Lars Baron/Getty Images
FITNESS

Η προπόνηση που κρατά τον Cristiano Ronaldo fit στα 36 του

Υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί λόγοι που η ηλικία του σώματος του Cristiano Ronaldo είναι τουλάχιστον 10 χρόνια μικρότερη, από αυτήν που έχει ο Πορτογάλος superstar. Ένας είναι το πρόγραμμα γυμναστικής που κάνει. Αν το λέει η καρδιά σου, έχουμε για εσένα ένα δείγμα, διάρκειας μικρότερης των 20 λεπτών.

Ο Cristiano Ronaldo προφανώς και δεν είναι μια συνηθισμένη περίπτωση 36χρονου άνδρα, αφού δεν είναι πολλοί οι συνομήλικοί του που κάνουν καριέρα ως αθλητές, στην ελίτ του σπορ τους -επί δεκαετίες. Δηλαδή, δεν είναι πολλοί εκείνοι οι 36χρονοι που έχουν το σώμα τους ως εργαλείο της δουλειάς τους, στο κορυφαίο επίπεδο.

Αν θες βέβαια, να είσαι ειλικρινής, θα παραδεχθείς πως τις μεθόδους του Πορτογάλου δεν τις ακολουθεί η πλειοψηφία κατά πολύ νεαρότερων, σε ηλικία αθλητών. Όπως και ότι δύσκολα θα μπορούσες να εκτελέσεις εσύ ένα καθημερινό, ταπεινό πρόγραμμα εκγύμνασης από αυτά που κάνει o CR7. Τι; Όχι;

Ένας 22χρονος bodybuilder, ονόματι Aseel Soueid, ο οποίος έχει διαβήτη τύπου 1 και κοιλιοκάκη διατηρεί κανάλι στο YouTube, όπου ανεβάζει videos με προγράμματα και διατροφές των celebrities πάσης φύσεως. Έκανε πρεμιέρα με τον ίδιο να δείχνει πώς μεταμόρφωσε το σώμα του.

Αυτό που ήθελε να επιτύχει, ήταν να ενημερώσει τους πάντες πως όλα γίνονται, όταν υπάρχει κόπος και τρόπος. Long story short, το τελευταίο ποστάρισμα του Soueid είχε ένα πρόγραμμα διάρκειας μικρότερης των 20 λεπτών, που συνδυάζει ενδυνάμωση και cardio και ανήκει σε αυτά που απολαμβάνει ο Ronaldo, ο οποίος έχει ποσοστό λίπους 7% στο σώμα του (είναι το ιδανικό για να προστατεύει το έργο του -από την αντοχή μέχρι τη μείωση ρίσκου τραυματισμών), ενώ στο lockdown της άνοιξης έκανε 4 ώρες προπόνηση την ημέρα.

Με την επιστροφή του στη Juventus είχε βελτιώσει τη μυική μάζα (έχει 50%, με το μέσο όρο των επαγγελματιών ποδοσφαιριστών να ‘χει 46%). Οι γιατροί της ομάδας εξηγούσαν πως χωρίς τη ρουτίνα τους (το πρόγραμμα που ακολουθούν με τις ομάδες) οι παίκτες αυξάνουν το λίπος και μειώνουν τη μυική μάζα και την αθλητικότητα. Ο Ronaldo έγινε η εξαίρεση και αυτού του κανόνα. Και ένας από τους λόγους είναι αυτός που ακολουθεί.

Το πρόγραμμα που δανείστηκε ο Soueid από τον CR7 περιλαμβάνει 5 supersets (αν δεν ξέρεις, είναι συνδυασμός ασκήσεων που αφορούν ανταγωνιστικές μυικές ομάδες) και συνολικά 10 ασκήσεις. Το πρώτο ήταν πιέσεις πάγκου (3 σετ των 12 επαναλήψεων) και σκουότ (3 σετ των 12). Ο ειδικός εξήγησε πως συνήθως δεν ακολουθεί αυτήν την τακτική -με δυο διαφορετικά είδη συνδυαστικών άρσεων σε ένα-, αλλά Cristiano Ronaldo είναι αυτός.

Το δεύτερο superset χαρακτηρίστηκε ως «απόλυτος πόνος στον κ…» και περιλαμβάνει άρσεις σε επικλινή πάγκο (3 σετ των 12) και προβολές με βάρος (3 σετ των 12), το τρίτο έχει 3 σετ των 12 άρσεις για το στήθος και 3 σετ των 12 άσκηση για τρικέφαλο με τροχαλία. Εν συνεχεία, δίνει έμφαση στα πόδια και ξεκάθαρα ο Ronaldo κάνει ασκήσεις με πολλά βάρη για να χτίσει τα κάτω άκρα -δεν έχει καταφέρει να έχει το αποτέλεσμα που βλέπετε, μόνο με το τρέξιμο- και η σειρά των supersets ολοκληρώνεται με ασκήσεις για την κοιλιά -ένα ακόμα διάσημο σημείο στο σώμα του Πορτογάλου. Ο Soueid εξήγησε ότι για να χτίσεις την κοιλιά χρειάζεται μεν, σωστή διατροφή «αλλά βοηθά και η βαριά προπόνηση».

Με το τέλος των συνδυαστικών ασκήσεων, έρχεται το cardio: περπατάς -στο επίπεδο 3 του διαδρόμου- για 45” και τρέχεις -στο 11- για 15”. Αυτό το επαναλαμβάνεις 10 φορές. Και μετά στάζει ο ιδρώτας και από τα μάτια.