Φωτογραφίες: Volvo Global Newsroom
ΤΑΞΙΔΙ

Η ιστορία του αυτοκινήτου που έκανε τον γύρο του κόσμου

Πώς ο Αμερικανός Irvin Gordon έκανε περισσότερα από 5,2 εκατομμύρια χιλιόμετρα με το εντυπωσιακό Volvo P1800S του.

Το Volvo P1800S, εκτός από πανέμορφο αυτοκίνητο, κατέχει και μία πολύ σημαντική θέση στα ρεκόρ Guinness καθώς πρόκειται για το αυτοκίνητο που έχει διανύσει τη μεγαλύτερη απόσταση από κάθε άλλο που έχει πατήσει στους δρόμους αυτού του κόσμου.

 

Το ακόμα πιο εντυπωσιακό είναι ότι όλη αυτή η απόσταση έχει καλυφθεί από έναν μόνο άνθρωπο, τον Αμερικανό Irvin Gordon. Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.

Το συγκεκριμένο αυτοκίνητο διένυσε συνολικά 5,2 εκατομμύρια χιλιόμετρα, αριθμός που προφανώς είναι τρομακτικά μεγάλος. Όλα ξεκίνησαν όταν ο Irvin Gordon αγόρασε το Volvo του στις 30 Ιουνίου του 1966 για 4000 δολάρια.

Μία τιμή που εκείνη την εποχή ήταν πολύ υψηλή αλλά από ό,τι φαίνεται, σύντομα έβγαλε τα λεφτά της με δεδομένο ότι για πολύ καιρό ο Gordon οδηγούσε 150.000 χιλιόμετρα κάθε χρόνο. Το μεγαλύτερο ταξίδι του μάλιστα ήταν ένα road-trip 45 ωρών που ξεκίνησε από τη Νέα Υόρκη και έφτασε μέχρι το Βανκούβερ του Καναδά.

To αυτοκίνητο της Volvo. Volvo 1800 E
Volvo 1800 E

Όταν ο Gordon έφυγε από τη ζωή στις 17 Νοεμβρίου του 2018, το συγκεκριμένο αυτοκίνητο αγοράστηκε από τη Volvo. Καθόλου τυχαία καθώς μιλάμε για το αυτοκίνητο που έχει καλύψει τις μεγαλύτερες αποστάσεις από κάθε άλλο.

Υπό αυτή την έννοια ήταν μία ευκαιρία για την εταιρεία προκειμένου να το χρησιμοποιήσει στο marketing της ως ένα πολύ καλό παράδειγμα της αξιοπιστίας και της τεχνολογίας που άντεξε 5 δεκαετίες και παρά τα εκατομμύρια χιλιόμετρα στον δρόμο.

Η ιστορία του Volvo 1800

To αυτοκίνητο της Volvo.

Το P1800S είναι ένα μοντέλο που σχεδιάστηκε στην Ιταλία, χτίστηκε στη Μεγάλη Βρετανία και γνώρισε τρομερή εμπορική επιτυχία στις Ηνωμένες Πολιτείες. Έγινε έτσι ένα από τα πιο εμβληματικά μοντέλα της Volvo. Η παραγωγή του κράτησε για 12 ολόκληρα χρόνια και κέρδισε πάρα πολλούς και πιστούς οπαδούς.

Όταν άρχισε να εμφανίζεται στους δρόμους, το sport αυτοκίνητο της Volvo είχε εντυπωσιακές επιδόσεις με μία μηχανή που έβγαζε 100 ίππους. Πέραν της μηχανής του, το συγκεκριμένο αυτοκίνητο παρείχε μία σειρά από εντυπωσιακά τεχνικά χαρακτηριστικά και φυσικά έναν εντυπωσιακό σχεδιασμό.

Πάντως, ακόμη και σήμερα το Volvo P1800S θεωρείται ένα εμβληματικό μοντέλο η γοητεία του οποίου παραμένει αμετάβλητη παρά την πάροδο τόσων χρόνων. Βασικός λόγος είναι φυσικά και πως ο Roger Moore οδηγούσε ένα 1800 Coupe υποδυόμενος τον Simon Templar στη θρυλική τηλεοπτική σειρά Άγιος.

Οι δημιουργοί της σειράς έψαχναν να βρουν ένα αυτοκίνητο που να ταιριάζει στον χαρακτήρα αυτό και αφού έσπασε η διαπραγμάτευση με τη Jaguar τελικά απευθύνθηκαν στη Volvo για το συγκεκριμένο μοντέλο.

Η τελευταία δεν έχασε την ευκαιρία και αυτό έκανε το αυτοκίνητο παγκοσμίως γνωστό. Σήμερα η τιμή για το Volvo P1800S κυμαίνεται μεταξύ των 20.000 και των 60.000 ευρώ (εξαρτάται από την κατάσταση της συντήρησης και τα χιλιόμετρα που καλύφθηκαν).