ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ

Η Θεσσαλία Εάλω

Εικόνες παντελούς διάλυσης από τη σαρωτική κακοκαιρία. Σε δραματική η κατάσταση δεκάδες περιοχές της χώρας με ανυπολόγιστες υλικές ζημιές και κατοίκους να εκλιπαρούν για βοήθεια.

Μια βάρκα με τέσσερις κωπηλάτες κινείται αργά κάτω από τα κίτρινα φώτα της εθνικής οδού. Το πλάνο θα μπορούσε να αποτελεί απόσπασμα αμερικάνικης ταινίας για το τέλος του κόσμου, αλλά το ίδιο πρόγραμμα συνεχίζεται στα υπόλοιπα κανάλια και είναι η ώρα του δελτίου ειδήσεων. Ολόκληρα χωριά έχουν βουλιάξει μέσα στο νερό, τα σπίτια πια ξεχωρίζουν μόνο από τις κεραμοσκεπές, λεωφόροι έσπασαν στη μέση και όπως υποχώρησε το έδαφος μετατράπηκαν σε χαράδρες, ενώ απεγνωσμένοι κάτοικοι κάνουν έκκληση για βοήθεια.

«Είμαστε 30 άτομα πάνω σε έναν λόφο για να σωθούμε». «Κοντεύουμε να πνιγούμε». «Βοήθεια, είναι θαύμα ότι σας μιλάω».

Μέσα σε λίγα εικοσιτετράωρα, το σαρωτικό πέρασμα της κακοκαιρίας Daniel προκάλεσε την πλήρη αποδιοργάνωση της χώρας, επιφέροντας ανυπολόγιστες καταστροφές αλλά και τρεις επιβεβαιωμένους –μέχρι στιγμής– θανάτους. Ειδικά οι νομοί της Θεσσαλίας και της Μαγνησίας ποδοπατήθηκαν: στη Ζαγορά Πηλίου, συγκεκριμένα, καταγράφηκαν 754 mm βροχής σε ένα 24ωρο, ένας αριθμός που ξεπερνάει το προηγούμενο ρεκόρ των 644,7 mm ανά ημέρα.

Όπως ήταν λογικό, το νερό αυτό διοχετεύτηκε από τη μορφολογία του εδάφους στα ποτάμια, εκείνα φούσκωσαν, έσπασαν φράγματα και οι νοτιότερες περιοχές βρέθηκαν αντιμέτωπες με μια πρωτόγνωρα σφοδρή και παρατεταμένη πλημμύρα.

Διασώστες επιχειρούν με σωστικές λέμβους στη Λάρισσα. © Konstantinos Tsakalidis / SOOC
Αναποδογυρισμένο όχημα μετά τις πλημμύρες. © Nephele Nomikou / SOOC
Καταστροφές στην παραλία της Λάρισας., © Nephele Nomikou / SOOC
Βουτηγμένος στα λασπόνερα ο Βόλος, χωρίς ρεύμα και πόσιμο νερό.

Τραγική ειρωνεία, το «Welcome to Volos» που καθρεφτίζεται πια στα λασπόνερα.

Τριγύρω, σπασμένοι κορμοί, ξύλα, αμάξια που έχουν παρασυρθεί από την ορμή των νερών, ενώ χιλιάδες νοικοκυριά έχουν μείνει χωρίς ρεύμα και πόσιμο νερό. Πόσο θα αντέξουν εγκλωβισμένοι και χωρίς βασικές παροχές, είναι το ερώτημα, όσο και οι ομάδες αντιμετώπισης καταστροφών του κράτους αδυνατούν να επέμβουν σε συγκεκριμένα σημεία.

Έτσι συνέβη και το απίστευτο να επιχειρήσουν στο Βλοχό Καρδίτσας, αλλά τελικά να εγκλωβιστούν και οι δυνάμεις απεγκλωβισμού, καταλήγοντας σε κεντρική πλατεία να περιμένουν νέες ενισχύσεις.

«Βοήθεια, είναι θαύμα ότι σας μιλάω», μεταφέρουν κάτοικοι περιοχών που επλήγησαν. © Nephele Nomikou/ SOOC
Τραγικός προβλέπεται ο απολογισμός για τις υλικές καταστροφές. © Nephele Nomikou/ SOOC
© Nephele Nomikou/ SOOC

«Άνοιξαν οι ουρανοί», δήλωσε ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Κικίλιας, αδυνατώντας να βρει φράση που να περιγράφει την σφοδρότητα αυτού του καιρικού φαινομένου, αφού το «πρωτόγνωρος» έχει χρησιμοποιηθεί κατά κόρον, όπως παραδέχτηκε. Την ίδια στιγμή, ο Γιάννης Αρτοποιός αναγνώρισε την κακοκαιρία Daniel ως το «το πιο δύσκολο συμβάν στα χρονικά της Πολιτικής Προστασίας», συνεχίζοντας να αποτελεί το πρώτο και κύριο πρόσωπο που καλείτε για τοποθέτηση στις εκπομπές της πρωινής ζώνης.

Ή θα καιγόμαστε ή θα πνιγόμαστε, που λένε.

© Nephele Nomikou/ SOOC
Η εικόνα της Λάρισας από ψηλά. © Nephele Nomikou/ SOOC
© Nephele Nomikou/ SOOC