David Silverman/Getty Images
ΤΑΞΙΔΙ

Η πανδημία εκτόξευσε τον ιατρικό τουρισμό

Η πανδημία του κορονοϊού έχει καταστρέψει κάθε μορφής τουρισμού, εκτός από τον ιατρικό.

Ο ιατρικός τουρισμός δεν είναι ένα καινούργιο είδος «τουρισμού» – αν μπορούμε να αποκαλέσουμε τη μετακίνηση για ιατρικές ανάγκες, ως κάτι τέτοιο. Ήδη στη Βόρεια Ελλάδα, πολλοί ασθενείς που δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στο οικονομικό κόστος μιας επέμβασης, μιας εξέτασης, μιας επίσκεψης ή και παροχής φαρμακευτικών ειδών, μεταβαίνουν στη Βουλγαρία και στη Βόρεια Μακεδονία, όπου Έλληνες και ντόπιοι μετατόπισαν σε συνοριακά χωριά και πόλεις τις ιατρικές δραστηριότητές τους. Ωστόσο, δεν είναι μόνο ελληνικό φαινόμενο, όπως αποδεικνύει το ρεπορτάζ των New York Times.

Η δημοσιογράφος των ΝΥΤ, Ceylan Yeginsu, παραθέτει περιπτώσεις ασθενών που χρειάστηκαν να μεταβούν σε μια άλλη χώρα για την παροχή ιατρικών υπηρεσιών, καθώς τα χρήματα που χρειαζόταν για μια επέμβαση εκεί ήταν πολύ λιγότερα από τα χρήματα που ζητούσε ένα δημόσιο νοσοκομείο της χώρας τους.

«Δεν υπάρχει θεραπεία για την ενδομητρίωση, αλλά αν θέλω να απελευθερωθώ από τον πόνο, χρειάζεται να κάνω υστερεκτομή» δήλωσε η Melissa Jackson που εργάζεται σε ινστιτούτο ομορφιάς στο New Jersey. «Παρά το γεγονός πως η ίδια η επέμβαση είναι οδυνηρή, πρέπει να βρω και 20 χιλιάδες δολάρια για να την κάνω. Τρελό! Γι’ αυτό πρέπει να βρω έναν τρόπο να πάω στο Μεξικό», οπού κοστίζει κοντά στο ένα πέμπτο της τιμής.

Η πανδημία του κορονοϊού έχει ωθήσει εκατομμύρια Αμερικάνους στη φτώχεια και αφαίρεσε την ιατρική ασφάλιση 5,4 εκατομμυρίων εργατών, σύμφωνα με έρευνα της ακομμάτιστης ομάδας υπεράσπισης καταναλωτών Families USA. Πολλοί άνθρωποι έχουν υποστεί προβλήματα στην υγεία τους, εξαιτίας της καθυστέρησης που προκαλεί η ιατρική γραφειοκρατία. Ο φόβος των μεγάλων λογαριασμών ξεπερνά τον φόβο της «κορόνας». Μην έχοντας επιλογή, ψάχνουν λύσεις σε άλλες χώρες.

Ακόμα και πριν την πανδημία, εκατομμύρια Αμερικάνων ταξίδευαν σε άλλες χώρες για να εξοικονομήσουν από 40% μέχρι 80% του τελικού κόστους των θεραπειών, σύμφωνα με τον παγκόσμιο τουριστικό οδηγό υγείας Patients Beyond Borders. Το Μεξικό, η Κόστα Ρίκα είναι δημοφιλείς προορισμοί για οδοντιατρική περίθαλψη, πλαστική χειρουργική και συνταγογραφήσεις φαρμάκων. Η Ταϊλάνδη, η Ινδία και η Νότια Κορέα ελκύουν τους ασθενείς που έχουν καρκίνο, που χρειάζονται ορθοπεδική και καρδιαγγειακά προβλήματα και θεραπείες γονιμότητας.

Μέσα στην πανδημία, οι κρατήσεις σε άλλες χώρες και οι μετακινήσεις έχουν πέσει κάτω από 89%, αλλά τον τελευταίο καιρό, Αμερικάνοι επισκέπτονται τακτικά την Πόλη του Μεξικού, όπου η μείωση αγγίζει μόνο το 32%. Ο Paul McTaggart, ιδιοκτήτης ενός ιατρικού τουριστικού γραφείου, βρήκε πως οι αναζητήσεις για τον «ιατρικό τουρισμό του Μεξικού» αυξήθηκαν κατά 64%, φτάνοντας σε επίπεδο πριν την πανδημία.

Όσο για τον φόβο της ασφάλειας που κρύβεται πίσω από τις χαμηλές τιμές, αρκετοί Αμερικάνοι νιώθουν το ίδιο ασφαλείς σε ένα μεξικάνικο ιατρείο, μιας και τα περισσότερα ιατρεία και νοσοκομεία έχουν πιστοποίηση που διασφαλίζει ότι τα πρότυπα τους είναι ισοδύναμα με τις ιατρικές εγκαταστάσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ο Jeff Somerville, αεροσυνοδός της Delta, που επισκέφθηκε την πόλη του Los Algodones για οδοντιατρική περίθαλψη, παρέθεσε την εμπειρία του. «Παρκάρεις στην αμερικανική πλευρά και απλώς περνάς τα σύνορα. Είναι εύκολο και πολύ ασφαλές». Από τις 25 χιλιάδες που θα πλήρωνε στην Tampa της Florida, πλήρωσε μόνο 7 χιλιάδες στο Μεξικό. Τώρα ετοιμάζεται να ταξιδέψει στην Τουρκία για εμφύτευση μαλλιών. Το συνολικό κόστος του ταξιδιού, με την επέμβαση, τη διαμονή, τις θεραπείες και τις μεταφραστικές υπηρεσίες θα κοστίσει 3 χιλιάδες δολάρια.

Στην Τουρκία υπάρχει η εξής παράδοξη απαγόρευση κυκλοφορίας. Η χώρα παραμένει ανοιχτή στους τουρίστες. Τα Σαββατοκύριακα, όμως, η απαγόρευση ισχύει μόνο για τους ντόπιους. Οι ξένοι επισκέπτες μπορούν να κυκλοφορούν ανενόχλητοι, χωρίς περιορισμούς.

Όταν οι περιορισμοί της απαγόρευσης κυκλοφορίας άρθηκαν στην Ευρώπη, πολλοί Βρετανοί ταξίδεψαν στη Γαλλία για ιατρικές υπηρεσίες, καθώς οι λίστες του Εθνικού Συστήματος Υγείας (NHS) ήταν γεμάτες. Υπάρχουν εκατοντάδες χιλιάδες ασθενών που περιμένουν για πάνω από έναν χρόνο για μια «μη-επείγουσα» εγχείρηση, δείχνουν τα στοιχεία του NHS.

Ακόμα και όταν οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί γίνονται πιο αυστηροί, οι ειδικοί στη βιομηχανία βλέπουν μια μεγάλη οικονομική ευκαιρία. Ουσιαστικά, είναι το μόνο είδος «τουρισμού» που έχει ζήτηση, καθώς η υγειονομική περίθαλψη γίνεται ολοένα και πιο απρόσιτη στις χώρες καταγωγής των ασθενών.