Bettmann/Getty Images/Ideal Image
ΕΓΚΛΗΜΑ

Η serial killer που σκότωσε τα παιδιά της και σήμερα κυκλοφορεί ελεύθερη

Αυτή είναι η ιστορία της Marybeth Tinning που πιστεύεται πως δολοφόνησε και τα εννιά της παιδιά, ωστόσο, τιμωρήθηκε μόνο για το τελευταίο.

Στις 20 Δεκεμβρίου 1985, ο θάνατος ενός νεογέννητου βρέφους προκαλεί αναταραχή στη Νέα Υόρκη. Η Tami Lynne, ένα κοριτσάκι μόλις τεσσάρων μηνών, χάνει τη ζωή της αιφνιδίως. Πρόκειται για το ένατο παιδί της Marybeth Tinning που πεθαίνει μέσα σε διάστημα 13 ετών. Οι αλλεπάλληλοι θάνατοι στην οικογένεια κινούν την περιέργεια των τοπικών αστυνομικών αρχών που φτάνουν στο σπίτι της για να εξακριβώσουν τι έχει συμβεί σε αυτή την πολύ περίεργη υπόθεση. Κανείς πια δεν μπορούσε να πιστέψει πως και οι εννιά θάνατοι των παιδιών είχαν προκληθεί από φυσιολογικά αίτια.

Κατά τη διάρκεια της ανάκρισης, η Marybeth και ο Joe Tinning ανακρίνονται σε ξεχωριστά δωμάτια. Ύστερα από αρκετές ώρες συνεχών ερωτήσεων και πολλαπλών αντιφάσεων από την πλευρά της μητέρας, η Marybeth Tinning ομολογεί πως ήταν εκείνη που σκότωσε τρία από τα παιδιά της, την Tammi, τον Timothy και τον Nathan. Οι ψίθυροι που ακούγονταν όλο αυτόν τον καιρό στην πόλη, επιβεβαιώνονται. Τι συνέβη, όμως, με τα υπόλοιπα έξι παιδιά για τα οποία η μητέρα δεν είχε ομολογήσει την ενοχή τους;

Οι αλλεπάλληλοι θάνατοι των παιδιών της μητέρας serial killer

serial killer AP Photo

Πηγαίνουμε τον χρόνο πίσω και συγκεκριμένα στο 1963, όταν η 21χρονη Marybeth συναντά τον Joseph Tinning σε ένα ραντεβού στα τυφλά. Ερωτεύονται, φτιάχνουν το δικό τους σπίτι και δύο χρόνια αργότερα, το 1965, παντρεύονται. Το πρώτο τους παιδί, η Barbara, γεννιέται το 1967 και το δεύτερο, τον Ιανουάριο του 1970. Το ζευγάρι δείχνει να πορεύεται ευτυχισμένο, έως ότου φτάνουν τα Χριστούγεννα του 1971.

Στις 26 Δεκεμβρίου του ίδιου έτους γεννιέται στο νοσοκομείο του St. Clare η Jennifer, το τρίτο παιδί της οικογένειας. Το νεογέννητο, όμως, πάσχει από μηνιγγίτιδα και από πολλαπλά αποστήματα στον εγκέφαλο και μια εβδομάδα αργότερα φεύγει από τη ζωή.

Δύο εβδομάδες μετά τον θάνατο της Jennifer, η Marybeth Tinning μεταφέρει τον δίχρονο γιο της, Joseph Jr., στα επείγοντα του τοπικού νοσοκομείου, ισχυριζόμενη πως υπέστη επιληπτική κρίση και ότι πνίγηκε από τον ίδιο του τον εμετό. Το παιδί παραμένει για αρκετές μέρες στο νοσοκομείο, ωστόσο, του επιτρέπουν να φύγει καθώς από τις εξετάσεις του δεν εμφανίζεται κάποιο ιατρικό πρόβλημα. Λίγες ώρες μετά το εξιτήριο, όμως, το παιδί μεταφέρεται ξανά στα επείγοντα του νοσοκομείου, αυτή τη φορά, όμως, νεκρό. Η αιτία θανάτου: καρδιακή ανακοπή.

Λίγους μήνες αργότερα και συγκεκριμένα την 1η Μαρτίου 1972, στο νοσοκομείο φτάνει εσπευσμένα αυτή τη φορά, η Barbara, η 5χρονη κόρη της, καθώς εμφανίζει σπασμούς. Το κορίτσι πέφτει σε κώμα για αρκετές ώρες και την επόμενη μέρα πεθαίνει. Ο θάνατός της αποδίδεται στο σύνδρομο Reye, μια εγκεφαλική νόσο που συμβαίνει κυρίως μετά από μια ιογενή λοίμωξη, όπως γρίπη ή ανεμοβλογιά. Και τα τρία παιδιά της Marybeth Tinning είναι πια νεκρά.

