© AP Photo/Fatima Shbair
ΚΟΣΜΟΣ

Η σκληρή καθημερινότητα στην εύθραυστη ασφάλεια της Ράφα

Μέχρι την τωρινή επίθεση των ισραηλινών δυνάμεων στην περιοχή, η Ράφα ήταν το μόνο σημείο στη Γάζα το οποίο θεωρούταν ασφαλές καταφύγιο για τους Παλαιστίνιους και παρά τις δυσκολίες προσέφερε πιθανότητες επιβίωσης. Πλέον, αυτά ανήκουν στο παρελθόν.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: © AP PHOTO / MOHAMMED DAHMAN

Η τελευταία κίνηση του Ισραήλ ήχησε σαν καμπάνα που ξύπνησε την παγκόσμια κοινότητα από τον λήθαργο της συνήθειας σχετικά με τη γενοκτονία που τελείται εδώ και επτά ολόκληρους μήνες στη Λωρίδα της Γάζας: Μέχρι και οι σύμμαχοι του Benjamin Netanyahu τάχθηκαν ενάντια στη σκληρή απόφαση του Ισραήλ να επιτεθεί στην πόλη της Ράφα, το τελευταίο «ασφαλές» καταφύγιο των πολιορκημένων και εξοντωμένων από τον πόλεμο Παλαιστινίων, όπου βρισκόταν και το μοναδικό ανοιχτό συνοριακό πέρασμα για τη διοχέτευση ανθρωπιστικής βοήθειας και τη μεταφορά ασθενών. Μπορεί να επιτράπηκε εκ νέου η διέλευση σε διαφορετικά περάσματα (Ερέζ και Κερέμ Σαλόμ), εντούτοις εκεί έδρευε το μεγαλύτερο μέρος των ανθρωπιστικών οργανώσεων.

Η κατάσταση που επικρατεί από τότε είναι το κοντινότερο δυνατό στο απόλυτο χάος.

Κατά τη διάρκεια του πολέμου, η Ράφα είχε υποδεχθεί τους κατατρεγμένους κατοίκους από τα υπόλοιπα σημεία της Γάζας, με τον πληθυσμός της να είχε εκτοξευθεί από τους 275.000 στο 1,5 εκατομμύριο κατοίκους, οι μισοί από τους οποίους παιδιά. Τα προειδοποιητικά μηνύματα εκκένωσης τα οποία ήρθαν στις αρχές της εβδομάδας για την επικείμενη επίθεση –μια απειλή που πλανόταν έντονα τις τελευταίες εβδομάδες– προκάλεσε πανικό, όπως μπορούμε έστω από απόσταση να φανταστούμε παρατηρώντας τις φωτογραφίες του Associated Press που προέρχονται από το διάστημα ακριβώς πριν, όταν η περιοχή Ράφα ήταν ένα από τα ελάχιστα (ίσως και το μοναδικό) σημείο στο χάρτη της Λωρίδας που δεν διέτρεχε άμεσο κίνδυνο.

Κατά τη διάρκεια του πολέμου, η Ράφα είχε εξελιχθεί σε καταφύγιο για περισσότερους από 1,4 εκατ. Παλαιστίνιους.
Μέσα στην γενική οδύνη της Γάζας, η Ράφα έδινε την αίσθηση της ασφάλειας.
Στη Ράφα έδρευαν οι περισσότερες ανθρωπιστικές οργανώσεις και διοχετεύονταν αγαθά από το τοπικό πέρασμα.

Το κλίμα της προσωρινής ασφάλειας που βλέπουμε στις εικόνες, κατέρρευσε σε λίγη ώρα.

Μόλις ήχησαν τα SMS και έπεσαν τα φυλλάδια με τα προειδοποιητικά μηνύματα εκκένωσης από τις Ισραηλινές Δυνάμεις Άμυνας, οι δρόμοι γέμισαν με κόσμο που φόρτωνε εσπευσμένα τα λιγοστά υπάρχοντά του σε αυτοκίνητα, χωρίς να γνωρίζει ασφαλές έδαφος να καταφύγει. Η οδηγία ήταν να μετακινηθούν βορειοδυτικά της πόλης. Σύμφωνα με την υπηρεσία του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες, υπολογίζεται ότι περί τις 110.000 άνθρωποι εκτοπίστηκαν μέσα σε λίγα 24ωρα, πολλοί για δεύτερη ή και τρίτη φορά κατά τη διάρκεια των τελευταίων μηνών. Στα σημεία που κατέφυγαν δυσκολεύονταν να βρουν ελεύθερο εμβαδόν για να στήσουν έστω και μια πρόχειρη σκηνή.

