samsung
ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Η Samsung μας παρουσίασε το μέλλον της οθόνης

Οι QLED τηλεοράσεις και όλα όσα είδαμε στο Samsung European Forum 2020 που έγινε στη Μάλτα.

Ο τρόπος που σκέφτεται ο άνθρωπος για το μέλλον το δικό του και του πολιτισμού στον οποίο ανήκει είναι πάντα κάτι που με γοήτευε. Οι συγγραφείς sci-fi, οι λαϊκοί μύθοι, οι επιστήμονες. Όλοι με τον έναν ή τον άλλο τρόπο καλούνται, σε κάποια φάση της ζωής τους, είτε με ορθολογική σκέψη είτε με μεταφυσική, να κάνουν μια προβολή προς το μέλλον. Ξέρετε καμιά φορά και μόνο η σκέψη σου για το πώς θα είναι το μέλλον, μπορεί να είναι και αυτή που θα το επηρεάσει, θα το καναλιζάρει και τελικά θα του δώσει μια μορφή.

Όταν όμως είσαι εργαζόμενος σε μια μεγάλη εταιρεία υψηλής τεχνολογίας, αυτό το ‘κάποια στιγμή’ γίνεται η καθημερινότητά σου, ο βασικός πυλώνας της δημιουργικότητάς σου. Καλώς ή κακώς, η τεχνολογική εξέλιξη είναι ένας βασικός παράγοντας που πρέπει να έχουμε πάντοτε στο μυαλό μας, όταν σκεφτόμαστε το μέλλον. Ιδίως με τον τρόπο που η τεχνολογία έχει μπει μέσα στην καθημερινότητά μας.

Όταν μπήκαμε, λοιπόν, μέσα στον εκπληκτικό χώρο που θα γινόταν η παρουσίαση των νέων τεχνολογιών της Samsung στο πλαίσιο του European Forum 2020, βίωσα και εγώ κάτι πραγματικό όμορφο. Το Mediterranean Conference Center, λίγο έξω από το κέντρο της Βαλέττα, είχε χτιστεί τον 16ο αιώνα λειτουργώντας ως νοσοκομείο. Μερικούς αιώνες μετά, μια μέρα του Φεβρουαρίου του 2020 εμείς, οι εκατοντάδες δημοσιογράφοι που βρεθήκαμε στον ίδιο χώρο, αποτελούσαμε κάτι σαν το μέλλον εκείνων που έφτιαξαν το κτίριο. Κι εκεί, σε έναν χώρο του 16ου αιώνα, ορθωνόταν και το δικό μας μέλλον. Τουλάχιστον όσον αφορά τις οθόνες.

Ο Νathan Sheffield στην εκδήλωση της Samsung samsung

Η κορεατική εταιρεία στην παρουσίασή της έριξε το βάρος στις τηλεοράσεις και πιο συγκεκριμένα στο line-up των QLED TVs της. Η παρουσίαση ξεκίνησε, όταν μπήκαμε σε έναν υπερσύγχρονο χώρο. Εκεί ο Nathan Sheffield (Head of TV and Sound Devices στην Ευρώπη) μας μίλησε για τα επόμενα βήματα της εταιρείας και γι’αυτό που επρόκειτο να δούμε λίγο αργότερα, στον εκθεσιακό χώρο. Η παρουσίασή του τελείωσε με ένα βίντεο όπου μικρά παιδιά φαντάζονταν τα δικά τους προσωπικά gadget. Το μέλλον καμιά φορά το φανταζόμαστε όπως το φαντάζονται τα μικρά παιδιά. Μάλλον ακριβώς επειδή δεν υπάρχουν πράγματα που να χαλιναγωγούν τη φαντασία μας.

