© JEAN-CHRISTOPHE VERHAEGEN/AFP
ΚΟΣΜΟΣ

Η πρώτη χώρα στον πλανήτη με δωρεάν συγκοινωνίες

Βρήκαμε τον επόμενο ταξιδιωτικό προορισμό σου.

Βρίσκεσαι στο Λουξεμβούργο και θες να μετακινηθείς με τις δημόσιες συγκοινωνίες; Το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να μπεις στο λεωφορείο, το τραμ ή το τρένο και απλά να κάτσεις στη θέση σου. Δε χρειάζεται να αγοράσεις ή να επικυρώσεις κάποιο εισιτήριο. Κι αυτό γιατί εδώ και μερικούς μήνες, οι μετακινήσεις στη χώρα με τα μέσα μαζικής μεταφοράς είναι εντελώς δωρεάν.

Πώς, όμως, κατάφερε αυτή η μικρή χώρα με τον τόσο ψηλό δείκτη διαβίωσης να κάνει μια τέτοια παγκόσμια πρωτοτυπία και ποιος είναι ο απώτερος σκοπός της θέσπισης του συγκεκριμένου μέτρου από την κυβέρνηση του Λουξεμβούργου;

Γιατί το Λουξεμβούργο έχει δωρεάν μετακινήσεις

Λουξεμβούργο Unsplash

Διαβάζοντας τη συγκεκριμένη είδηση, πολλοί παραξενεύτηκαν καθώς οι 640 χιλιάδες πολίτες της χώρας απολαμβάνουν το υψηλότερο κατά κεφαλήν εισόδημα στην ευρωπαϊκή επικράτεια. Ακόμη κι ένας λαός που οι κάτοικοί του έχουν μεγαλύτερους μισθούς από εκείνους στο Μονακό ή το Λιχτενστάιν, έχει τα προβλήματά του. Ένα από αυτά είναι τα αυτοκίνητα.

Σύμφωνα με τα ρεπορτάζ των τοπικών μέσων, πέρα από τους μόνιμους κατοίκους της χώρας, περισσότερα από 180 χιλιάδες άτομα περνούν καθημερινά τα σύνορα από Βέλγιο, Γερμανία και Γαλλία για να δουλέψουν.

Επειδή, λοιπόν, η στέγαση είναι πολύ ακριβή αρκετοί εργαζόμενοι κάνουν αυτό το καθημερινό ταξίδι. Έτσι, μετά τη λήξη του ωραρίου εργασίας, δημιουργούνται πολύ μεγάλες ουρές με αυτοκίνητα που παίρνουν τον δρόμο της επιστροφής. Κατά τις έρευνες, υπολογίζεται πως 696 αυτοκίνητα αντιστοιχούν σε 1000 κατοίκους, ενώ σχεδόν 9 στα 10 νοικοκυριά έχουν τουλάχιστον ένα αυτοκίνητο.

Το μποτιλιάρισμα που εξοργίζει τους ντόπιους

Λουξεμβούργο Unsplash

Πολλοί, μάλιστα, για να αποφύγουν τις μεγάλες ουρές, επιλέγουν να κάνουν εναλλακτικές διαδρομές μέσα από τα χωριά, εξοργίζοντας τους κατοίκους τους. Κάπως έτσι, η κυβέρνηση της χώρας αποφάσισε πιλοτικά να κάνει δωρεάν τη χρήση των μέσων μαζικής μεταφοράς για όλους. Η βελτίωση της κίνησης στους δρόμους ήταν αισθητή και το μέτρο εφαρμόστηκε μόνιμα στα τέλη του 2022.

Το πρωτοποριακό πρόγραμμα υπολογίζει πως επιβαρύνει ετησίως τον κρατικό προϋπολογισμό με 41 εκατ. ευρώ, ωστόσο, το μποτιλιάρισμα έχει μειωθεί. Εάν θες, λοιπόν, να ταξιδέψεις σε μια χώρα που δε χρειάζεται να πληρώσεις εισιτήριο για να μετακινηθείς με το τρένο, το λεωφορείο ή το τραμ, μόλις σου βρήκαμε τη λύση.