Mark Wilson/Getty Images
BUSINESS

Η μεγαλύτερη μετακίνηση κεφαλαίου στην ανθρώπινη ιστορία συμβαίνει τώρα

Ένα αστρονομικό ποσό αναμένεται να αλλάξει χέρια μέσα στα επόμενα χρόνια περνώντας από τη μια γενιά στην επόμενη.

Η πανδημία του κορονοϊού αλλά και ο τρόπος αντιμετώπισής της από τα κράτη ανά τον κόσμο έχει δημιουργήσει νέες και πρωτόγνωρες συνθήκες στην παγκόσμια οικονομία. Δεν είναι όμως μόνο αυτό. Αυτή τη στιγμή στον πλανήτη μετακινείται ένα τεράστιο χρηματικό ποσό από τους παλαιούς στους νέους κατόχους του. Εν προκειμένω ζούμε τη μεγαλύτερη μεταφορά περιουσίας από μια γενιά στην επόμενη. Πιο συγκεκριμένα, από τη γενιά των Baby Boomers σε αυτή των Millennials.

Αυτή η περιουσία φτάνει περίπου στα  68 τρισεκατομμύρια δολάρια στις ΗΠΑ και θα αποτελέσει ουσιαστική μεταβίβαση περιουσίας σε περισσότερες από 45 εκατομμύρια οικογένειες μέσα στα επόμενα 25 χρόνια. Μόνο οι λογαριασμοί σημερινών Αμερικανών συνταξιούχων είναι πάνω από 9 τρισεκατομμύρια. Είναι τόσο μεγάλο το ποσό, ώστε οι ειδικοί να χαρακτηρίζουν το γεγονός ως “η μεγάλη μεταβίβαση περιουσίας”. Πώς θα επηρεάσει όμως τον κόσμο το τέλος όλης αυτής της διαδικασίας;

Η απάντηση δεν είναι σίγουρα εύκολη. Οι ειδικοί οικονομολόγοι και βέβαια οι επενδυτές προσπαθούν να προβλέψουν που θα καταλήξει τελικά αυτό το κεφάλαιο. Μια έρευνα του Bankrate.com από το 2018 έδειχνε ότι οι millennials είναι πολύ λιγότερο πρόθυμοι να επενδύσουν λεφτά σε σχέση με τις προηγούμενες γενιές. Για την ακρίβεια πρόκειτα για μια γενιά που τείνει να προτιμάει το ρευστό. Αυτή η επιλογή ίσως είναι ένας σημαντικός παράγοντας ώστε το πολύ χρήμα να φύγει από τις αγορές και να βρεθεί σε άλλους τομείς.

Από την άλλη -και λόγω έκρηξης της ανεργίας- υπολογίζεται ότι ένα ποσοστό κοντά στο 35% μεταξύ 18 και 35 ετών μένει ακόμα με τους γονείς του. Ενώ ένα σημαντικό ποσοστό ακόμα και όσων έχουν φύγει από το πατρικό τους, δεν μπορούν να ζήσουν πλήρως ανεξάρτητα. Το πώς θα κινηθούν αυτοί θα αποτελέσει έναν κρίσιμο παράγοντα του τρόπου που θα αναδιανεμηθεί το εισόδημα αυτό. Ξαναλέμε. Ένα τεράστιο ποσό χρημάτων αλλάζει χέρια. Σε μια γενιά όμως που ακόμα ψάχνει τα βήματά της και που μοιάζει να αδιαφορεί για την οικονομία και τις επενδύσεις.

Ακόμα όμως και για τους millennials που θα σκεφτούν να βγάλουν λεφτά μέσω επενδύσεων, οι νέες συνθήκες θα οδηγήσουν το ενδιαφέρον σε νέους τομείς. Για παράδειγμα, οι καπνοβιομηχανίες θεωρούνται πολύ λιγότερο ασφαλείς επενδύσεις σε σχέση με αυτό που ήταν πριν λίγες δεκαετίες. Από την άλλη, η πράσινη ενέργεια και οι εναλλακτικές μορφές της ανοίγουν έναν δρόμο για προσοδοφόρες επενδύσεις. Φυσικά -δεν χρειάζεται μάλλον καν να το τονίσουμε αυτό- η αγορά που βρίσκεται στο διαδίκτυο είναι γιγαντιαία και συνεχώς νέες ευκαιρίες θα ξεπηδούν.

Το ποσό που θα περάσει στην επόμενη γενιά, όπως υπολογίζεται σήμερα, είναι αστρονομικό. Δεν αναμένεται όμως να είναι και το πραγματικό. Τουλάχιστον με βάση του υπολογισμούς μας. Πρέπει να θεωρούμε δεδομένο ότι μέρος του θα ξοδευτεί στα επόμενα χρόνια κατά βάση σε διακοπές, καθημερινά έξοδα και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Πολύ απλά γιατί οι baby boomers είναι ακόμα μια οικονομικά ενεργή γενιά. Σύμφωνα με μια έρευνα μάλιστα ένα 19% των baby boomers σκοπεύουν να μην αφήσουν καθόλου περιουσία στα παιδιά ή στα εγγόνια τους.

Σε κάθε περίπτωση όμως, αυτή η γιγαντιαία αναδιανομή του κεφαλαίου μπορεί να επηρεάσει καθέναν από εμάς. Μπορεί όμως και όχι. Μια τέτοιου τύπου καπιταλιστική μετακίνηση κεφαλαίου φαντάζει ως η απόλυτη ευκαιρία. Ταυτόχρονα θα οδηγήσει σε περαιτέρω οικονομική πίεση σε μια ήδη πολύ δύσκολη οικονομική περίοδο. Το ποιο από τα δύο σενάρια είναι πιο πιθανό για τον εκάστοτε millennial εξαρτάται από μελλοντικές επιλογές αλλά φυσικά και από προϋπάρχοντα δεδομενα. Για παράδειγμα, οι σπουδές, οι προοπτικές καριέρας ή και το ποιο θα είναι το ποσό που θα κληρονομήσει ο καθένας από την οικογένεια του και σε τι μορφή θα είναι αυτό (ακίνητα, μετοχές, τραπεζικοί λογαριασμοί). 

Η ιστορία προχωράει πια με πολύ γοργά βήματα. Την ακολουθεί όπως είναι φανερό και η οικονομία. Το προφανές είναι όμως ένα. Παρά τις διακηρύξεις για το αντίθετο, η οικονομική κατάσταση των millennials είναι ένα ζήτημα που θα απασχολήσει τον πλανήτη στα αμέσως επόμενα χρόνια.