iStock
ΤΑΞΙΔΙ

Η πιο άσχημη πόλη στον πλανήτη δεν είναι εκεί που περίμενες

H πόλη Σαρλερουά του Βελγίου έχει ανακηρυχθεί πολλές φορές ως η ασχημότερη πόλη του πλανήτη αλλά οι κάτοικοί της δε δείχνουν να στεναχωριούνται ιδιαίτερα γι' αυτό.

Δεν υπάρχει τίποτα εύκολο στο να προσπαθήσεις να ορίσεις μία πόλη ως την ασχημότερη του πλανήτη. Ο πολύ απλός λόγος είναι ότι τα γούστα των ανθρώπων ποικίλουν. Αυτό που για κάποιον μπορεί να είναι μία αστική κόλαση είναι για κάποιον άλλον το πιο μαγευτικό μέρος που έχει δει στη ζωή του. Και αν μπορούμε να συμφωνήσουμε ότι διαφωνούμε για τις περισσότερες πόλεις του πλανήτη, στο Σαρλερουά μάλλον πρέπει να συμφωνήσουμε ότι συμφωνούμε.

 

Πρόκειται για μία πόλη των 200.000 κατοίκων που βρίσκεται στην επαρχία Hainaut περίπου στο κέντρο του Βελγίου. Χτισμένη στις όχθες ποταμού και περιστοιχισμένη από ένα πλήρως στενάχωρο τοπίο βιομηχανικής παρακμής, το Σαρλερουά δεν είναι σίγουρα ένα μέρος που θα ήθελες να ζεις.

Έχει ψηφιστεί τόσο ως η πιο καταθλιπτική πόλη του πλανήτη όσο και η ασχημότερη όλων. Αποτελεί δε και το μαύρο πρόβατο στην περιβόητη ομορφιά των κεντροευρωπαϊκών πόλεων αυτού του μεγέθους.

Όλα ξεκίνησαν, όταν μία ολλανδική εφημερίδα, η De Volksrant, την ψήφισε ως την πιο άσχημη πόλη του πλανήτη. Αυτό το βάπτισμα του πυρός το ακολούθησαν και άλλες εφημερίδες και σάιτ.

Σταδιακά, γινόταν η πρώτη πόλη που σκεφτόσουν, αν ήθελες να μιλήσεις για άσχημα αστικά τοπία. Εκτός από τα παρατημένα βιομηχανικά τοπία εξάλλου ζει σε μία αποπνικτική ησυχία. Από νωρίς το βράδυ, το μόνο που ακούς περιδιαβαίνοντάς την είναι γαυγίσματα σκύλων, περιπολικά και φωνές εφήβων.

Μία βόλτα στο Σαρλερουά θα σε φέρει μπροστά σε μία μεγάλη και πλήρως εγκαταλελειμμένη βιομηχανική ζώνη. Κατά τόπους διάφοροι σκελετοί από τεράστιες εγκαταστάσεις, παραπεταμένα σίδερα και σκουριές θα σε συνοδεύουν σε ένα μεγάλο μέρος της βόλτας σου.

Η πόλη υπήρξε βιομηχανικό κέντρο που άρχισε να παρακμάζει ιδίως από τη στιγμή που έκλεισε η βιομηχανία της Caterpillar στην περιοχή.

Συνήθως μάλιστα αυτό το τοπίο συνδέεται με συννεφιά, ειδικά τον χειμώνα. Αν είσαι στο Σαρλερουά τον Ιανουάριο ή τον Δεκέμβριο δεν πρέπει να περιμένεις ηλιοφάνεια συχνότερη από ας πούμε 50 ώρες ανά μήνα. Σχεδόν το 1/3 από τις ώρες ηλιοφάνειας που θα βρεις στην Αθήνα τους ίδιους μήνες. Οι χειμώνες πάντως δεν είναι ιδιαίτερα ψυχροί χάρη στο Ρεύμα του Κόλπου.

Το ξεκίνημα μίας νέας εποχής στο Σαρλερουά

Οι κάτοικοι ίσως να έφεραν βαρέως αρχικά τον χαρακτηρισμό της πόλης τους ως της ασχημότερης του πλανήτη. Δεν μπορείς να τους αδικήσεις ως προς αυτό. Παρόλα αυτά σίγα-σιγά άρχισαν να τον αποδέχονται και να τον αξιοποιούν όσο καλύτερα μπορούν. Πρώτα από όλα προσελκύοντας επισκέπτες και τουρίστες οι οποίοι καταφτάνουν πολύ συχνά εκεί, μόνο και μόνο για να κάνουν αυτό που ονομάζεται urban safari. Να δουν, για να το πούμε διαφορετικά, όλες τις ασχήμιες της πόλης.

Από την άλλη, υπάρχει μία γενικότερη κινητοποίηση σε διάφορα επίπεδα προκειμένου η πόλη να αρχίσει να μοιάζει ομορφότερη. Δημιουργούνται νέες διαδρομές για πεζούς, πεζοδρόμια, περισσότερο πράσινο και μια συνολική προσπάθεια βελτίωσης της κατάστασης σε αυτό που κάποτε ήταν μία από τις μεγαλύτερες βιομηχανικές ζώνες του πλανήτη.

Επομένως, αν θέλετε να επισκεφτείτε το Σαρλερουά ίσως να πρέπει να βιαστείτε. Το να επισκεφτείς μία ακόμη πεζοδρομημένη πόλη που τα έχει όλα σε τάξη δεν είναι και άσχημο. Το να επισκεφτείς όμως την ασχημότερη πόλη του πλανήτη είναι αν μη τι άλλο μία πραγματική ταξιδιωτική εμπειρία.