Netflix
EXPLAINED

Η τραγική ιστορία της οικογένειας Kowalski που έγινε ντοκιμαντέρ στο Netflix

Το πρόβλημα υγείας της μικρής Maya Kowalski, η εισαγωγή της σε νοσοκομείο, η χορήγηση κεταμίνης, η αυτοκτονία της μητέρας, η δικαστική δικαίωση της οικογένειας και η αποζημίωση των 211 εκατ. δολαρίων.

Τον Ιούνιο που μας πέρασε, ανάμεσα στις πολλές ταινίες που βρέθηκαν για εβδομάδες στο ελληνικό Top 10 του Netflix ήταν και ένα ντοκιμαντέρ. Το Take Care of Maya (Φροντίστε την Μάγια) του Henry Roosevelt, που έκανε παγκόσμια πρεμιέρα στο Tribeca Film Festival στις 10 εκείνου του μήνα και εννέα ημέρες μετά, προσγειώθηκε στην πλατφόρμα.

Ο Roosevelt θέλησε να αφηγηθεί και να κάνει γνωστή σε ολόκληρο τον κόσμο, την τραγωδία που έζησε η Maya Kowalski και η οικογένειά της. Να διερευνήσει τα ολέθρια γεγονότα που εκτυλίχθηκαν μετά την εισαγωγή της μικρής σε νοσοκομείο στο Σεντ Πίτερσμπουργκ της Φλόριντα, το 2016 και διέλυσαν την οικογένεια, τα εναπομείναντα μέλη της οποίας αποφάσισαν να κινηθούν δικαστικά. Να εξερευνήσει το πώς μπορεί ένα κατακερματισμένο σύστημα υγειονομικής περίθαλψης να προκαλέσει μία οικογενειακή τραγωδία.

Η κυκλοφορία του ντοκιμαντέρ έγινε τρεις μήνες πριν την έναρξη της δίκης, που είχε οριστεί να ξεκινήσει μέσα στον Σεπτέμβριο. Πριν λίγες ημέρες, την περασμένη Πέμπτη (09/11), το δικαστήριο αποφάνθηκε για την υπόθεση των Kowalski και με αφορμή την ανακοίνωση της απόφασης, ξετυλίγουμε την τραγική ιστορία της οικογένειας.

Ποια είναι η Maya Kowalski; 

Η τραγική ιστορία της οικογένειας Kowalski που έγινε ντοκιμαντέρ στο Netflix Netflix

Στις αρχές του 2015, η 10χρονη κόρη του Jack και της Beata Kowalski, το ένα από τα δύο παιδιά της οικογένειας, άρχισε να εμφανίζει μυϊκή αδυναμία και αίσθημα καύσου μετά από μια σοβαρή κρίση άσθματος. Τα συμπτώματα έγιναν ακόμα πιο έντονα και ανησυχητικά με τη μικρή να υποφέρει από εξουθενωτικούς πόνους.

Αν και πήγαν σε αμέτρητα νοσοκομεία και απευθύνθηκαν σε πολλούς γιατρούς για διάγνωση και θεραπεία, κανένας δεν μπόρεσε να τους βοηθήσει. 

Τελικά, ένας αναισθησιολόγος, ο Anthony Kirkpatrick στην Τάμπα της Φλόριντα υποστήριξε ότι η Maya είχε το σύνδρομο σύνθετου περιφερειακού πόνου (CRPS), μια σπάνια μορφή χρόνιου πόνου που συνήθως αναπτύσσεται έπειτα από τραυματισμό ή ιατρικό συμβάν, όπως εγκεφαλικό επεισόδιο ή καρδιακή προσβολή και πρότεινε θεραπεία με χορήγηση κεταμίνης σε υψηλή δόση. Η θεραπεία της πραγματοποιήθηκε στο Μεξικό, με τον γιατρό να προτείνει στους γονείς ότι αφού επιστρέψουν στο σπίτι, η μικρή θα συνεχίσει να λαμβάνει τις δόσεις για να θέσει σε ύφεση την πάθηση.

