ΘΟΔΩΡΗΣ ΒΡΑΝΑΣ/ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ "STAYING ALIVE"
BUZZ

Η Κατερίνα Βρανά μίλησε για τη σεξουαλικότητά της, το Twitter υποκλίθηκε

Το sexiness που ρολάρει, το ταμπού της αυτοϊκανοποίησης και η αμείωτη χαρά του stand up. Η Κατερίνα Βρανά βρέθηκε στο Στούντιο 4 και μας έδωσε λίγη ακόμη δύναμη.

«Κάποτε έμπαινα σε ένα δωμάτιο περπατώντας με ύψος 1,72, φουντωτό μαλλί, στήθος, είχα το εφέ της νταρντάνας – τώρα μπαίνω τσουλώντας και τρίζει το καρότσι», ανέφερε καλεσμένη στο μεσημεριανό μαγκαζίνο της ΕΡΤ1 η Κατερίνα Βρανά, επιβεβαιώνοντας την αμείωτη ευθύτητα που την έχει αναδείξει σε σύμβολο πείσματος, μετά την τραγική περιπέτεια υγείας από την περιοδεία στη Μαλαισία και έπειτα.

Με καλύτερη άρθρωση στον λόγο της, ακμαία όρεξη και ακόμη πιο ακμαία αφάνα, σαν από «Ευχούλη που έβαλε τα χέρια στην πρίζα», η Βρανά μίλησε για τη ζωή της και την καινούργια της παράσταση.

Αυτά τα δύο ταυτίζονται στην περίπτωση της κωμικού, μετά την αρρώστια.

Η παράσταση Σχεδόν Πέθανα, με την οποία επέστρεψε στη σκηνή του stand up, ήταν ένας εξομολογητικός, πολύ προσωπικός και στα σημεία του ανατριχιαστικός μονόλογος, μέσα από τον οποίον η Βρανά ανέτρεχε στον πιο τραυματικό διάστημα της ζωής της, στα χειρουργεία, στις νοσοκόμες, στο κώμα, στην αναπηρία και τα στερεότυπα της κοινωνίας έπειτα. Με δύο λόγια, έκανε αστεία με το δράμα της, καυτηριάζοντας τις πληγές μέσω του δυνατού γέλιου στα κατάμεστα θέατρα που έπαιζε.

Το ίδιο σκοπεύει να κάνει και τώρα. Η νέα της παράσταση βρίσκεται Υπό Κατασκευή (όπως δηλώνει ο τωρινός τίτλος) και, βάσει όσων είπε στην εκπομπή, τα νέα κείμενα αναφέρονται στο διάστημα μετά το come back στη σκηνή – η ανάρρωση στην ιατρική περίπτωση της Βρανά είναι μακροχρόνια υπόθεση, οπότε τώρα που καταλάγιασε κάπως η καθημερινότητά της, καινούργια ερωτήματα έχουν προκύψει: πώς παραμένεις σέξι σε αμαξίδιο, πώς κρατάς αμείωτη την αυτοπεποίθησή σου ως γυναίκα και πώς να αποκρούσεις τις μικρότητες που επιστρέφουν αυθόρμητα;

«Ακόμη προσαρμόζομαι στα δεδομένα, δεν είναι όλα καλά», παραδέχτηκε με σαφή ειλικρίνεια. «Αυτό που προσπαθώ είναι να μη με σταματήσει από το να χαίρομαι αυτά που θέλω να χαρώ». Σε αυτή τη λίστα για την Κατερίνα Βρανά περιλαμβάνεται σίγουρα η όρθια κωμωδία (έστω κι αν γίνεται καθιστή ή και ξαπλωτή, όπως δήλωσε για την υπερβολή), ο καθημερινός σουρεαλισμός και, φυσικά, το σεξ:

Στο νέο της μονόλογο, η Βρανά αφιερώνει ένα μέρος σε αυτό το φλέγον ζήτημα, που παραμένει να επιβαρύνεται με άλυτα ταμπού και ανισότητα.

Το έζησε και η ίδια κατά τη διάρκεια του εγκλεισμού, με το κύμα #metoo, στην Ελλάδα: «Τον τελευταίο χρόνο παρατήρησα ότι στις ερωτήσεις που έπαιρνα, πάντα έμπαινε το φύλο στην ιδιότητά μου – γυναίκα κωμικός», εξήγησε. Την ίδια στιγμή, υπάρχει άπλετος σεξισμός που παραμένει ριζωμένος στη γλώσσα μας, στην καθημερινότητά μας, που επιτέλους αποκαλύφθηκε.

Για παράδειγμα, μια θαρραλέα γυναίκα θα είναι αντράκι, θα αναφερθεί ότι φοράει παντελόνια, ενώ το ανάποδο σχήμα είναι αδόκιμο (ένας άνδρας πχ να έχει αντοχές γέννας, όπως σημείωσε εύστοχα η Βρανά.

Το ίδιο συμβαίνει με την αυτοϊκανοποίηση: «ενώ για τους άνδρες είναι καθημερινή ασχολία και ο όρος έχει εξελιχθεί στην εθνική μας βρισιά, η γυναικεία αυτοϊκανοποίηση παραμένει τεράστιο ταμπού – γιατί όλο αυτό;».

Απελευθερωμένη όπως πάντα, ισχυρή όπως την αγαπήσαμε και ταλαντούχα στο γράψιμο αστείων, η Βρανά προσθέτει όλα αυτά τα ταμπού (είτε πρόκειται για το γυναικείο φύλο γενικότερα, είτε για το βλέμμα ενός ατόμου σε αμαξίδιο) στο μπλέντερ της νέας της παράστασης. Όπως συμβούλεψε σοφά και η ίδια, όταν έρχονται τα πιο δύσκολα, «Φάε μια πίτσα και ηρέμησε».