© 2022 / Elizabeth Williams / AP
CRYPTO

Η παράξενη ιστορία πίσω από την ηλεκτρονική απάτη των 3,6 δισ. δολαρίων σε bitcoins

O 34χρονος Ilya “Dutch” Lichtenstein και η σύζυγός του Heather Morgan πιο γνωστή ως Razzlekhan εμφανίζονταν ως influencers και ιδιοκτήτες μίας start-up που μάχεται ενάντια στις ψηφιακές κλοπές. Τελικά, ήταν το ακριβώς αντίθετο.

«Τα κρυπτονομίσματα είναι μία φάρσα». «Ελικρινά ποιος αγοράζει bitcoins». «Δεν τα καταλαβαίνω εγώ αυτά». Αυτές είναι μερικές τυπικές φράσεις/απορίες που έχουν συνοδεύσει τη νέα μορφή οικονομίας τα τελευταία δέκα χρόνια. Η είδηση όμως που κυκλοφορεί εδώ και κάποιες ώρες στο διαδίκτυο κάνει ακόμα και τους πιο δύσπιστους να πιστέψουν: το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ ανακοίνωσε την περασμένη Τρίτη ότι προχώρησε σε κατάσχεση ύψους 3,6 δισ. δολαρίων (!) σε bitcoins.

Το αν τα κρυπτονομίσματα είναι μία ασταθή (ή όχι) επένδυση και το δίλημμα του κατά πόσο πρέπει να επενδύουν σε αυτά άνθρωποι που δεν έχουν τις απαραίτητες γνώσεις αποτελούν μία τελείως διαφορετική συζήτηση. Οι εξελίξεις τρέχουν και τα εκατομμύρια -ή μάλλον δισεκατομμύρια- που παίζονται είναι πολλά, πάρα πολλά.

Η ιστορία του “Dutch” και της Heather, του ζευγαριού που ξέπλενε μαύρο χρήμα σε bitcoins και έδινε ιντερνετικές συμβουλές στο κοινό για ψηφιακές επενδύσεις μιλά από μόνη της.

Μία απάτη δισεκατομμυρίων σε bitcoins

Μία δωροκάρτα 500 δολαρίων για τα καταστήματα Walmart καθώς και αγορές σε χρυσό ήταν οι συναλλαγές που πρόδωσαν τον Ilya “Dutch” Lichtenstein και τη σύζυγό του Heather Morgan, πιο γνωστή στου διαδρόμους του ίντερνετ με το ψευδώνυμο Razzlekhan, όπου και ράπαρε με μάλλον απογοητευτικά αποτελέσματα. H σύλληψη έγινε μέρα μεσημέρι με το φως του ήλιου να πέφτει στο Μανχάταν.

O πρώτος εμφανιζόταν ως ιδρυτής της blockchain start-up Endpass, μίας ψηφιακής εταιρείας η οποία έχει ως σκοπό την καταπολέμηση της ψηφιακής απάτης αλλά και της κλοπής ψηφιακής ταυτότητας. Η δεύτερη προσπαθούσε να γίνει διάσημη και να κάνει καριέρα στον θολό κόσμο των influencers ενώ δε δίσταζε να δίνει συμβουλές για το πώς πρέπει κανείς να διαχειρίζεται τις επενδύσεις του σε κρυπτονομίσματα.

Όλα αυτά στην επιφάνεια, αφού κάτω από τη γυαλιστερή εικόνα υπήρχε ξέπλυμα χρήματος μέσα από bitcoins  – και πιο συγκεκριμένα μέσα από 119,754 bitcoins τα οποία κλάπηκαν ύστερα από χακάρισμα στο σύστημα της εταιρείας Bitfinex. Τότε η αξία τους ήταν 71 εκ. δολάρια. Σήμερα, αξίζουν περίπου 4,5 δισ. (!) δολάρια.

«Τα κρυπτονομίσματα δεν αποτελούν πια καταφύγιο για τους εγκληματίες» δήλωσε χαρακτηριστικά η Lisa Monaco, Αναπληρωτής Εισαγγελέας, αναφορικά με τη σύλληψη ενώ η εγγύηση ορίστηκε στα 5 εκ. δολάρια για τον 34χρονο και στα 3 εκ. δολάρια για τη 31χρονη σύζυγό του.

Η Bitfinex σε επίσημη δήλωσή της ανέφερε ότι εργαζόταν μαζί με το Υπουργείο Δικαιοσύνης αναζητώντας τα κλοπιμαία. Πού όμως έγιναν όλες αυτές οι συναλλαγές; Όλα δείχνουν προς το AlphaBay, ένα είδος eBay του Dark Web, όπου τα πάντα επιτρέπονται και τα πάντα βρίσκονται προς πώληση: μία συναλλαγή του 2017 αποτέλεσε πρόδωσε τα χνάρια του ηλεκτρονικών εγκληματιών.

Μάλιστα, εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι ο Lichtenstein και η Morgan γνώριζαν ότι βρίσκονται υπό παρακολούθηση από τον Νοέμβριο του 2021 αλλά δεν έκαναν καμία κίνηση για να διαφύγουν προς το εξωτερικό, να εξαφανιστούν μέσα στα όρια των Ηνωμένων Πολιτειών ή έστω να κρατήσουν χαμηλό προφίλ για κάποιον καιρό.

Αυτή η συμπεριφορά μπορεί να δείχνει μόνο δύο πράγματα: πρώτον, την άγνοια κινδύνου που έχουν πολλοί από τους ψηφιακούς εγκληματίες καθώς δυσκολεύονται να φανταστούν τον εαυτό τους πίσω από τα κάγκελα και, δεύτερον, το γεγονός ότι η δικαιοσύνη πολλές φορές πέφτει πάνω σε εμπόδια καθώς το πλαίσιο της ηλεκτρονικής οικονομίας αλλάζει συνεχώς, αφήνοντας πάρα πολλά παραθυράκια.

H Bonnie και ο Clyde του ηλεκτρονικού εγκλήματος, ή αλλιώς Dutch και Heather, αυτήν τη φορά όμως την πάτησαν άσχημα. Οι προβλέψεις για το μέλλον τους είναι δυσοίωνες. Όχι, μόνο επειδή κατηγορούνται για μία απάτη δισεκατομμυρίων αλλά και επειδή το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ δείχνει έτοιμο να στείλει ένα μήνυμα: το cyber έγκλημα δεν μπορεί πια να έρχεται σε δεύτερη μοίρα ούτε ο ψηφιακός κόσμος να αποτελεί καταφύγιο.