ΤΑΞΙΔΙ

Η μικρή πόλη που αποτελείται από ένα μόνο κτίριο

Η ζωή των 280 ανθρώπων που αποκαλούν το Whittier «πατρίδα» είναι πολύ διαφορετική από αυτή που έχετε συνηθίσει. Συνδέεται δε, ολόκληρη με ένα και μόνο κτίριο.

Το Whittier της Alaska είναι μία από εκείνες τις ήσυχες απομονωμένες πόλεις σε περιοχές που βιώνουν σκληρούς και βαρείς χειμώνες. Βρίσκεται στη δυτική πλευρά του Prince William Sound και περιτριγυρίζεται από πανέμορφες χιονισμένες κορυφές βουνών που μοιάζουν με πίνακα ξεπερασμένης ομολογουμένως αισθητικής. Αν πιστεύετε όμως ότι πρόκειται για μία πόλη με μικρά σπιτάκια και περιφραγμένες αυλές, μάλλον θα πρέπει να το ξανασκεφτείτε καλύτερα. Εδώ θα βρείτε κάτι μοναδικό σε όλον τον πλανήτη.

 

 

Στο κέντρο της πόλης του Whittier θα βρείτε ένα εντυπωσιακό κτίριο 14 ορόφων που αποτελείται από τρεις κτιριακές μονάδες, ενωμένες πάντως η μία με την άλλη. Κοιτώντας το από μακριά μάλλον θα το περάσετε για ένα παλιό εγκαταλελειμμένο ξενοδοχείο ή έστω για ένα από τα μεγάλα κτιριακά συγκροτήματα μίας εταιρείας που έκλεισε στα τέλη της δεκαετίας του 1980. Πρόκειται για τους Πύργους Begich και όχι μόνο δεν έχουν εγκαταλειφθεί αλλά αποτελούν το μόνιμο σπίτι του 85% των κατοίκων της πόλης.

Το Whittier ζει και αναπνέει εντός των Πύργων. Δεν είναι μόνο ότι κατοικούν εκεί μέσα οι κάτοικοί του, είναι και πως εκεί βρίσκονται και όλες οι απαραίτητες σε αυτούς υπηρεσίες. Στην είσοδο του κτιρίου υπάρχει μία πινακίδα για όποιον δεν έχει βρεθεί ξανά εκεί. Το ταχυδρομείο είναι κάπου εκεί κοντά, ενώ αν θέλετε να βρείτε την αστυνομία θα πρέπει να προχωρήσετε στο hall.

Εντός των Πύργων Begich υπάρχει επίσης ένα ψιλικατζίδικο, πλυντήρια ρούχων, μία μικρή αγορά τροφίμων και ένα κέντρο υγείας. Στον πρώτο όροφο θα βρείτε και μία Εκκλησία στην οποία μαζεύονται οι κάτοικοι τις Κυριακές και τις εορταστικές μέρες. Τέλος, λειτουργεί και ένα σχολείο που βρίσκεται ακριβώς πίσω από το κτίριο αλλά ενώνεται με ένα υπόγειο τούνελ.

Oι θερμοκρασίες κατά το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου δεν αφήνουν και ιδιαίτερο περιθώριο για βόλτες στην ύπαιθρο. Φτάνουν συχνά, ειδικά τον χειμώνα, κάτω από τους -10 βαθμούς Κελσίου, ενώ ακόμα και το καλοκαίρι οριακά περνούν κατά μέσο όρο τους 10 βαθμούς. Συνυπολογίστε και ότι μιλάμε για την πόλη με τη μεγαλύτερη υγρασία στην Αλάσκα και πιθανόν σε όλες τις ΗΠΑ αλλά και τους πολύ ισχυρούς ανέμους και έχετε ένα εκρηκτικό μείγμα.

Κορονοϊός και τουρισμός στο Whittier

Η πανδημία του κορονοϊού αποτέλεσε, όπως εύκολα καταλαβαίνει κανείς, μία ιδιαίτερη συνθήκη για το Whittier. Στα τέλη του καλοκαιριού μία οικογένεια εντοπίστηκε θετική στον κορονοϊό και αυτό ήταν ένα γεγονός που επηρέασε όλους τους κατοίκους της πόλης. Η χρήση μάσκας έγινε υποχρεωτική και έκλεισαν όλα τα μαγαζιά εντός του συγκροτήματος. Ευτυχώς, τα μέτρα απέδωσαν και δεν υπήρξε η αναμενόμενη διασπορά. Κάθε χρόνο πάντως το Whittier υποδέχεται περισσότερους από 700.000 τουρίστες που συντηρούν μέρος της οικονομίας του. Ο κίνδυνος λοιπόν δεν έχει περάσει.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, αν για εμάς η ζωή μίας πόλης μέσα σε ένα μόνο κτίριο μοιάζει τελείως εξωτική, για τους κατοίκους του Whittier τα πράγματα είναι απόλυτα φυσιολογικά. Κάθε άνθρωπος που καταλήγει εκεί έχει μία δική του ξεχωριστή ιστορία. Άλλοι αναζητούν την ηρεμία και την απομόνωση και άλλοι να γίνουν μέλη μίας ζωντανής κοινότητας. Παρότι αντιφατικά εκ πρώτης όψεως, πρόκειται για δύο πράγματα που μπορεί να σας προσφέρει απλόχερα το Whittier. Μήπως να το σκεφτόμασταν;