ALAMY / VISUALHELLAS.GR
ΑΓΙΟΣ ΒΑΛΕΝΤΙΝΟΣ

Η ιστορία της Σφαγής του Αγίου Βαλεντίνου

Σαν σήμερα πριν από 95 χρόνια, ο Αλ Καπόνε σχεδίασε και εκτέλεσε ένα από τα μεγαλύτερα εγκλήματα στην ιστορία των ΗΠΑ.

Η 14η Φεβρουαρίου είναι μια μέρα που είναι εξ ολοκλήρου αφιερωμένη στους ερωτευμένους που βγαίνουν, διασκεδάζουν και περνούν χρόνο με τα ταίρια τους. Το 1926, όμως, στο Σικάγο, τα πράγματα κύλησαν εντελώς διαφορετικά. Κι αυτό γιατί μέσα σε μια αποθήκη στα βόρεια της πόλης βρέθηκαν σφαγιασμένοι μερικοί από τους πιο ισχυρούς άνδρες της μαφίας της περιοχής.

Πρόκειται για τη φημισμένη Σφαγή του Αγίου Βαλεντίνου. Ποιος, όμως, βρέθηκε πίσω από τη στυγερή δολοφονία των γκάνγκστερ του Σικάγο και γιατί η υπόθεση συζητείται μέχρι σήμερα;

Η σφαγή που σημάδεψε τη Γιορτή του Αγίου Βαλεντίνου

Αγίου Βαλεντίνου PHOTO 12 / ALAMY / VISUALHELLAS.GR

Στα τέλη της δεκαετίας του 1920, το Σικάγο υπήρξε έρμαιο δύο μεγάλων συμμοριών που ήλεγχαν το βόρειο και το νότιο κομμάτι της πόλης αντίστοιχα. Από τη μία πλευρά βρισκόταν ο θρυλικός Αλ Καπόνε και από την άλλη, o Bugs Moran. Η κόντρα μεταξύ τους ήταν τεράστια και ο λόγος ήταν ένας και πολύ συγκεκριμένος.

Εξαιτίας της ποτοαπαγόρευσης που θεσπίστηκε στις ΗΠΑ εκείνη τη δεκαετία, τα έσοδα από την παράνομη διακίνηση αλκοόλ στο Σικάγο και τις τριγύρω πόλεις ήταν τεράστια. Έπρεπε, λοιπόν, κάποιος να πάρει το πάνω χέρι. Και η διαδικασία για να επιτευχθεί αυτό ήταν κάτι παραπάνω από βίαια, όπως αποδείχτηκε.

Δεν ήταν, όμως, μόνο αυτό. Η αφορμή για τη σφαγή της ημέρας του Αγίου Βαλεντίνου ήταν το γεγονός πως ο Μoran είχε σκοτώσει μερικούς από τους ανθρώπους του Αλ Καπόνε. Ο Ιταλοαμερικανός μαφιόζος, λοιπόν, αποφάσισε να πάρει εκδίκηση. Το σχέδιο είχε ως εξής: το πρωτοπαλίκαρο του Αλ Καπόνε, Jack McGurn, υποδυόμενος έναν παράνομο έμπορο αλκοολούχων ποτών, θα έκλεινε ένα ραντεβού με ανθρώπους του Moran, δήθεν για να τους πουλήσει ένα φορτίο με ακριβό ουίσκι.

O Moran τσίμπησε στο δόλωμα. Η συνάντηση κλείστηκε για τις 10:30 το πρωί της 14ης Φεβρουαρίου 1929 σε μια αποθήκη στο βόρειο Σικάγο. Γύρω από αυτήν υπήρχαν ακροβολισμένοι δεκάδες άντρες του Αλ Καπόνε που περίμεναν τον Moran και τα πρωτοπαλίκαρά του μέχρι να μπουν στην αποθήκη.

Μόλις, λοιπόν, επτά άτομα μπήκαν στον χώρο, οι άντρες του Αλ Καπόνε τους προπηλάκισαν, τους ζήτησαν να στηθούν στον τοίχο και τους εκτέλεσαν εν ψυχρώ. Οι περίοικοι άκουσαν τους πυροβολισμούς και κάλεσαν την αστυνομία. Όταν έφτασαν αντίκρισαν το τρομακτικό θέαμα. 7 άντρες νεκροί στο πάτωμα. Μόνο που ανάμεσα σε αυτούς δεν ήταν ο κύριος στόχος του Αλ Καπόνε, ο Bugs Moran.

Πώς ξέφυγε από την ενέδρα ο μεγάλος αντίπαλος του Αλ Καπόνε

Όπως αποδείχθηκε, ο Bugs Moran γλύτωσε από τη σφαγή από καθαρή τύχη, καθώς έφτασε καθυστερημένα στην αποθήκη. Όταν αντιλήφθηκε τι είχε συμβεί, έφυγε προκειμένου να αποφύγει τη σύλληψη από τους αστυνομικούς της πόλης. Το θέμα πήρε γρήγορα διαστάσεις, ενώ ξέσπασε μεγάλη λαϊκή κατακραυγή με τους κατοίκους της πόλης να απαιτούν να μπει ένα τέλος στη δράση των συμμοριών.

Η αστυνομία είχε υποπτευθεί ποιοι κρύβονταν πίσω από τη δολοφονική επίθεση, ωστόσο, είχαν τα χέρια τους δεμένα, καθώς τόσο ο Αλ Καπόνε, όσο και το πρωτοπαλίκαρό του, ο Jack McGurn, είχαν ισχυρό άλλοθι. Ο πρώτος ήταν σε διακοπές στη Φλόριντα και ο δεύτερος μαζί με τη σύντροφό του. Η υπόθεση, όμως, γρήγορα πέρασε στο FBI.

Δύο χρόνια αργότερα, ο Αλ Καπόνε συνελήφθη για φοροδιαφυγή και οδηγήθηκε στη φυλακή. Το βασίλειό του είχε αρχίσει να καταρρέει. Την ίδια μοίρα είχε και ο μεγάλος αντίπαλός του, ο οποίος αναγκάστηκε να κλέβει τράπεζες για να βγάζει τα προς το ζην. Όλα τελείωσαν ύστερα από την άνοδο του Franklin D. Roosevelt το 1933, όταν και κατάργησε την ποτοαπαγόρευση.

Ο τόπος του εγκλήματος, σήμερα, αποτελεί τουριστική ατραξιόν, ενώ ο αιματοβαμμένος τοίχος πουλήθηκε τούβλο – τούβλο σε δημοπρασία. Η Σφαγή του Αγίου Βαλεντίνου αποτέλεσε, επίσης, έμπνευση για αρκετές ταινίες και τραγούδια. Ξακουστή είναι η ταινία Το Μακελειό του Αγίου Βαλεντίνου, ενώ αναφορά στο γεγονός υπάρχει ακόμη και σε τραγούδι του 50 Cent.