Γιατί εισήχθη σε νοσοκομείο;

Ένα περίπου χρόνο μετά όμως, τον Οκτώβριο του 2016 κι ενώ όλο εκείνο το διάστημα οι πόνοι είχαν ελαττωθεί σε σημαντικό βαθμό, η Maya ξαφνικά υποτροπίασε, με τους πόνους να επικεντρώνονται πολύ έντονα στο στομάχι της. 

Οι γονείς της την πήγαν κατευθείαν στα επείγοντα περιστατικά του νοσοκομείου Johns Hopkins All Children’s Hospital στο Σεντ Πίτερσμπουργκ της Φλόριντα. Έδωσαν στους γιατρούς το ιστορικό της και τους συνέστησαν να της χορηγήσουν ισχυρή δόση κεταμίνης για να συνέλθει.

Τι συνέβη και οι γονείς της έχασαν την κηδεμονία της;

Η τραγική ιστορία της οικογένειας Kowalski που έγινε ντοκιμαντέρ στο Netflix Netflix

Όταν η μητέρα της, Beata ανέφερε λοιπόν τη θεραπεία με την κεταμίνη και επέμεινε έντονα ότι πρέπει να της τη χορηγήσουν, οι γιατροί άρχισαν να ανησυχούν και έγιναν καχύποπτοι απέναντί της. Ο λόγος; Η δοσολογία της συγκεκριμένης ουσίας ήταν ισχυρή και θα μπορούσε να αποβεί μοιραία για τη ζωή του κοριτσιού. 

Η ιατρική ομάδα κατήγγειλε τη μητέρα για παιδική κακοποίηση, λόγω της επιμονής της, ωστόσο η καταγγελία απορρίφθηκε, αφού οι υπάλληλοι της παιδικής πρόνοιας επιβεβαίωσαν τη διάγνωση CRPS της Maya Kowalski. 

Κάπου εκεί, όμως παρενέβη η Dr. Sally Smith, γιατρός με 30 χρόνια εμπειρίας στην παιδιατρική κακοποίηση παιδιών και ιατρική διευθύντρια της ομάδας παιδικής προστασίας για την κομητεία Πινέλας της Φλόριντα. 

Αφού εξέτασε τα ιατρικά αρχεία της Maya και μίλησε με τον Kirkpatrick, διέγνωσε τη μικρή ως θύμα κακοποίησης από τους γονείς της -ισχυρίστηκε ότι η μητέρα αρρώσταινε επίτηδες την κόρη- και κατηγόρησε την Beata ότι πάσχει από σύνδρομο Μινχάουζεν δι’ αντιπροσώπου, αποκαλύπτοντας μάλιστα ότι είχε εκπαιδευτεί ως νοσηλεύτρια εκείνη την εποχή, πληροφορία που τους είχε αποκρύψει.

Οι Kowalski διαμαρτυρήθηκαν και ζήτησαν να πάρει η κόρη τους εξιτήριο. Το νοσοκομείο το αρνήθηκε, τάχθηκε με το μέρος της Smith και το αποτέλεσμα ήταν να χάσουν την κηδεμονία του παιδιού τους και να δοθεί η επιμέλεια της μικρής στην πολιτεία της Φλόριντα.

Τι είναι το σύνδρομο Μινχάουζεν δι’ αντιπροσώπου; 

Είναι μία ψυχική ασθένεια κατά την οποία ο κύριος φροντιστής ενός παιδιού χρησιμοποιεί την ασθένεια του παιδιού για να κερδίσει την προσοχή για τον εαυτό του. 

(Αν κάτι σου θυμίζει είναι η ασθένεια από την οποία ισχυρίστηκε ο δικηγόρος της Ρούλας Πισπιρίγκου ότι πάσχει η κατηγορούμενη μητέρα για τον θάνατο των τριών παιδιών της).

