Richard Atrero de Guzman/Anadolu Agency/Getty Images
ΕΓΚΛΗΜΑ

Η ιστορία του «El Chapo της Ασίας» που συνελήφθη στο Άμστερνταμ

Ο Tse Chi Lop ήταν ο αρχηγός του μεγαλύτερου καρτέλ ναρκωτικών Νοτιοανατολικής Ασίας και Αυστραλίας. Πριν λίγες ημέρες τον έκαναν τσακωτό στην Ολλανδία.

Συχνά τον παρομοιάζουν με τους Μεξικάνους και Κολομβιανούς βαρώνους ναρκωτικών. Η φήμη του Tse Chi Lop μπορεί να μη φτάνει στα επίπεδα των Pablo Escobar και Patricio “El Chapo” Guzman ωστόσο είναι τόσο γνωστός στις περιοχές της νοτιανατολικής Ασίας που εφημερίδες και πρακτορεία τον αποκαλούν “El Chapo”. Ήξερε να κρατά «χαμηλό» προφίλ του και είχε την ικανότητα να ξεφεύγει από τις παγίδες των αρχών. Αυτά τουλάχιστον μέχρι λίγες ημέρες πριν, όταν συνελήφθη στις 22 Ιανουαρίου στο Αεροδρόμιο του Schiphol στο Άμστερνταμ, λίγο πριν επιβιβαστεί για Καναδά.

Ο Tse Chi Lop δεν έχει γίνει (ακόμα) σειρά στο Netflix. Κυρίως επειδή δε γνωρίζουμε τίποτα για το παρελθόν του, παρά μόνο το ότι γεννήθηκε στην Guangzhou της Κίνας και μετανάστευσε στον Καναδά τον 1988. Από αυτό το σημείο, ξεκινάει η ιστορία της ζωής του που είναι γνωστή από τα αστυνομικά αρχεία και από τους δημοσιογράφους τoυ Reuters. Στο Τορόντο ήταν μέλος των Big Circle Boys, στο παρακλάδι μίας μεγαλύτερης φατρίας εγκλήματος που δημιουργήθηκε από φυλακισμένα μέλη της Κόκκινης Φρουράς του Mao, στη διάρκεια της Πολιτιστικής Επανάστασης (της κοινωνικο-πολιτικής κίνησης που άλλαξε την ιστορία της Κίνας και είχε στόχο την απομάκρυνση των στοιχείων που αναθεωρούσαν τις αρχές του κομμουνισμού).

Εισχωρώντας στην ομάδα της «Τριάδας» (σ.σ. ονομασία των κινεζικών εγκληματικών οργανώσεων), σκαρφάλωσε πολύ γρήγορα στις ηγετικές θέσεις του εμπορίου ηρωίνης στο Χρυσό Τρίγωνο, της υπεράνω νόμου περιοχής στα σύνορα Μυανμάρ, Ταϊλάνδης, Κίνας και Λάος, όπου παράγονται απίστευτες ποσότητες μεθαμφεταμίνης. Το 1998, συνελήφθη από τις αμερικανικές αρχές, όταν εισήγαγε ηρωίνη στις ΗΠΑ.

Αντιμετώπιζε ισόβια κάθειρξη από το δικαστήριο, αλλά το συναίσθημα τον «έριξε» στα εννιά χρόνια. Στην ακρόασή, επικαλέστηκε τους άπορους γονείς του που ήθελαν διαρκώς φροντίδα και πώς ό,τι έκανε, το έκανε γι’ αυτούς, για τον 12χρονο γιο του που είχε πνευμονικές βλάβες και τη «μεγάλη θλίψη» για τους δρόμους που τον έριξαν στα στενοσόκακα του εγκλήματος.

Μόλις αποφυλακίστηκε το 2006, λόγω καλής διαγωγής, ο Tse Chi Lop επέστρεψε στον Καναδά. Συχνά ταξίδευε στο Χονγκ Κονγκ και στο Μακάου, όπου φημολογείται ότι έχασε 66 εκατομμύρια δολάρια μέσα σ’ ένα βράδυ. Η ανωνυμία του και η γρήγορη ανέλιξή του στους κόλπους της «Τριάδας» τού έδωσε κίνητρο να δημιουργήσει το δικό του «συνδικάτο» και να γίνει ένας βαρώνος, ένας kingpin, στα χνάρια του “El Chapo”.

