UNSPLASH
LIFE

Η ιστορία και ο εύκολος τρόπος για να λύσεις τον κύβο του Rubik

Το γνωστότερο τρισδιάστατο παζλ έχει περίπου 43 πεντάκις εκατομμύρια εκδοχές, μια μόνο εκ των οποίων είναι η σωστή.

Δείγμα ιδιοφυΐας ή απλώς πολύ καλή γνώση μιας μεθόδου; Αυτό το ερώτημα θα μπορούσε να τεθεί για πολλά ζητήματα που αφορούν την ανθρώπινη οξυδέρκεια. Εν προκειμένω όμως αφορά τον περίφημο κύβο του Rubik o οποίος συστηνόταν στο παγκόσμιο κοινό στις 29 Ιανουαρίου του 1980 σε μια έκθεση της παιχνιδοβιομηχανίας Ideal Toy Company.

Ποιος δημιούργησε τον κύβο του Rubik;

Ο κύβος του Rubik πήρε το όνομά του κατασκευαστή του, του Ούγγρου Erno Rubik. Ο Rubik γεννήθηκε στη Βουδαπέστη το 1944 από πατέρα μηχανικό και μητέρα ποιήτρια και καλλιτέχνιδα. Στην πορεία της ζωής του λειτουργώντας κάπως ως το άθροισμα των ταλέντων των γονιών του έγινε γλύπτης και αρχιτέκτονας.

Ο Rubik από πολύ μικρός είχε αναπτύξει ένα τρομερό πάθος για το concept του χώρου. Το ίδιο συνέβαινε και αφού έγινε καθηγητής πανεπιστημίου στην Ακαδημία Εφαρμοσμένων Τεχνών και Σχεδίου στη Βουδαπέστη. Η ανακάλυψη πρόεκυψε σε μια προσπάθεια που έκανε προκειμένου να λύσει ένα θεωρητικό πρόβλημα ως προς το πώς ένας μηχανισμός μπορεί να μένει αμετάβλητος ενώ τα επιμέρους μέρη του κινούνται. Όταν δημιουργούσε αυτό που στη συνέχεια ονόμασε «Μαγικό Κύβο» βέβαια δεν ήξερε ότι δημιουργούσε το γνωστότερο παζλ του κόσμου.

Την επόμενη χρονιά, ο κύβος του άρχισε να παρουσιάζεται σε φοιτητές. Ο Rubik έκανε μια αίτηση να πάρει την πατέντα, αίτηση η οποία έγινε αποδεκτή έναν χρόνο μετά. Στη συνέχεια, έκανε μια συμφωνία με την ουγγρική κατασκευάστρια παιχνιδιών Politechnika. Ο ξύλινος κύβος είχε γίνει πια παιχνίδι και άρχισε να κυκλοφορεί στην Ουγγαρία.

© 1981, John Glanvill/ASSOCIATED PRESS

Ο κύβος του Rubik συστήνεται στον πλανήτη

Όταν ο Erno πήρε τελικά τις απαραίτητες αδειοδοτήσεις από την κομμουνιστική Ουγγαρία, το 1979, συμφώνησε με την Ideal Toy Corporation δίνοντάς της την άδεια για τη διανομή του παιχνιδιού και στον υπόλοιπο πλανήτη. Στο πλαίσιο της καλύτερης προώθησής του, η εταιρεία αποφάσισε ότι θα ήταν καλύτερο να μετονομάσει τον μέχρι τότε «Μαγικό Κύβο» σε «Κύβο του Ρούμπικ». Στις 29 Ιανουαρίου, αναπροσαρμοσμένο και πιο φιλικό σε δυτικό καταναλωτικό κοινό παρουσιάστηκε το παζλ με το νέο του όνομα.

Το παιχνίδι άρχισε να κυκλοφορεί κανονικά στις δυτικές αγορές τον Μάιο του 1980 χωρίς οι αρχικές του πωλήσεις να είναι εντυπωσιακές. Η Ideal πίστευε στην εμπορική δύναμη του παζλ και αποφάσισε να δαπανήσει χρήματα στην προώθησή του. Τηλεοπτικές διαφημίσεις άρχισαν να παίζονται σε πολλές χώρες της Ευρώπης, με αποτέλεσμα να τραβάει την προσοχή του κοινού. Μετά από λίγο έγινε καταναλωτική μανία.

Υπολογίζεται ότι μόλις σε μια τριετία (1980-1983), είχαν πωληθεί περισσότεροι από 200 εκατομμύρια κύβοι του Rubik παγκοσμίως. Δεν άργησαν να έρθουν τα βραβεία, διαγωνισμοί για την ταχύτερη λύση του παζλ (ένας εκ των οποίων από το Bιβλίο Guinness) και εξώφυλλα μεγάλων περιοδικών. Υπάρχουν ακόμα και βιβλία που έχουν καταγράψει τη σωστή μεθοδολογία στη λύση.

Τα μαθηματικά

Όταν το παζλ διαφημιζόταν για να μπει στις αγορές της Δύσης αναφερόταν ότι υπάρχουν περισσότεροι από 3 δισεκατομμύρια συνδυασμοί στους οποίους θα μπορούσες να προχωρήσεις με τη λύση να είναι μόνο μία. Στην πορεία φάνηκε ότι οι συνδυασμοί αυτοί, ανάλογα με το πώς τους μετράς, ήταν τελικά ακόμα περισσότεροι.

Σύμφωνα με διάφορα μαθηματικά μοντέλα, υπολογίζεται ότι οι πιθανές λύσεις είναι, για να το βάλουμε σε αριθμούς, 43.252.003.274.489.856.000. Και αν οι αριθμοί από ένα σημείο και μετά δεν έχουν νόημα, μπορούμε να σας φέρουμε το ωραίο εξής παράδειγμα. Αν για κάθε πιθανή εκδοχή του κύβου του Rubik βάζαμε τον έναν πραγματικό κύβο δίπλα στον άλλο, θα είχαμε αρκετούς, ώστε να καλυφθεί ολόκληρη η επιφάνεια της Γης 275 φορές.

Αυτό όπως καταλαβαίνετε δείχνει ότι τελικά η λύση του κύβου του Rubik γίνεται με γνώση μιας συγκεκριμένης μεθοδολογίας επίλυσης. Αν ξεφύγεις από οποιοδήποτε βήμα, είναι τελείως αδύνατο να μπορέσεις τελικά να καταφέρεις να το λύσεις.

Όπως και να έχει, μετά από μια αρκετά μεγάλη πτώση στις πωλήσεις του, ο κύβος του Rubik αρχίζει τα τελευταία χρόνια να αναβιώνει. Άρθρα με τη σωστή μεθοδολογία επίλυσής του είναι διαθέσιμα για όλους. Γιατί να μην το δοκίμαζες και εσύ;