Ένα χρόνο αργότερα, στις 24 Νοεμβρίου, γεννιέται ο Timothy. Στις 10 Δεκεμβρίου, το βρέφος μεταφέρεται στο νοσοκομείο. Η μητέρα του ισχυρίζεται στους γιατρούς ότι το βρήκε άψυχο στην κούνια του. Εκείνοι αποδίδουν τον θάνατό του στο σύνδρομο αιφνίδιου βρεφικού θανάτου (SIDS).

Τον Μάρτιο του 1975, έρχεται στη ζωή το πέμπτο παιδί της οικογένειας, ο Nathan. Το φθινόπωρο πεθαίνει στο αυτοκίνητο, ενώ βρίσκεται μαζί με τη μητέρα του. Τον Αύγουστο του 1978, η οικογένεια υιοθετεί τον νεογέννητο Michael. Στις 29 Οκτωβρίου, η Marybeth γεννά το έκτο παιδί της, την Mary Frances.

Τον Ιανουάριο του ίδιου έτους, ο Marybeth Tinning οδηγεί εσπευσμένα τη Mary Frances στα επείγοντα, λέγοντας ότι το μωρό είχε υποστεί επιληπτική κρίση. Το προσωπικό του νοσοκομείου καταφέρνει να το επαναφέρει στη ζωή, μάταια, όμως, γιατί έναν μήνα αργότερα η μητέρα ξαναπάει το παιδί στο νοσοκομείο με καρδιακή ανακοπή.

Το κορίτσι μένει στη ζωή αλλά παθαίνει μόνιμη εγκεφαλική βλάβη και πεθαίνει δύο μέρες αργότερα. Το ίδιο συμβαίνει και με το όγδοο παιδί της οικογένειας, τον Jonathan που φεύγει από τη ζωή τον Μάρτιο του 1980.

Ο θάνατος του υιοθετημένου της παιδιού που κίνησε τις υποψίες

Μέχρι εκείνη τη μέρα, όλοι μιλούν για την απόλυτη τραγωδία. Για την «κατάρα» αυτής της μητέρας να γεννά παιδιά και να της πεθαίνουν εξαιτίας γονιδιακών προβλημάτων. Ο θάνατος, όμως, του Michael, του μοναδικού υιοθετημένου παιδιού της Marybeth Tinning, ύστερα από πτώση από σκάλα, κινεί τις υποψίες όλων.

Η αστυνομία, σύμφωνα με τα δημοσιεύματα της εποχής, ξεκινά έρευνες που δεν ολοκληρώνονται ποτέ. Όλα θα έρθουν στο φως, όμως, μετά τον θάνατο του ένατου παιδιού.

Κατά τη διάρκεια της δίκης καταθέτουν όλοι οι γιατροί που φρόντιζαν τα παιδιά μέχρι να πεθάνουν. Ένας από αυτός είναι και ο Bradley Ford, ο παιδίατρος της Tami Lynne, ο οποίος αποκαλύπτει πως είχε ζητήσει από τη μητέρα να εγκατασταθεί στο βρέφος μια εξειδικευμένη συσκευή συναγερμού για να παρακολουθεί την αναπνοή και τον καρδιακό παλμό του μωρού, ωστόσο εκείνη το απέρριψε.

Η Marybeth Tinning αρνείται την προηγούμενή της κατάθεση και υποστηρίζει πως δε σκότωσε ποτέ τα παιδιά της. Το δικαστήριο την καταδικάζει για την εγκληματική παραμέληση και όχι τον φόνο του ένατου παιδιού της, σε 20 χρόνια φυλάκισης.

Όλα αυτά τα χρόνια ασκεί συνεχώς εφέσεις, υποστηρίζοντας πως δεν έδωσε ποτέ οικειοθελώς την ομολογία της και ότι η καταδίκη της δε στηρίχθηκε σε επαρκή στοιχεία. Το 2011, κατά την αίτηση αποφυλάκισης, παραδέχεται για πρώτη φορά πως ήταν αυτή που σκότωσε την Tammi Lynne. «Ύστερα από τους θανάτους των παιδιών μου, τα έχασα. Νόμιζα ότι θα πεθάνει και η Tammi και έτσι τη σκότωσα. Δεν πίστεψα ποτέ ότι είχα τις ικανότητες να είμαι καλή μάνα». Τον Αύγουστο 2018 αφήνεται ελεύθερη σε ηλικία 76 ετών. Από την αποφυλάκιση της και έπειτα, ο σύζυγός της στέκεται στο πλευρό της.