Eurokinissi
ΕΓΚΛΗΜΑ

Η μητέρα που έριξε δηλητήριο στις φακές της κόρης της

Η δολοφονία που είχε συγκλονίσει πριν από 23 χρόνια την Ηλεία.

“Την Κυριακή το βράδυ, γύρω στις εννιά, που έλεγε η τηλεόραση τις ειδήσεις κι έβαλα στα παιδιά μου να φάνε, αφού έβαλα στα άλλα παιδιά φακές στα πιάτα, έβαλα και στης Κωστούλας το πιάτο (…)  Είδα ότι το έφαγε όλο το φαγητό με το δηλητήριο (…) Γύρισε και αφού κάθισε στην τηλεόραση λίγη ώρα, είπε ότι την πόναγε η κοιλιά της και πήγε για ύπνο. Εγώ κοιμήθηκα μετά από αυτή στο ίδιο δωμάτιο, την κοίταξα και είδα ότι κοιμόταν κανονικά.

Ζητώ συγγνώμη από τον Θεό, τα παιδιά μου και τους ανθρώπους”.

Αυτά ήταν τα λόγια της παιδοκτόνου μπροστά στους αστυνομικούς, και δεν της βγήκαν καθόλου εύκολα όπως ίσως να φαίνεται με την πρώτη ματιά. Αρχικά αρνούταν οποιαδήποτε σχέση με τον θάνατο της κόρης της, το χωριό όπου ζούσε είχε υιοθετήσει τη θέση της αυτοκτονίας και εκείνη τη βόλευε. Γρήγορα όμως έσπασε και παραδέχτηκε ότι η ίδια τη δηλητηρίασε. Δεν άντεχε το “ρεζιλίκι”, όπως είπε, γι’ αυτό το έκανε.

Ποιο ήταν το “ρεζιλίκι” όμως; Τι ακριβώς είχε συμβεί;

αστυνομια περιπολικο τμημα Eurokinissi

Η 47χρονη Παναγιώτα Τσ. μεγάλωνε μόνη της τα πέντε παιδιά της σε ένα χωριό της ορεινής Ηλείας. Ο άντρας της, Φίλιππος, είχε σκοτωθεί από το 1988 σε ένα ατύχημα, φεύγοντας από το καφενείο. Στο χωριό κυκλοφορούσε η φήμη ότι τον σκότωσε κατά λάθος ο αδερφός του, όμως στα χωριά ακούγονται πολλά και κανείς δεν ήταν σίγουρος για το τι πραγματικά είχε συμβεί. Η ίδια φαίνεται πάντως να πίστευε βαθιά ότι επρόκειτο για δολοφονία.

Οι υποψίες αυτές, έκαναν την ‘Φιλίπαινα’ όπως τη φώναζαν ιδιαίτερα καχύποπτη με τους συγχωριανούς της. Είχε απομακρυνθεί από όλους, δεν ζητούσε καμία βοήθεια και δεν ήθελε πάρε δώσε ούτε με τους συγγενείς της. Έτσι έλεγαν τουλάχιστον οι ίδιοι αργότερα. Η ίδια και τα πέντε παιδιά της στηρίζονταν αποκλειστικά στο μεροκάματό της και σε μια μικρή σύνταξη. Τα μεγαλύτερα παιδιά τη βοηθούσαν στις αγροτικές δουλειές και εκείνη είχε ένα μόνο πράγμα στο μυαλό της: πώς να τα “καλοπαντρέψει”. Ένα απροσδόκητο γεγονός όμως, το οποίο συνδεόταν με τη μεγαλύτερη κόρη της, έθετε όλες τις προσδοκίες της σε κίνδυνο.

Η 22χρονη Κωστούλα ήταν ένα κορίτσι κλειστό, μοναχικό, “τίποτα άλλο δεν ήξερε, παρά μόνο να πηγαίνει τα ‘πράματα’ στο βουνό”, είπαν οι συγχωριανοί της. “Σπάνια έλεγε ένα ‘γεια’ και περνούσε με σκυμμένο το κεφάλι. Χανόταν με το κοπάδι στις πλαγιές του πέτρινου βουνού και γυρνούσε το σούρουπο”.

Η 22χρονη είχε μείνει έγκυος και το έκρυβε από όλους. Στον 7ο μήνα, η μάνα της την κατάλαβε, το φούσκωμα στην κοιλιά ήταν πια αδύνατον να κρυφτεί. Το σοκ για τη 47χρονη ήταν μεγάλο. Το μόνο που σκεφτόταν ήταν “τι θα πει το χωριό” και “ποιος θα την πάρει τώρα έτσι ατιμασμένη”. Φοβόταν και για τα υπόλοιπα παιδιά της, πίστευε ότι το σκάνδαλο που θα ξεσπούσε στη μικρή κοινωνία του χωριού, θα τα στιγμάτιζε και αυτά. Θα έμεναν “ανύπαντρα” εξαιτίας της.

Αρχικά είπε στην κόρη της να πάνε στο νοσοκομείο στην Πάτρα για να κάνει έκτρωση, όμως ήταν ήδη πολλών μηνών το έμβρυο, κάτι τέτοιο απαγορευόταν. Στη συνέχεια προσπάθησε με διάφορους επιβλαβείς τρόπους να την κάνει να χάσει το παιδί. Άλλωστε, ήθελε και η μικρή να το χάσει. Πολύ πριν καταλάβει οτιδήποτε η μάνα της, σήκωνε βάρη, έκανε απότομες κινήσεις, δούλευε σκληρά στα χωράφια και το χειρότερο πίεζε την κοιλιά της τοποθετώντας πάνω τους τσουβάλια γεμάτα καλαμπόκι. Ένας συγχωριανός την είχε δει να το κάνει κοντά στη στάνη της οικογένειας, αλλά δεν είχε καταλάβει τον λόγο. Πίστευε ότι ήταν άλλη μία παραξενιά της οικογένειας που ζει σχεδόν απομονωμένη στην άκρη του χωριού.