Γιατί η Maya κινήθηκε νομικά κατά του νοσοκομείου;

Η τραγική ιστορία της οικογένειας Kowalski που έγινε ντοκιμαντέρ στο Netflix Netflix

Μετά από τρεις μήνες αγώνα για την επιστροφή της Maya, η Beata ζήτησε από τον δικαστή να της επιτρέψει να αγκαλιάσει έστω για μία φορά την κόρη της, αλλά το αίτημά της δεν έγινε δεκτό. 

Η 43χρονη τότε μητέρα μην μπορώντας να αντέξει τον πόνο του χωρισμού από την κόρη της, αυτοκτόνησε τον Ιανουάριο του 2017 στο γκαράζ του σπιτιού τους.

Όπως αποκάλυψε ο Jack Kowalski στο ντοκιμαντέρ, στο e-mail που άφησε πίσω η Beata, προτού αφαιρέσει τη ζωή της, του έγραψε: «Σε παρακαλώ, φρόντισε τη Maya και να της λες κάθε μέρα πόσο πολύ την αγαπώ. Παρακαλώ πείτε στον Kyle (σ.σ. τον αδερφό της Maya) επίσης ότι τον αγαπώ πολύ και ελπίζω να μεγαλώσει και να γίνει ένας δυνατός καλός άνθρωπος, να έχει ένα υπέροχο μέλλον και να μείνει κοντά στον Θεό… Λυπάμαι, αλλά δεν αντέχω άλλο τον πόνο να είμαι μακριά της και να μου φέρονται σαν να είμαι εγκληματίας. Δεν μπορώ να βλέπω την κόρη μου να υποφέρει με πόνους και να χειροτερεύει συνεχώς».

Πέντε ημέρες μετά την αυτοκτονία της μητέρα της, η Maya επανενώθηκε με την οικογένειά της, τον πατέρα και τον αδερφό της. Λίγο καιρό αργότερα, κατέθεσαν μήνυση κατά του νοσοκομείου Johns Hopkins All Children’s Hospital, του Τμήματος Παιδιών και Οικογενειών της Φλόριντα, της Smith, της κοινωνικής λειτουργού Catherine Bedy και της Suncoast Center Inc., της εταιρείας που απασχολούσε τη Smith κατά τη διάρκεια της παραμονής της Maya στο νοσοκομείο, ζητώντας δικαιοσύνη για ό,τι συνέβη στην Beata και ότι οι ισχυρισμοί για παιδική κακοποίηση οδήγησαν στον θάνατο της. 

Η δίκη ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο του 2023.

Και τελικά, δικαιώθηκε;

Μετά από σχεδόν δύο μήνες, στις 9 Νοεμβρίου, το δικαστήριο της Φλόριντα έκρινε ένοχο το νοσοκομείο για όλες τις κατηγορίες (ιατρική αμέλεια, απάτη, εκ προθέσεως πρόκληση συναισθηματικής δυσφορίας και παράνομης κράτησης της Maya, μεταξύ άλλων) και επιδίκασε στην οικογένεια 211 εκατομμύρια δολάρια.

Η Smith και η Suncoast συμβιβάστηκαν με τους Kowalski νωρίτερα το 2023, με την οικογένεια να λαμβάνει αποζημίωση 2,5 εκατομμυρίων δολαρίων. 

Σήμερα, η κατάσταση της υγείας της Maya βρίσκεται σε ύφεση, μπορεί να κουνά πλήρως τα χέρια και τα πόδια της, αλλά το CRPS δεν έχει υποχωρήσει. Όπως είχε δηλώσει ο πατέρας της στο People, υπάρχουν βράδια που η κόρη του δεν μπορεί να κοιμηθεί από τον πόνο και ότι η ανάρρωσή της ήταν «πιο αργή και πιο επώδυνη από ό,τι έπρεπε να είναι», καθώς απαγορεύτηκε η χορήγηση κεταμίνης και αναγκάστηκαν να χρησιμοποιήσουν εναλλακτικές μεθόδους, όπως η υδροθεραπεία.

Η Maya είναι 17 χρονών. Συνεχίζει να ζει με τον πατέρα και τον αδερφό της στη Φλόριντα.