iStock
ΠΑΡΑΛΙΕΣ

Η μαύρη παραλία της Ελλάδας με την απόκοσμη ομορφιά

Μην πάει το μυαλό σου κατευθείαν στην κοσμοπολίτικη Σαντορίνη. Τα Μαύρα Βόλια βρίσκονται στο νησί της μαστίχας.

Ατελείωτες χρυσαφένιες αμμουδιές, κρυστάλλινα, σμαραγδένια νερά, φοίνικες και καταπράσινη, πυκνή βλάστηση. Ναι, η Ελλάδα έχει πάρα πολλές παραλίες που ταξιδεύουν το μυαλό σε εξωτικά μέρη και είναι ιδιαίτερα δημοφιλής γι’ αυτό, έχει όμως και παραλίες που η ομορφιά τους δεν είναι λαμπερή. Πιο πολύ απόκοσμη, σκοτεινή και γήινη θα τη χαρακτήριζε κάποιος, καθώς η αίσθηση που αποπνέουν έχει κάτι το μυστηριώδες.

Μία τέτοια παραλία σεληνιακού τοπίου θα συναντήσεις, αν βρεθείς στη Χίο. Μπορεί η Σαντορίνη και η διάσημη παγκοσμίως Περίσσα ή αλλιώς Περίβολος, να είναι η πρώτη μαύρη, ελληνική παραλία που σου έρχεται στο μυαλό, ωστόσο στο νησί της μαστίχας θα μαγευτείς από τα Μαύρα Βόλια.

Η μαύρη παραλία με τα παγωμένα νερά και τον κίτρινο βράχο

Τα Μαύρα Βόλια, γνωστά και ως Μαύρος Γιαλός, βρίσκονται νοτιοδυτικά στη Χίο, τριάντα περίπου χιλιόμετρα από την πόλη και δίπλα στο μεσαιωνικό χωριό Πυργί. Λίγο πριν την είσοδο του, ξεκινάει ο δρόμος που οδηγεί στον παραθαλάσσιο οικισμό του Εμπορειού και ο οποίος καταλήγει στη μοναδικής ομορφιάς, μαύρη παραλία του νησιού.

Ουσιαστικά, τα Μαύρα Βόλια είναι τρεις διαδοχικοί κόλποι με στρογγυλά, γυαλιστερά, μαύρα βότσαλα τόσο έξω, όσο και μέσα στη θάλασσα και παγωμένα όλο τον χρόνο σκούρα και βαθιά -από τα πρώτα κιόλας βήματα- νερά. Το ιδιαίτερο αυτό χρώμα οφείλεται στην αρχαία έκρηξη του Ψάρωνα, του ανενεργού πλέον ηφαιστείου του νησιού.

Η παραλία είναι περικυκλωμένη από μία σειρά επιβλητικών, κίτρινων βράχων, που ειδικά όταν ο ήλιος λάμπει ψηλά στον ουρανό το χρώμα τους γίνεται ακόμα πιο έντονο, δημιουργώντας ένα μαγευτικό φυσικό, άγριο τοπίο. 

Τα Μαύρα Βόλια θα μπορούσαν να φτάσουν μέχρι το Game Of Thrones

Τα τρελά όνειρα γίνονται πραγματικότητα σε εκείνους που δεν φοβούνται να στοχεύσουν ψηλά και εμείς βλέποντας τα τραχιά βράχια, τη σκοτεινή θάλασσα και την αμμουδιά-πίσσα των Μαύρων Βολίων σκεφτήκαμε ότι άνετα θα βλέπαμε την παραλία της Χίου σε κάποιο επεισόδιο του Game of Thrones να κοιτά στα μάτια τη διάσημη Reynisfjara της Ισλανδίας, που έγινε ακόμα διασημότερη λόγω της σειράς. 

Πώς θα φτάσεις εκεί

Συγκριτικά με άλλες παραλίες που χρειάζεται λίγο ή πολύ να ταλαιπωρηθείς για να απολαύσεις από κοντά τη μοναδική τους ομορφιά, τα Μαύρα Βόλια είναι εύκολα προσβάσιμα. Σταθμεύεις το όχημα σου στο πάρκινγκ και έφτασες.

Η παραλία είναι μεν ανοργάνωτη χωρίς ομπρέλες και ξαπλώστρες, διαθέτει ωστόσο καμπίνες αλλαγής, ενώ υπάρχει σε κοντινή απόσταση μία μικρή καντίνα για να προμηθευτείς τα απαραίτητα. 

Τέλος, έχε κι αυτό στο μυαλό σου: στο παρελθόν επειδή οι τουρίστες έπαιρνα μαζί τους τα χαρακτηριστικά αυτά βότσαλα ως ενθύμιο, ο δήμος του νησιού προχώρησε στην τοποθέτηση ειδικών σημάνσεων σε διάφορα σημεία της παραλίας, που υπενθυμίζουν ότι απαγορεύεται η λήψη βότσαλων από τους επισκέπτες προκειμένου να προφυλαχθεί το φυσικό περιβάλλον της παραλίας.