Shutterstock
PROFILE

Η σκοτεινή ιστορία του δισεκατομμυριούχου ιδιοκτήτη του OnlyFans

Πώς ο 39χρονος Αμερικανός προγραμματιστής, Leonid Radvinsky, κατάφερε να γίνει δισεκατομμυριούχος μέσα από το επί πληρωμή πορνό.

Τον Οκτώβριο του 2018, ο Αμερικανός με ουκρανικές ρίζες προγραμματιστής, Leonid Radvinsky, αγόρασε το 75% μιας άγνωστης τότε διαδικτυακής επιχείρησης, η οποία ονομαζόταν OnlyFans. Εκείνη την εποχή, η πλατφόρμα είχε ελάχιστα εγγεγραμμένα μέλη, κυρίως πορνοστάρ, τα οποία ανέβαζαν περιεχόμενο στον λογαριασμό τους, χρεώνοντας με ένα συγκεκριμένο ποσό τους χρήστες, που ήθελαν να το απολαύσουν.

Με τη βιομηχανία του πορνό να πληγώνεται βαριά εξαιτίας του κορονοϊού και τον κόσμο να μένει κλεισμένος σπίτι, το OnlyFans εκτοξεύτηκε. Από το πρώτο lockdown και μέχρι τον Νοέμβριο του 2020 κατέγραψε έσοδα που ξεπέρασαν τα 400 εκατομμύρια δολάρια σύμφωνα με το Forbes, με το 80% από αυτά να προέρχονται από την αμερικανική αγορά.

Επίσης, αυξήθηκε και ο αριθμός των μελών-creators στην πλατφόρμα, φτάνοντας τα 1.6 εκατομμύρια, ενώ ανάμεσα σε αυτά ήταν και πολλοί celebrities, όπως η Cardi B, η Bella Thorne και άλλοι. Μαζί με αυτούς, αυξήθηκαν και τα άτομα που αποφάσιζαν να πληρώσουν για μία συνδρομή τους στο OnlyFans, ξεπερνώντας τους 82 εκατομμύρια οπαδούς. Οι αριθμοί, όπως είναι λογικό, ζαλίζουν. Κι όλα αυτά μέσα σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα.

Ποιος είναι ο ιδιοκτήτης του OnlyFans

onlyfans Shutterstock

Την ίδια ώρα που το OnlyFans έχει μπει στη ζωή εκατομμυρίων ανθρώπων, γνωρίζουμε ελάχιστα πράγματα για τον ιδιοκτήτη αυτής της πλατφόρμας. Η αλήθεια είναι πως ο 39χρονος Leonid Radvinsky από τη Φλόριντα των ΗΠΑ, ιδιοκτήτης του OnlyFans, θέλει να μένει μακριά από τη δημοσιότητα και κάνει ό,τι μπορεί για να κρατήσει τη ζωή και τη δραστηριότητά του μυστική. Έχει στην κατοχή του μια επενδυτική εταιρεία την Leo.com, την οποία ίδρυσε το 2009 και επενδύει σε τεχνολογικές εταιρείες. Όπως ακριβώς έκανε και με το OnlyFans.

Οι δημιουργοί της πλατφόρμας ήταν ο Βρετανός Timothy Stokely, μαζί με τον πατέρα του, Guy Stokely, το 2016, με τον Radvinsky να αγοράζει το μεγαλύτερο ποσοστό της εταιρείας και να γίνεται ο CEO της δύο χρόνια αργότερα. Τι έκανε πριν από αυτό; Η πρώτη δουλειά που του απέφερε χρήματα είχε φυσικά σχέση με το πορνό.

Πριν από περίπου είκοσι χρόνια, όταν το διαδίκτυο έμπαινε δειλά δειλά στη ζωή μας, δημιούργησε μερικά sites, στα οποία μπορούσε να βρει κανείς παράνομους ή «σπασμένους» κωδικούς για πρόσβαση σε ιστοσελίδες πορνογραφικούς περιεχομένου. Ανάμεσα σε αυτές, όμως, ήταν και ιστοσελίδες που περιείχαν ανήλικους πρωταγωνιστές. Σύμφωνα με την έρευνα του Forbes, ο Radvinsky δημιούργησε συνολικά 11 τέτοιες ιστοσελίδες.

Leo Radvinsky Only Fans Facebook @LeoRadvinsky

Η επιχείρηση που έστησε ο Radvinsky το 2002, του απέφερε περίπου 5.000 δολάρια την ημέρα ή 1.8 εκατομμύρια δολάρια τον χρόνο. Παράλληλα, δημιούργησε και την ιστοσελίδα MyFreeCams, η οποία ήταν η πρώτη που προσέφερε πορνό μέσω κάμερας εκείνη την εποχή. Μπορεί κάθε του ενέργεια να ήταν εξαιρετικά προσοδοφόρα, όμως, πολλές φορές είχε μπλεξίματα με τον νόμο. Όπως το 2005, όταν η Amazon και η Microsoft του έκαναν μηνύσεις, γιατί χρησιμοποιούσε το όνομα των εταιρειών τους σε spam καμπάνιες μέσω email. Σύμφωνα μάλιστα με τα όσα αναφέρει το Forensic News έχει παρελθόν με μηνύσεις και για ηλεκτρονική απάτη, όπως και για διακίνηση ναρκωτικών.

Σήμερα, το μεγάλο θέμα που έχει προκύψει με το OnlyFans είναι πως δεν μπορεί να ταυτοποιήσει την ηλικία των δημιουργών του κι έτσι υπάρχουν πολλοί ανήλικοι, οι οποίοι ανεβάζουν γυμνές φωτογραφίες και videos τους. Όσο για τη στάση που κρατάει ο Radvinsky και το OnlyFans σε όλα αυτά; Υποστηρίζουν ότι χρησιμοποιούν τελευταίας τεχνολογίας συστήματα, για να αποτρέψουν κάθε ανήλικο από το να μοιραστεί ερωτικό περιεχόμενο στην πλατφόρμα και «ερευνούν το θέμα πολύ σοβαρά». Η πλειοψηφία του κοινού, βέβαια, έχει άλλη άποψη.