Η Q950ΤS έρχεται κατευθείαν από το μέλλον

Η ναυαρχίδα όλης της εκδήλωσης ήταν η τηλεόραση. Και αν θέλουμε να γίνουμε πιο συγκεκριμένοι ήταν η Samsung Q950ΤS QLED 8K. Μια τηλεόραση που παρουσιαζόταν μπροστά μας ως κάτι υπαρκτό, όχι ως ένα προϊόν της μυθοπλασίας της επιστημονικής φαντασίας. Ακόμα και αν έχουμε μπει πια σε πολύ γρήγορους ρυθμούς τεχνολογικής ανάπτυξης, μπορούμε ακόμα να μένουμε με το στόμα ανοιχτό μπροστά σε ένα τεχνολογικό θαύμα.

Και αυτή η τηλεόραση είναι πράγματι ένα τέτοιο θαύμα. Με τεχνολογία 8K και με μια πραγματικά εντυπωσιακή ultra-slim φιλοσοφία και μια οθόνη που σε βύθιζε μέσα της. Η τεχνολογία Infinity Screen φτιάχνει έναν λόγο οθόνης προς σώμα στο 99%. Τι σημαίνει αυτό; Το πλαίσιο της οθόνης πρακτικά αόρατο. Φαίνεται ότι το μέλλον μας είναι συνυφασμένο με τις οθόνες και όσο μικραίνουν τα πλαίσια, τόσο οδηγούμαστε προς αυτό. Η Q950TS θα κυκλοφορήσει σε 65, 75 και 85 ίντσες και ίσως θα πρέπει να λάβετε υπόψη και το εντυπωσιακά λεπτό προφίλ των μόλις 15 χιλιοστών σε όλο το μήκος της.

Η ναυαρχίδα των QLED της Samsung samsung

Όσο ο εκπρόσωπος της Samsung μας εξηγούσε τα τεχνικά χαρακτηριστικά της τηλεόρασης αυτής σκεφτόμουν όλους εκείνους που, με αναμφισβήτητα λογικά επιχειρήματα, προαναγγέλλουν ότι κάποια στιγμή θα πιάσουμε ταβάνι. Εκείνους που πιστεύουν ότι η υψηλή τεχνολογία θα αρχίσει αναγκαστικά -μετά την αδιανόητα γρήγορη ανάπτυξή της- να επιβραδύνει τους ρυθμούς της. Ίσως να πρέπει να το ξανασκεφτούμε.

H πλήρης σειρά QLED τηλεοράσεων

Παράλληλα με τις 8K τηλεοράσεις είδαμε και τις QLED 4K τηλεοράσεις της Samsung για κάποιες πιο bugdet-friendly επιλογές. Η ολοκληρωμένη γκάμα των 8Κ (Q900TS και Q800T) και 4Κ τηλεοράσεων (Q60T, Q70T, Q80T, Q90T και Q95T) υπόσχονται μια μοναδική εμπειρία θέασης.

Αν με ρωτάτε, το πιο εντυπωσιακό από όλα τα χαρακτηριστικά είναι οι βελτιωμένες δυνατότητες τεχνητής νοημοσύνης. H Quantum Dot Al συνδυάζει τον 8K Quantum Processor με νευρωνικά δίκτυα και με την κορυφαία πλατφόρμα Tizen. 33 εκατομμύρια pixels στη διάθεσή μας. Εκτός όμως από αυτό, εντυπωσιακές είναι οι λειτουργίες Adaptive Picture και Active Voice Amplifier. Mε την πρώτη αναλύονται οι συνθήκες φωτισμού και περιεχομένου οθόνης και εξασφαλίζεται τέλεια ποιότητα εικόνας ανεξαρτήτως περιβάλλοντος. Στην ίδια λογική το δεύτερο όπου αναγνωρίζονται οι ενοχλητικοί παρεμβάλλοντες θόρυβοι και ανάλογα προσαρμόζει η στάθμη του ήχου.

