unsplash
ΤΑΞΙΔΙ

Η βαρετή πόλη που γέννησε ένα σκληρό ναρκωτικό

Η πόλη της Βασιλείας έγινε η γενέτειρα του LSD τον μακρινό Απρίλιο του 1943.

Ένα ήσυχο απόγευμα Απριλίου του 1943, στους δρόμους μιας απελπιστικά ήσυχης πόλης, ένας κουστουμαρισμένος 37χρονος έκανε ποδήλατο. Kαι έκανε ποδήλατο με έναν αρκετά περίεργο τρόπο. Χάνοντας την ισορροπία του και ψάχνοντας να βρει μια κατεύθυνση. Η πόλη ήταν η Βασιλεία της Ελβετίας. Ο 37χρονος ήταν ο φαρμακοποιός Albert Hoffman. Και μόλις είχε ανακαλύψει το LSD.

Αργότερα, ο Hoffman περιέγραψε το τριπαρισμένο ταξίδι του από το εργαστήριο στο σπίτι με μια κάπως πιο επιστημονική περιγραφή. “Καλειδοσκοπικές, φανταστικές εικόνες κυμάτιζαν προς το μέρος μου. Eναλλασσόμενες, χρωματισμένες, ανοιγόκλειναν σε κύκλους και σπιράλ και δημιουργούσαν εκρήξεις σε πολύχρωμες πηγές”, γράφει στο βιβλίο του. “Kάθε ήχος, όπως ο ήχος από το πόμολο μιας πόρτας ή ενός διερχόμενου αυτοκινήτου, μεταμορφωνόταν σε εικόνες. Γεννούσε μια ζωντανή εικόνα με δική της μορφή και χρώμα”.

Mια ανακάλυψη από το πουθενά

Η αλήθεια είναι ότι η πόλη της Βασιλείας δεν είναι το πρώτο μέρος που θα σου ερχόταν στο μυαλό για την ανακάλυψη ενός ναρκωτικού. Ιδίως ενός τέτοιου τύπου ναρκωτικού. Γιατί ζούμε με προκαταλήψεις. Και, με βάση αυτές τις προκαταλήψεις, στη Βασιλεία θα περίμενες να ανακαλυφθεί ένας νέος μηχανισμός για ρολόγια ή μια νέα σοκολάτα ή στην καλύτερη ένας νέος τρόπος να ανοίγεις λογαριασμούς εκατομμυριών.

Παραδόξως, λοιπόν, η ανακάλυψη του LSD ήρθε από εκεί. Βέβαια ήρθε τυχαία κατά τις έρευνες της φαρμακοβιομηχανίας Sandoz (τώρα ανήκει στη Novartis) να βρει φυσικές διεγερτικές ουσίες για το κυκλοφορικό και το αναπνευστικό σύστημα. Η δουλεία του Hofmann ήταν να απομονώσει και να συνθέσει αυτή την ουσία από ένα μανιτάρι. Τα test δεν έδειξαν ότι το φάρμακο είχε οποιοδήποτε από τα επιθυμητά αποτελέσματα. Η εταιρεία, λοιπόν, εγκατέλειψε τις δοκιμές. Ο Hofmann ομως ήταν περίεργος να δοκιμάσει.

Η παράξενη επέτειος

Τα επόμενα χρόνια και ιδίως τις δεκαετίες του ’60 και του ’70 το LSD έχει το ψυχοτρόπο που γέννησε μια ολόκληρη κουλτούρα. Συνδέθηκε με κοινότητες και καλλιτέχνες. Πολλές φορές θα έβρισκες σε εκείνες τις δεκαετίες illustrations του Hofmann πάνω στο ποδήλατό του. Λίγο αργότερα, εγκαθιδρύθηκε στην πόλη και μια γιορτή. Ονομάστηκε Bicycle Day και ήταν προς τιμήν αυτής της βόλτας που έκανε ο Albert του 1943. Eκεί θα βρείς trippy μουσική, καλλιτεχνικές εκδηλώσεις και επιστημονικές παρουσιάσεις για το παρόν και το μέλλον των ψυχοτρόπων ουσιών.

Mάλιστα η Sandra Lang, μια Phd ερευνήτρια στην επιστημολογία κατάφερε να ανασυνθέσει τη διαδρομή που πήρε ο Albert εκείνο το απόγευμα. Η διαδρομή αυτή ακολουθείται από πολύ κόσμο στη Βασιλέια τη κατά την Bicycle Day. “Συνήθως ξεκινάμε από τη βασική πύλη όπου μπορείς να δεις μέσα από ένα παράθυρο το εργαστήριο στο οποίο έγινε το πείραμα. Μετά προχωράμε στις Luzernerring, Wasgenring, Holeestrasse και φτάνουμε στη Bottmingen όπου έμενε ο Hoflmann.

Καμιά φορά, η ψυχεδέλεια μπορεί να εορταστεί ακόμα και στις πιο βαρετές πόλεις.