AP Photo/Mark J. Terrill
ΣΙΝΕΜΑ

Η παράξενη ιστορία με τον Jack Nicholson ως πνευματικό παιδί του Χίτλερ

Ήταν ο Jack Nicholson φανατικός θαυμαστής του Χίτλερ και τον εξυμνούσε προς τις ερωτικές του κατακτήσεις; Η βιογραφία μιας πρώην συντρόφου του επιβεβαιώνει αυτή την παράξενη ιστορία.

O Jack Nicholson έκλεισε στις 22 Απριλίου τα 87 και η παρουσία του γίνεται πια αισθητή μόνο όταν -σπάνια πια είναι η αλήθεια- δίνει το «παρών» σε αγώνες των Los Angeles Lakers. Στις εξέδρες του Staples Center ο Nicholson ήταν πάντα ο απόλυτος σταρ, βρίσκοντας χώρο για να κάνει ένα διάλειμμα από τον κινηματογραφικό του μύθο. Από τον μύθο των ερωτικών του πειραματισμών με γυναίκες, δεν θα απεμπλακεί ποτέ. Από τις ερωτικές σχέσεις που γέννησαν φήμες γύρω από το όνομα του, επίσης ποτέ δεν θα χωρίσει πραγματικά.

Ο Jack Nicholson γνώρισε το μοντέλο Susanna Moore στα γυρίσματα της ταινίας Η Γνωριμία της Σάρκας του 1971, όταν ο τότε σύντροφός της Richard Silbert δούλευε στον σχεδιασμό του φιλμ. Η 78χρονη σήμερα Moore, εξιστόρησε με λεπτομέρειες αυτή τη γνωριμία στη βιογραφία της με τίτλο ‘Miss Aluminium’, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό των Sunday Times.

H συγγραφέας του βιβλίου παραδέχθηκε πως ερωτεύτηκε παράφορα τον Nicholson και πως προσπάθησε να δημιουργήσει τις συνθήκες για να γίνουν ζευγάρι χωρίς επιτυχία. Εκείνη εργαζόταν ως αναγνώστρια σεναρίων στο Los Angeles, εκείνος έχτιζε την κινηματογραφική του φήμη. Οι συναντήσεις τους αφορούσαν αναγνώσεις σεναρίων που ενδεχομένως ταίριαζαν στον Nicholson. Ο ανερχόμενος τότε ηθοποιός την φλέρταρε, αλλά χωρίς ποτέ να κάνει το επόμενο βήμα.

Οι τριγμοί και οι διαφωνίες

Συχνά αυτές οι αποσπασματικές βιογραφίες, οι διηγήσεις για τις ζωές ανθρώπων από τρίτους, γεννούν ιστορίες στα όρια της αλήθειας. Για τον Woody Allen έχουν κυκλοφορήσει τουλάχιστον οκτώ εξιστορήσεις της ζωής του από τρίτους, χωρίς ο ίδιος να έχει δώσει το ΟΚ. Στις περισσότερες απεικονίζεται τουλάχιστον ως μια αποτροπιαστική, τρομακτική φιγούρα. Αυτή η αφήγηση για τον Nicholson, τον παρουσιάζει ως νοσταλγό του Χίτλερ. Τίποτα λιγότερο.

«Η μόνη φορά που διαφώνησα μαζί του ήταν όταν μου είπε πως θα έπρεπε να θαυμάζω τον Χίτλερ για την αποφασιστικότητά του, καθώς είχε τις ίδιες πεποιθήσεις μαζί του. Ήμουν έξαλλη» γράφει στα απομνημονεύματά της το πρώην μοντέλο και προσθέτει: «Φοβόμουν να διαφωνήσω μαζί του. Παρόλο που ήταν τόσο ευγενής και κύριος με τις γυναίκες, είχε κάποια αγάπη για τους τυράννους» γράφει η Moore.

Ο Λύκος και η Κοκκινοσκουφίτσα

Αξίζει να αναφέρουμε πως ο Nicholson θαύμαζε και τον αυτοκράτορα Ναπολέοντα, αποκαλώντας τον -σύμφωνα με την Moore – «ιδιοφυΐα». Το πρώην μοντέλο τονίζει: «Αν και έβγαζε κάποια αθωότητα, το μανιακό του χαμόγελο μου θύμιζε τον λύκο που τρώει την κοκκινοσκουφίτσα».

Η Moore αναφέρει πάντως πως οι δυο τους κατάφεραν τελικά να συνευρεθούν ερωτικά, αλλά το ειδύλλιο έληξε άδοξα «λόγω των νεύρων της». Είναι απορίας άξιο το που ακριβώς τοποθετείται αυτός ο μύθος του Nicholson ως νοσταλγού του Χίτλερ: Βρίσκεται στη σφαίρα του «Γράφω κάτι πιασάρικο για να πουλήσω βιβλία» ή πρόκειται για λόγια που όντως έχουν ειπωθεί από τον βετεράνο ηθοποιό; Ο ίδιος σίγουρα κάθεται σε μια γωνία παρατηρώντας τα εκάστοτε δημοσιεύματα γύρω από το όνομα του και χαμογελάει πονηρά…