© Γιώργος Ευσταθίου / Eurokinissi
ΠΑΡΑΛΙΕΣ

Η μεγαλύτερη παραλία της Ευρώπης βρίσκεται στην Ελλάδα

Κι όμως δεν βρίσκεται σε νησί, αλλά σε ένα εξαιρετικό σημείο της ηπειρωτικής Ελλάδας. Μήπως έχεις βουτήξει κι εσύ σε αυτή την παραλία;

Κάθε καλοκαίρι εκατομμύρια τουρίστες από ολόκληρο τον κόσμο επισκέπτονται την Ελλάδα, προκειμένου να απολαύσουν τις διακοπές τους σε κάποιο νησί του Αιγαίου ή του Ιονίου Πελάγους. Είναι τόσες πολλές οι επιλογές που προσφέρει η χώρα μας, που ακόμη και κάθε χρόνο να έρχεται κάποιος, δε θα καταφέρει να εξερευνήσει όλα τα μαγικά σημεία της.

Μπορεί τα νησιά να αποτελούν τον κύριο πόλο έλξης των τουριστών, όμως και η ηπειρωτική χώρα προσφέρει μοναδικές ευκαιρίες για τουρισμό, γραφικά χωριά, πανέμορφα δάση, αλλά και φανταστικές παραλίες. Για μια τέτοια παραλία θα μιλήσουμε σε αυτό το κείμενο.

Η τεράστια παραλία Μονολίθι της Πρέβεζας

Ειδικότερα στο θέμα των παραλιών, η Ελλάδα κερδίζει εύκολα τις υπόλοιπες χώρες της Μεσογείου. Τόσο για την ασφάλεια των νερών της, όσο και για την ομορφιά τους. Αν αναρωτιέσαι τώρα πού βρίσκεται η μεγαλύτερη σε έκταση παραλία της Ευρώπης, δε χρειάζεται να πας και πολύ μακριά.

Για την ακρίβεια, βρίσκεται στην Πρέβεζα και ονομάζεται Μονολίθι.

Πρόκειται για μία εξωτική παραλία στα δυτικά του Νομού Πρέβεζας με μήκος περίπου 25 χιλιομέτρων, κάτι που την καθιστά ως τη μεγαλύτερη παραλία με αμμουδιά στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Το όνομα Μονολίθι (μόνος λίθος) το πήρε από μια συστάδα παραλιακών βράχων σε απόσταση 10 μέτρων από την ακτή, με μέγεθος 10Χ10 μ. περίπου. Οι βράχοι αυτοί προεξείχαν ένα μέτρο περίπου από την επιφάνεια της θάλασσας μέχρι το 1943, όταν Ιταλοί και Γερμανοί στρατιώτες, για ψυχαγωγία, βομβάρδισαν με όλμους το βράχο και τον έσπασαν.

Η ακτή Μονολίθι εκτείνεται από το χωριό Μύτικας μέχρι το χωριό Καστροσυκιά του Δήμου Πρέβεζας. Από εκεί αρχίζει το λεγόμενο αισθητικό δάσος Μονολιθίου που έχει μήκος περίπου 8 χιλιομέτρων. Αξίζει να σημειωθεί πως στη ζώνη αυτή δεν επιτρέπεται η οικοδομική δραστηριότητα λόγω της Αρχαίας Νικόπολης.

Πριν κάποιο καιρό, η παραλία Μονολίθι της Πρέβεζας έλαβε και μια ιδιαίτερη διάκριση από το διάσημο περιοδικό Forbes, το οποίο τη χαρακτήρισε ως τη μεγαλύτερη, αλλά και την ασφαλέστερη παραλία της Ευρώπης. Μήπως, λοιπόν, να την προσθέσεις στο πλάνο των διακοπών σου;