Από τότε και παρά την καταδίκη της διεθνούς κοινότητας, το Ισραήλ εξαπολύει ασταμάτητα εναέριες επιθέσεις με drones και F-16 στην ανατολική Ράφα, κυνηγώντας τις μονάδες του στρατιωτικού βραχίονα της Χαμάς στην περιοχή ανεξαρτήτου (ανθρωπιστικού) κόστους. Οι ανθρωπιστικές οργανώσεις κάνουν λόγο για «μεσαιωνική πολιορκία» με «ολέθριες συνέπειες για τους επιζώντες της Γάζας που βρίσκονταν ήδη στα πρόθυρα λιμοκτονίας». Οι εικόνες από την καθημερινότητα στην περιοχή κατά τη διάρκεια των τελευταίων μηνών δίνουν την αίσθηση της σκληρής πραγματικότητας.

Στιγμιότυπο από την τοπική υπαίθρια αγορά, πριν την οδηγία για εκκένωση και την τωρινή επίθεση του Ισραήλ.
Ουρές έξω από τα camps για να παραλάβει ο κόσμος τα αναγκαία αγαθά για την επιβίωσή του.
Δρόμοι πλημμυρισμένοι από φορτηγά, αυτοκίνητα και σκηνές που λειτουργούν σαν πρόχειρα καταλύματα.
Με την οδηγία για εκκένωση στα ανατολικά της Ράφα, επικράτησε κανονικό πανδαιμόνιο, με 100.000 επιζώντες να εκτοπίζονται ξανά.

Δρόμοι πλημμυρισμένοι από φορτηγά, αυτοκίνητα και σκηνές που λειτουργούν σαν πρόχειρα καταλύματα. Ουρές έξω από τους φούρνους για μια φρατζόλα ψωμί, αφού το φαγητό είναι σπάνιο, όπως σε όλη την έκταση της εμπόλεμης Γάζας. Κόσμος με άδεια μπιτόνια στο χέρι, που περιμένει υπομονετικά για λίγα λίτρα νερού έξω από τα camps ώστε να καλύψει τις καθημερινές του ανάγκες. Οι νοσοκομειακές μονάδες σε οριακό σημείο, με τα αποθέματα ενέργειας και τα φάρμακα να στερεύουν.

Παρ’ όλα αυτά, από τις μικρές καθημερινές συνήθειες που αποτυπώνονται στον φακό του AP καταλαβαίνεις ότι είχε αναπτυχθεί μια μορφή κανονικότητας σε αυτές τις συνθήκες, με όλες τις δυσκολίες, μιας και η Ράφα ήταν το καλύτερο δυνατό σενάριο μέσα στην εμπόλεμη Γάζα.

Ήταν γνωστό και ρητά κατοχυρωμένο απ’ όλες τις ανθρωπιστικές οργανώσεις ότι μια επίθεση θα ήταν καταστροφική.

Οι εικόνες σου δίνουν την αίσθηση μιας προσωρινής ασφάλεια, που αποδείχθηκε όμως εύθραυστη.
Το φαγητό και το νερό ήταν σπάνια, όπως άλλωστε ίσχυε (και ισχύει) σε όλη την εμπόλεμη Γάζα.
Κόσμος περιμένει στην ουρά με άδεια μπιτόνια για μερικά λίτρα νερό.
Ένα παιδί εκτοπισμένο από την επίθεση στη Λωρίδα της Γάζας μεταφέρει τενεκέδες με νερό.
Πίτες και κονσέρβες είναι ανάμεσα στα φαγητά που κρατάνε ζωντανούς τους Παλαιστίνιους.
Εκτοπισμένοι ζεσταίνονται τη νύχτα ανάβοντας φωτιά στον προσφυγικό τους καταυλισμό.
«Μεσαιωνική πολιορκία», χαρακτηρίζει η οργάνωση UNRWA αυτό που συμβαίνει τις τελευταίες μέρες στη Ράφα.
Σήμερα, το μεγαλύτερο μέρος των κατοικιών έχουν καταστραφεί, μαζί με το κεντρικό τμήμα της πόλης.