iStock
SEX

Η στάση στο σεξ που οδηγεί στον πιο βαθύ, ξεκούραστο ύπνο

Έρευνα αποκαλύπτει ότι υπάρχουν στάσεις που αυξάνουν το στάδιο ύπνου REM και έχουμε τον μεγάλο νικητή.

Είναι γνωστό και επιστημονικά αποδεδειγμένο ότι το βραδινό σεξ βελτιώνει τον ύπνο και λειτουργεί σαν «αντίδοτο» στην αϋπνία. Αυτό συμβαίνει γιατί μετά τη σεξουαλική επαφή απελευθερώνεται στον οργανισμό η ωκυτοκίνη, η ορμόνη της αγάπης, που λειτουργεί σαν ηρεμιστικό και σε βοηθά να αποκοιμηθείς πιο γρήγορα και να κοιμηθείς καλύτερα.

Υπάρχουν ωστόσο κάποιες στάσεις που μετά το σεξ οδηγούν σε ακόμα πιο βαθύ και άρα, ξεκούραστο ύπνο. Πώς και γιατί; Όπως εξηγούν οι επιστήμονες που διεξήγαν αντίστοιχη έρευνα, οι συγκεκριμένες στάσεις αυξάνουν το στάδιο ύπνου REM και μάλιστα μία εξ αυτών αγγίζει τα πιο υψηλά ποσοστά. 

Ας μιλήσουμε όμως πρώτα για το στάδιο ύπνου REM

Το στάδιο REM (Rapid Eye Movement) θεωρείται το πιο σημαντικό στάδιο του κύκλου του ύπνου καθώς διεγείρει περιοχές του εγκεφάλου που είναι απαραίτητες για τη μάθηση, μνήμη και την ψυχική υγεία. Κατά μέσο όρο πρέπει να αποτελεί περίπου το 23% του ύπνου που κάνεις κάθε βράδυ. Είναι ακριβώς αυτή η φάση που ονειρεύεσαι και συμβαίνει ουσιαστικά λίγο πριν ξυπνήσεις. 

Σύμφωνα με την ιατρική κοινότητα ο κακός ύπνος REM ή η έλλειψη αυτού, συνδέεται άμεσα με προβλήματα υγείας, επιδρά αρνητικά στη διάθεση και γενικότερα στο πόσο κουρασμένοι αισθανόμαστε (ενώ κοιμήθηκες αρκετά, νιώθεις ότι δεν ξεκουράστηκες).

«Τα όνειρα και το στάδιο REM είναι μία ολονύχτια θεραπεία», είχε δηλώσει στο Time ο Matthew Walker, Ph.D., καθηγητής ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Μπέρκλεϊ και συγγραφέας του βιβλίου Why We Sleep, σχετικά με την απώλεια του ύπνου REM. «Προσφέρει ένα νυχτερινό καταπραϋντικό βάλσαμο που αφαιρεί τον αρνητισμό από τις συναισθηματικές μας εμπειρίες, ώστε να νιώθουμε καλύτερα την επόμενη μέρα».

Γι’ αυτό και μελέτες έχουν επισημάνει τη σχέση μεταξύ του ύπνου REM και της κατάθλιψης. 

Το doggy και οι στάσεις για να κοιμάσαι μετά το σεξ σαν πουλάκι

Σύμφωνα με έρευνα που διεξήχθη από τον ιστότοπο The Dozy Owl στο Ηνωμένο Βασίλειο με στόχο να διερευνηθεί ο αντίκτυπος των διαφορετικών στάσεων σεξ στον ύπνο REM, διαπιστώθηκε ότι πράγματι υπάρχουν στάσεις που μπορούν να αυξήσουν τις πιθανότητες να απολαύσεις περισσότερο ύπνο από το συγκεκριμένο στάδιο και συνεπώς να κάνεις έναν ποιοτικό ύπνο.

Στο ερευνητικό πείραμα συμμετείχαν 1.652 άντρες και γυναίκες που κλήθηκαν επί τρεις μήνες να φορούν ένα μόνιτορ ύπνου στο κρεβάτι, αφού είχαν κάνει σεξ σε μία από τις 25 στάσεις της λίστας που τους είχαν δώσει οι ερευνητές.

Μετά το πέρας του τριμήνου, τα ευρήματα έδειξαν ότι σεξ μπορεί να αυξήσει το στάδιο ύπνου REM κατά μέσο όρο 8%, με τους άντρες να βλέπουν μέση αύξηση 12%, ενώ τις γυναίκες μόνο 2%. «Οι γυναίκες διεγείρονται πιο πολύ διανοητικά κατά τη διάρκεια της συνουσίας από τους άντρες που διεγείρονται πιο πολύ σωματικά. Επομένως, είναι πιο πιθανό να είναι σε εγρήγορση μετά το σεξ, ενώ οι άντρες είναι συνήθως κουρασμένοι μετά την εκσπερμάτωση», εξηγεί επικεφαλής της έρευνας. 

Και επανερχόμαστε στις στάσεις. Ποια από όλες είναι εκείνη που αυξάνει περισσότερο τον ύπνο REM και στα δύο φύλα; Η απάντηση είναι το doggy, η στάση του σκύλου, ή στα τέσσερα, με το στάδιο REM να αποτελεί το εντυπωσιακό 43% του συνολικού ύπνου των συμμετεχόντων. 

Στη δεύτερη θέση συναντάμε τον λωτό, που αυξάνει τον ύπνο REM κατά μέσο όρο 39% και στην τρίτη θέση τον αετό (το ιεραποστολικό με τη γυναίκα να σηκώνει τα πόδια της ψηλά), με τους συμμετέχοντες να βλέπουν κατά μέσο όρο 32% REM μετά τη σεξουαλική πράξη.