αστυνομια περιπολικο αστυνομικός Eurokinissi

Η μητέρα της άρχισε να τη χτυπάει στην κοιλιά και να της δίνει διάφορα ματζούνια, που πίστευαν οι παλιοί ότι προκαλούσαν αποβολή. Τίποτα όμως. Η κοπέλα είχε μπει στον 8ο μήνα και το μυστικό δεν θα μπορούσαν να το κρατήσουν για καιρό.

Να κάνουμε μία παύση εδώ και να πούμε ότι η Κωστούλα αρνούταν να αποκαλύψει από ποιον είχε μείνει έγκυος. Η μητέρα της -υποτίθεται- ότι δεν έμαθε ποτέ, αν και οι υποψίες της είχαν συγκεντρωθεί γύρω απ’ το πρόσωπο ενός θείου της μικρής. Ένας απ’ τους λόγους που τη “βοηθούσε” να χάσει το παιδί της, ήταν ότι θεωρούσε πώς το μωρό θα ήταν προϊόν αιμομιξίας.

Την Κυριακή της 19ης Ιανουαρίου του 1997, η μητέρα της τη δολοφόνησε ρίχνοντας δηλητήριο στο φαγητό της.

Ήταν όλοι μαζεμένοι στο σπίτι, η ώρα είχε πάει 9 και το τραπέζι είχε στρωθεί. Έλειπε μόνο ο μεγάλος γιος, είχε πάει σε έναν γάμο. Η μάνα τους είχε μαγειρέψει φακές και η οκτώ μηνών έγκυος κόρη της, της είπε ότι θα φάει κάτι άλλο. Η μάνα επέμενε. Μέσα στο πιάτο της είχε ρίξει ένα ισχυρό εντομοκτόνο το ‘φουραντάν’. Η κόρη έφαγε και σύντομα άρχισε να μη νιώθει καλά. Έκανε εμετό και έκατσε μπροστά στην τηλεόραση για να ξεχαστεί. Οι πόνοι στην κοιλιά όμως δεν περνούσαν και αποφάσισε να πάει να ξαπλώσει. Μαζί της ξάπλωσε κι ένα απ’ τα μικρά κορίτσια της οικογένειας, για να την προσέχει. Είχε ανησυχήσει.

Ο μεγάλος γιος γύρισε ξημερώματα απ’ τον γάμο και όταν πήγε να ξυπνήσει την αδερφή του, τη βρήκε νεκρή. Φώναξε έντρομος τη μητέρα του, εκείνη προσποιήθηκε τη σαστισμένη και γρήγορα τα νέα για τον θάνατο της κοπέλας άρχισαν να κυκλοφορούν στο χωριό.

Οι περισσότεροι πίστευαν ότι αυτοκτόνησε. Βλέπεις, ο γάμος στον οποίο είχε περάσει το βράδυ του ο γιος της οικογένειας ήταν ενός συγχωριανού, ο οποίος τρία χρόνια πριν είχε ζητήσει σε γάμο την Κωστούλα. Η μητέρα της, άγνωστο γιατί, είχε αρνηθεί. Πολλοί υπέθεσαν τότε ότι η κοπέλα πήρε μόνη της δηλητήριο εξαιτίας αυτής της ερωτικής απογοήτευσης.

Αυτό το φάρμακο το χρησιμοποιούσαν τότε στο χωριό για να σκοτώνουν τις αλεπούδες και αυτό πονήρεψε κάπως τους αστυνομικούς. Άρχισαν να καλούν μάρτυρες και σιγά σιγά έφτασαν στο συμπέρασμα, με βάση τα όσα ακούγονταν στο χωριό για την οικογένεια, ότι το κορίτσι δολοφονήθηκε.

Κάλεσαν και τη μητέρα της. Η Παναγιώτα ισχυρίστηκε πως δεν είχε καμία σχέση με τον θάνατο της κόρης της. Έπεσε όμως σε αντιφάσεις και αυτή και η μικρή κόρη, και τελικά ομολόγησε ότι η ίδια τη σκότωσε.

“Το χωριό είναι μικρό”, είπε στους αστυνομικούς, “και θα γινόμασταν ρεζίλι σε όλους αφού ήταν ανύπαντρη και θα γεννούσε παιδί. Έχω άλλα δύο ανύπαντρα κορίτσια και δε θα δεχόταν κανείς να τα παντρευτεί επειδή θα προέρχονταν από ατιμασμένη οικογένεια. Θόλωσε το μυαλό μου.  Εγώ 37 χρονών έμεινα χήρα και μεγάλωσα πέντε παιδιά, δουλεύοντας όλη την ημέρα και δεν ήθελα τα άλλα μου κορίτσια να πάρουν το δρόμο που πήρε η Κωστούλα μας και μας ντρόπιασε όλους”.

Στο δικαστήριο θα πάρει πίσω την κατάθεσή της, θα πει ότι πιέστηκε από τους αστυνομικούς. Ότι όλα αυτά είναι ψέματα. Ο εισαγγελέας της έδρας όμως δεν θα δεχθεί τους ισχυρισμούς της. Θα προτείνει να κηρυχθεί ένοχη για ανθρωποκτονία και να της επιβληθεί ποινή κάθειρξης 20 ετών για την ανθρωποκτονία και 10 ετών για τη βίαιη διακοπή κύησης. Το κακουργιοδικείο όμως θα της αναγνωρίσει το ελαφρυντικό του πρότερου έντιμου βίου και θα της επιβάλλει ποινή κάθειρξης 10 ετών και 6 μηνών.