Ούτως ή άλλως δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ο ήχος είναι ένα πάρα πολύ βασικό ζήτημα όσον αφορά την παρακολούθηση τηλεόρασης. Με το Objecting Tracking Sound+ δημιουργείται τρισδιάστατο ηχητικό εφέ με συνδυασμό πολλαπλών ηχείων πάνω, κάτω και στα πλάγια της τηλεόρασης. Από την άλλη, η λειτουργία Q-Symphony γίνεται μια μοναδική εφαρμογή πολλαπλών ηχείων. Για πρώτη φορά οι QLED τηλεοράσεις θα διατηρούν ενεργά τα ηχεία στο πάνω και πλαϊνό μέρος κατά τη σύνδεσή τους με μια μπάρα ήχου της σειράς Q της Samsung, για πλουσιότερο και πληρέστερο περιβάλλοντα ήχο.

Οι επιλογές των Lifestyle τηλεοράσεων

Παράλληλα, μας παρουσιάστηκε η Τhe Sero, μια ολοκαίνουργία και καινοτόμα Lifestyle τηλεόραση που περιστρέφεται οριζόντια και κάθετα αλλάζοντας αυτόματα προσανατολισμό. Φανταστείτε τη σαν ένα πολύ μεγάλο smartphone. Για την ακρίβεια, ένα πολύ μεγάλο smartphone. Ούτως ή άλλως σε αυτή την τηλεόραση θα μπορείς να απολαύσεις το αγαπημένο σου περιεχόμενο, όπως εσύ θες, συνδέοντάς το με το smartphone σου. Αν όλα πάνε καλα, το μέλλον θα συνδέεται και με την εξατομίκευση της τεχνολογίας.

samsung

Ακόμα, η τηλεόραση με πρωτοποριακό σχεδιασμό της Samsung, The Serif, θα διατίθεται φέτος σε 43’’, 49’’ και 55’’, σε δύο χρώματα, Cloud White και Cotton Blue. Η The Serif μαζί με την The Sero, αναγνωρίστηκαν για τον καινοτόμο προϊόντικό τους σχεδιασμό στα φετινά διάσημα Βραβεία Design International Forum (iF).

Η σειρά Lifestyle τηλεοράσεων The Frame 2020, διευρύνθηκε με την προσθήκη μοντέλων 32’’ και 75’’. Με τη νέα λειτουργία ΑΙ για αυτόματη ρύθμιση, το Art Store της Τhe Frame είναι σε θέση να προτείνει έργο τέχνης σύμφωνα με τις προσωπικές προτιμήσεις του κατόχου.

Ο αναπροσδιορισμός της έννοιας ‘τηλεόραση’

Το είχα γράψει και στην αρχή του χρόνου. Η ‘The Wall’ είναι συνολικά ένα από τα gadgets που περιμένα να δω από κοντά όσο τίποτα άλλο. Το αγαπημένο μου, λοιπόν, το άφησα για το τέλος. Οι MicroLED τηλεοράσεις προσφέρουν μια εξατομικευμένη και πραγματικά εντυπωσιακή εμπειρία στην οικιακή προβολή. Νομίζω ότι πρόκειται για κάτι που θα μπορούσε να με εντυπωσιάζει καθημερινά. Ακόμα και αν το έβλεπα καθημερινά στο σαλόνι μου.

Εδώ έχουμε το άλμα προς το μέλλον, την αλλαγή του ίδιου του τρόπου που σκεφτόμαστε το τι σημαίνει τηλεόραση και τελικά τι σημαίνει οθόνη. Η αρθρωτή τεχνολογία των MicroLED είναι σαν να μην έχει όρια και αυτό δεν είναι ένα δημοσιογραφικό κλισέ. Η MicroLED TV που παρουσίασε η Samsung έχει διαθέσιμα μεγέθη από 75 ως 292 ίντσες.

Ως λάτρης της sci-fi λογοτεχνίας μπορώ να σας διαβεβαίωσω ότι είναι πανέμορφο να διαβάζεις περιγραφές για το μέλλον επί χιλιάδες επί χιλιάδων λέξεων, επί εκατοντάδες σελίδες. Μετά από το Samsung European Forum 2020, μπορώ να σας διαβεβαιώσω και για κάτι άλλο. Το μέλλον μπορείς να το περιγράψεις και με ένα απλό επιφώνημα.