Το καρτέλ του ονομάστηκε Sam Gor (Η εταιρεία). Με τη βοήθεια πέντε μελών από διαφορετικές «Τριάδες», o Tse Chi Lop συνεργάστηκε με την ιαπωνική Yakuza, τη λιβανέζικη Μαφία, το club μοτοσυκλετιστών των Comanchero της Αυστραλίας, κάνοντας τη Sam Gor τη μεγαλύτερη εγκληματική οργάνωση στη Νοτιοανατολική Ασία. Ο τζίρος της άγγιξε τα 17,7 δισεκατομμύρια σε μία χρονιά, ξεπερνώντας κατά πολύ τα ποσά των Λατινοαμερικάνων βαρώνων. Στο εμπόριο των ναρκωτικών η Sam Gor μετατόπισε τη ζήτηση της ηρωίνης σε μεθαμφεταμίνη, κεταμίνη, φαιντανύλη και άλλα συνθετικά ναρκωτικά.

Μετά την αποφυλάκιση του παρακολουθούνταν από τις αρχές. Οι αστυνομικοί είχαν εντοπίσει πως επίκεντρο των δραστηριοτήτων του ήταν η Μελβούρνη. Αντί να συλλάβουν τους εμπόρους, έμειναν στην παρακολούθηση και στο χακάρισμα των κινητών τους τηλεφώνων, μέχρι που τα ίχνη τούς οδήγησαν στο Χονγκ Κονγκ και στο Μακάου. Πράκτορες της Ομοσπονδιακής Αστυνομίας (AFP) κατέγραψαν τις καταναλωτικές τάσεις του σε Ταϊλανδούς kickboxers που είχε για σωματοφύλακες, σε υπερπολυτελή πάρτι και πονταρίσματα με μεγάλα ποσά, των οποίων η απώλεια δεν τον απασχολούσε. Ωστόσο, πώς κατάφερε να διοργανώνει πολυτελή πάρτι και ταυτόχρονα να διατηρεί ένα αόρατο και χαμηλό προφίλ στις αστυνομικές αρχές;

Το 2016, μετά τη σύλληψη του νεαρού Ταϊβανέζου Cai Jeng Ze στο αεροδρόμιο της Yangon, πρωτεύουσας της Μυανμάρ (ο οποίος μπήκε αγχωμένος στο κτίριο πειράζοντας τις πληγές που προκάλεσε η meth στα χέρια του, με 80 γραμμάρια κεταμίνης που τα δικαιολόγησε ως ποντικοφάρμακο και φυτική βιταμίνη), οι αρχές της Μυανμάρ εισέβαλαν σε μία κρυψώνα κατάσχοντας 632 τόνους κεταμίνης και ενάμιση τόνο meth. Ωστόσο, εκεί βρήκαν και κάτι που απεδείχθη ακόμα πιο σημαντικό: Μία φωτογραφία του Tse Chi Lop.

Από τότε, όσοι αστυνομικοί και στρατιωτικά στελέχη δε συνεργάζονταν με τη Sam Gor, ένωσαν τις δυνάμεις τους, για να ξεσκεπάσουν τις δράσεις του ασιατικού καρτέλ. Είτε στην Καμπότζη, είτε στην Ταϊλάνδη, είτε στη Μυανμάρ, οι αρχές της Αυστραλίας με τον Καναδά, τις ΗΠΑ, της Κίνας και των υπόλοιπων χωρών της Νοτιοανατολικής Ασίας (Επιχείρηση Kungur) συνεργάστηκαν και τελικά συνέλαβαν αρκετά στελέχη της οργάνωσης. Την ίδια ώρα η οργάνωση ήταν ανεπηρέαστη από τις συλλήψεις βγάζοντας ακόμα κέρδος.

Σύμφωνα με την έκθεση των Ηνωμένων Εθνών, οι τιμές κρυσταλλικής μεθαμφεταμίνης αγγίζει τα 70.500$/ κιλό στην Ταϊλάνδη, τα 298.000$/κιλό στην Αυστραλία και 588.000$/κιλό στην Ιαπωνία. «Αν χάσουν δέκα τόνους, ένας μόνο να περάσει στην αγορά, το κέρδος εξακολουθεί να είναι τεράστιο. Μπορούν, δηλαδή, να αντέξουν τις «στραβές» χωρίς να τους ενδιαφέρει αναφέρει στον Reuters στέλεχος της δίωξης ναρκωτικών στην Κίνα.

Ο Tse Chi Lop μπήκε στη λίστα των καταζητούμενων της Interpol το 2019 και, δύο χρόνια αργότερα, τελικά συνελήφθη από τις ολλανδικές αρχές στο Schiphol, στην ανταπόκριση της πτήσης του από την Ταϊβάν για τον Καναδά. Η AFD ζητά την έκδοσή του στην Αυστραλία. Η σύλληψή του σηματοδότησε την κορύφωση της επιχείρησης Kungur, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι η Sam Gor έπαψε να ασχολείται με την παραγωγή ναρκωτικών. Απλώς, η κεφαλή θα αντικατασταθεί από κάποιο μέλος της «Τριάδας».