© Emma Summerton/Pirelli
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ

Η ιστορία πίσω από το πιο ονειρικό ημερολόγιο της Pirelli

Τα συγχαρητήρια πάνε στη φωτογράφο Emma Summerton που συνέλαβε μια ιδέα μεταξύ ονείρου και πραγματικότητας, στο όνομα του γυναικείου φύλου.

Κάποτε ήταν η γυμνή πόζα της Kate Moss στις Μπαχάμες και εκείνη της Naomi Campbell με φύλλα χρυσού που έκαναν το ημερολόγιο της Pirelli διάσημο για τα φωτογραφικά του κλικ, οδηγώντας στην ταύτιση με το καλλιτεχνικό γυμνό.

Τα πράγματα άλλαξαν στη συμπλήρωση 40 εκδόσεων με την ανάθεση της φωτογραφικής επιμέλειας στον πολεμικό ρεπόρτερ Steve McCurry με καθαρά woke ματιά, που μεταξύ άλλων δήλωνε πως το ιστορικό ημερολόγιο δεν έχει πρόθεση να μείνει αγκυλωμένο στα πατριαρχικά στερεότυπα – η έκδοση του 2023 αποτελεί ακόμη μια απόδειξη αυτού.

Δεκατέσσερις συγκλονιστικές φωτογραφίες που ισορροπούν μεταξύ πραγματικότητας και φαντασίας, μεταφέροντας γλαφυρές ιστορίες στον θεατή παρά την απουσία κειμένου.

Υπάρχει μονάχα μια λέξη σε κάθε σελίδα, σαν υποσημείωση για την περσόνα ξεχωριστά που πρωταγωνιστεί κόβοντας την ανάσα: είναι η «βασίλισσα» Adwoa Aboah, η «ακτιβίστρια» Ashley Graham, η «εξπέρ-στην-τεχνολογία» Karlie Kloss, η «μάντισσα» Lila Moss και η «ζωγράφος» Sasha Pivovarova, όπως απαθανατίστηκαν τα μοντέλα για το ημερολόγιο Pirelli 2023.

© Emma Summerton/Pirelli

Είναι οι μούσες που επέλεξε η φωτογράφος Emma Summerton, στις οποίες αναφέρεται ο τίτλος Love Letters to the Muse. Με κάποια από τα μοντέλα είχε συνεργαστεί και παλαιότερα, με κάποια όχι, αλλά το βασικό κριτήριο για την επιλογή της –όπως έχει εξηγήσει σε συνέντευξη– ήταν να μπορούν οργανικά να πλαισιώσουν το πολύπλευρο, μαγικό σύμπαν του γυναικείου φύλου σήμερα:

«Δεν ήθελα απλά να βρω όμορφα, υπέροχα μοντέλα, αλλά εκείνα τα οποία έχουν μια έξτρα ιστορία να αφηγηθούν – μούσες που να έχουν αυτό το χάρισμα να ενσωματώσουν αυτό που οι υπόλοιποι περιγράφουμε».

Η ιστορία πίσω από το ημερολόγιο του 2023

© Emma Summerton/Pirelli

Η αυστραλιανής καταγωγής φωτογράφος ζει και εργάζεται μεταξύ Νέας Υόρκης και Λονδίνου. Φωτογραφίζει αποκλειστικά γυναίκες και η καλλιτεχνική της ταυτότητα είναι αναγνωρίσιμη για τα ονειρικά τοπία που σκηνοθετεί.

Έτσι, η ανάθεση από το Ημερολόγιο Pirelli για την έκδοση του 2023 οδήγησε στο πιο ονειρικό πρότζεκτ που έχει κάνει, όπως παραδέχτηκε: η ιδέα ήταν να τιμήσει τις γυναίκες που την ενέπνευσαν κατά τη διάρκεια της ζωής της μέσω μιας λέξης, της οποίας το μήνυμα την άλλαξε μια για πάντα.

Γι’ αυτό και ο βασικός πρωταγωνιστής δεν είναι τα πρωτοκλασάτα μοντέλα, όπως έχουμε συνηθίσει από προηγούμενες χρονιές, αλλά η Emma Summerton και το concept που συνέβαλε:

«Ήθελα να πάω πίσω στην ετυμολογική ρίζα της λέξης “μούσα”, η οποία κανονικά αντιπροσώπευε την πηγή όχι μόνο της έμπνευσης αλλά και των ταλέντων, όπως στη λογοτεχνία, την επιστήμη και τις τέχνες».

Αντίστοιχα αναζήτησε γυναίκες που είχαν αφήσει το αποτύπωμά τους ως αυτόφωτα αστέρια – ασυνήθιστες, τολμηρές, ξεχωριστές, από τον χώρο της μόδας ή και όχι.

© Emma Summerton/Pirelli

© Emma Summerton/Pirelli

Για παράδειγμα, συμμετέχει η Emily Ratajkowski, η οποία εκτός από μοντέλο είναι και συγγραφέας της συλλογής My Body, η φωτογράφος Guinevere Van Seenus και η αθλήτρια-μοντέλο Lauren Wasser με τα τεχνητά, χρυσά πόδια.

Κάθε μία είναι σύμβολο ενδυνάμωσης με τον τρόπο της και αυτό το αποτέλεσμα γεννήθηκε μέσα από την επαφή και την τριβή της Emma Summerton με τις συμμετέχουσες ξεχωριστά.

Είναι ο τρόπος που δουλεύει η φωτογράφος: αναπτύσσει συζητήσεις κατά τη διάρκεια του set, ώστε να κάνει τα μοντέλα να νιώσουν άνετα, δίνοντας μεγαλύτερο μέρος του εαυτού τους.

Το αποτέλεσμα στο Ημερολόγιο Pirelli 2023 δικαιώνει την όλη προσπάθεια. Τα καρέ του Love Letters to the Muse έχουν παρουσιαστεί στην Ουγγαρία και τώρα εκτίθενται σε μουσείο στο Μιλάνο.