ΤΕΧΝΗ

Η νέα συλλεκτική σειρά της ΙΚΕΑ κάνει την τέχνη προσιτή σε όλους

Πέντε σύγχρονοι καλλιτέχνες δημιούργησαν αντικείμενα της καθημερινότητας μέσα από μία διαφορετική οπτική, φέρνοντας την τέχνη στο σπίτι μας.

H τέχνη παίζει έναν ιδιαίτερο ρόλο στη ζωή μας. Δημιουργεί συναισθήματα, εξάπτει τη φαντασία μας και φωτίζει κατά κάποιο τρόπο την ψυχή μας. Ειδικά μέσα σε μια εποχή, στην οποία η πανδημία του κορονοϊού μάς κράτησε μακριά από πολλές μορφές τέχνης, η ΙΚΕΑ αποφάσισε να τη φέρει η ίδια στο σπίτι μας, με την έκτη συλλεκτική σειρά IKEA Art Event.

Σκοπός της είναι να κάνει την τέχνη προσιτή σε όλους και να τη φέρει κοντά μας, μέσα από τη μορφή αντικειμένων της καθημερινότητάς μας. Η συγκεκριμένη σειρά, η οποία είναι διαθέσιμη από σήμερα, αποτελείται από δέκα design αντικείμενα, τα οποία σχεδίασαν πέντε μοναδικοί, σύγχρονοι καλλιτέχνες και σχεδιαστές, οι Daniel Arsham, Gelchop, Humans since 1982, Sabine Marcelis και Stefan Marx.

Για έκτη συνεχόμενη χρονιά, λοιπόν, η ΙΚΕΑ επιχειρεί να φέρει την τέχνη στα σπίτια ακόμα περισσότερων ανθρώπων, συνδυάζοντας την τέχνη με τον λειτουργικό σχεδιασμό. Σε αυτό το ταξίδι, η εταιρεία προσκάλεσε καλλιτέχνες με διαφορετικό υπόβαθρο, από διαφορετικά μέρη του κόσμου, τη Νέα Υόρκη (Daniel Arsham), το Τόκυο (Gelchop), τη Στοκχόλμη (Humans since 1982), το Ρότερνταμ (Sabine Marcelis) και το Βερολίνο (Stefan Marx).

Όπως ανέφερε ο Henrik Most, Creative Leader για τη σειρά IKEA Art Event, «επιλέξαμε να συνεργαστούμε με ξεχωριστούς καλλιτέχνες από όλο τον κόσμο, αναδεικνύοντας με αυτό τον τρόπο την ποικιλομορφία της τέχνης και του λειτουργικού σχεδιασμού, όταν αυτά ενωθούν», ενώ πρόσθεσε πως «θέλουμε να δείξουμε ότι το να είσαι καλλιτέχνης ή σχεδιαστής δεν σημαίνει ότι πρέπει να βαδίζεις σε αυστηρά πλαίσια, αλλά μπορείς να κινηθείς και σε άλλα πεδία, και αυτό το νέο κίνημα έχει σήμερα σημαντικό αντίκτυπο τόσο στον σχεδιασμό όσο και στην τέχνη».

Η σειρά IKEA Art Event 2021, την οποία κάποιοι τυχεροί είχαμε την ευκαιρία να την θαυμάσουμε διαδικτυακά πριν γίνει διαθέσιμη στο ευρύ κοινό, όπως είπαμε παρουσίασε 10 αντικείμενα της καθημερινότητας μέσα από μία διαφορετική οπτική. Ουσιαστικά οι δημιουργοί εμπνεύστηκαν από απλά χρήσιμα οικιακά αντικείμενα και τα μεταμόρφωσαν σε έργα τέχνης, χωρίς να αλλοιώσουν κάτι από τη χρηστικότητά τους.

Ο Daniel Arsham σχεδίασε ένα ιδιαίτερο ρολόι, το οποίο εκφράζει τη διαρκή ενασχόληση του με θέματα κίνησης, υλικών και αρχιτεκτονικής. Το δημιουργικό δίδυμο Humans since 1982 έδωσε μια εναλλακτική οπτική στην τεχνολογία με τα διακοσμητικά είδη τοίχου που σχεδίασε, ενώ η Sabine Marcelis εμπνεύστηκε από τους κομμένους καμβάδες του Ιταλού ζωγράφου Lucio Fontana και επιδίωξε να μεταφέρει αυτήν την απλή κίνηση στη μορφή ενός φωτιστικού.

Από την πλευρά του, ο εικαστικός Stefan Marx, ο οποίος εμπνέεται από λέξεις και προτάσεις, αποφάσισε να δημιουργήσει ένα μοναδικό βάζο και ένα ριχτάρι για τη συλλεκτική σειρά της ΙΚΕΑ. Τέλος, η η δημιουργική ομάδα Gelchop, η οποία αποδομεί αντικείμενα της καθημερινότητας και τα συνδυάζει με διαφορετικά στοιχεία, παρουσίασε ένα επιτραπέζιο φωτιστικό σε σχήμα κλειδιού allen, καθώς κι έναν φακό στο ίδιο σχήμα.

Όποιος ενδιαφέρεται τώρα, μπορεί να ανακαλύψει τη συλλεκτική σειρά μέσα από μια μοναδική εμπειρία επαυξημένης πραγματικότητας (AR) που θα είναι διαθέσιμη μέσα από το λογαριασμό της ΙΚΕΑ στο Instagram. Παράλληλα, η συγκεκριμένη σειρά θα είναι διαθέσιμη αποκλειστικά στο IKEA.gr από σήμερα 1η Απριλίου, για όποιον επιθυμεί να φέρει την τέχνη στο σπίτι του.