Bettmann/CORBIS
ΥΓΕΙΑ

Η υπερβολική εργασία διαλύει την υγεία και δη των ανδρών

Η πρώτη παγκόσμια ανάλυση για τη σχέση των τουλάχιστον 55 ωρών εργασίας την εβδομάδα με εγκεφαλικά και θανάτους από καρδιακές παθήσεις δείχνει αύξηση του ρίσκου, με τους άνδρες να επηρεάζονται πολύ περισσότερο από ό,τι οι γυναίκες.

To Υπουργείο Εργασίας και Kοινωνικών Yποθέσεων για την Προστασία της Εργασίας έχει εκπονήσει νομοσχέδιο, που διαθέτει διάταξη για τη διευθέτηση του ωραρίου των εργαζομένων . Περιλαμβάνει ένα ιδιότυπο δεκάωρο, που θα αποφασίζεται ελεύθερα με ατομικές συμβάσεις μεταξύ εργαζομένων και εργοδοτών.

Την ίδια ώρα, η πρώτη παγκόσμια ανάλυση για τη σχέση των πολλών ωρών εργασίας και των θανάτων ενημερώνει πως αυξάνονται κατακόρυφα οι πιθανότητες για εγκεφαλικό και καρδιακές παθήσεις, όταν κάποιος εργάζεται για τουλάχιστον 55 ώρες την εβδομάδα. Τη μελέτη ανέλαβαν ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, σε συνεργασία με τον Διεθνή Οργανισμό Εργασίας και δημοσιεύτηκε σήμερα, Δευτέρα 17/5 στο Environment Today.

Τα στοιχεία που συγκέντρωσαν οι μελετητές από 194 χώρες, στο διάστημα από το 2000 έως το 2016 δείχνουν ότι ο αριθμός των θανάτων από καρδιακές παθήσεις αυξήθηκαν κατά 42%. Αυτός των εγκεφαλικών κατά 19%. Τα (τουλάχιστον) 12ωρα εργασίας οδήγησαν σε 745.194 θανάτους από εγκεφαλικά και ισχαιμική καρδιακή πάθηση, μέσα στο 2016. Ήταν το έτος που 488 εκατομμύρια άνθρωποι (το 8.9% του παγκοσμίου πληθυσμού) δούλευαν τουλάχιστον 55 ώρες κάθε εβδομάδα. Περί τους 398.000 πέθαναν από εγκεφαλικό και 347.000 έχασαν τη ζωή τους από καρδιακή πάθηση. Yπήρχε και ένα 5.3% που έζησαν τα υπόλοιπα χρόνια της ζωής τους με αναπηρία, λόγω ισχαιμικής καρδιακής νόσου και ένα 9.3% με αναπηρία εξαιτίας εγκεφαλικού.

Το 72% των θανάτων αφορούσαν άνδρες. Επηρεάστηκαν περισσότερο αυτοί που ζούσαν στο Δυτικό Ειρηνικό και τη Νοτιοανατολική Ασία. Ήταν από μέσης ηλικίας και πάνω. Οι περισσότεροι θάνατοι κατεγράφησαν μεταξύ των ηλικιών 60 και 79, οι οποίοι εργάζονταν για μίνιμουμ 55 ώρες την εβδομάδα από τα 45 έως τα 74 τους χρόνια. Από το 2000 έως το 2016 η έκθεση τους σε αυτό το πρόβλημα αυξήθηκε κατά 9.3%.

Η κατακλείδα της μελέτης είναι ότι οι 55+ ώρες εργασίας την εβδομάδα, σχετίζονται με αύξηση του ρίσκου για εγκεφαλικό κατά 35% και θανάτου από ισχαιμική καρδιακή πάθηση κατά 17%, συγκριτικά με τις ώρες εργασίας που φτάνουν έως τις 40 ώρες την εβδομάδα.

Οι επιστήμονες αποκάλυψαν και ότι ο αριθμός αυτών που δουλεύουν πάρα πολύ είχε αυξηθεί πάρα πολύ, προ πανδημίας -είχε εκτιμηθεί στο 9% του συνολικού παγκοσμίου πληθυσμού. Εν μέσω Covid-19, σύμφωνα με τα στοιχεία του WHO οι ώρες εργασίας αυξήθηκαν κατά 10%, όταν οι χώρες μπήκαν σε lockdown. Οι πολλές ώρες εργασίας είναι υπεύθυνες για το 1/3 των ασθενειών που σχετίζονται με τη δουλειά.

«Η τηλεργασία έχει γίνει το φυσιολογικό σε πολλούς τομείς και συχνά θολώνει τα όρια μεταξύ του σπιτιού και της δουλειάς» δήλωσε ο γενικός διευθυντής του WHO, Dr Tedros Adhanom Ghebreyesus, «επιπροσθέτως, πολλές επιχειρήσεις αναγκάστηκαν να μειώσουν το προσωπικό ή να διακόψουν τη λειτουργία τους για να γλιτώσουν χρήματα και οι άνθρωποι που παρέμειναν στο payroll κατέληξαν στο να δουλεύουν για ακόμα περισσότερες ώρες. Καμία δουλειά όμως, δεν αξίζει το ρίσκο να πάθεις εγκεφαλικό ή καρδιακή ασθένεια». Κατέληξε στο ότι «είναι πραγματικά έξυπνη επιλογή να μην αυξάνεις τις ώρες εργασίας, όταν υπάρχει οικονομική κρίση».