ΚΑΤΟΙΚΙΔΙΑ

Η vegan διατροφή μπορεί να αποβεί μέχρι και μοιραία για το κατοικίδιό σου

Η εμμονή με τον βιγκανισμό έχει και τα όριά της.

Είναι σεβαστό να θέλεις να γίνεις vegan. Αλλά είσαι σίγουρος πως αξίζει τον κόπο να γίνει vegan και το κατοικίδιο σου;

Ας ξεκινήσουμε από μια φαινομενικά χαρούμενη ιστορία: Ο έξι φορές πρωταθλητής της Formula 1, Lewis Hamilton εξήγησε στα προσωπικά του social media πως η vegan διατροφή που εφαρμόζει για τον σκύλο του, ήταν τουλάχιστον ευεργετική για την καθημερινότητά του:

“Γεια σας παιδιά, λοιπόν ο Roscoe είναι πλέον εντελώς vegan. Από τότε που έγινε vegan, το τρίχωμά του είναι πιο λαμπερό, οι πρησμένες πατούσες του γιατρεύτηκαν, δεν κουτσαίνει λόγω του πόνου στις αρθρώσεις ενώ βελτιώθηκε επίσης η αναπνοή του”, έγραψε ο Lewis Hamilton στο Instagram, προσθέτοντας “Είμαι πάρα πολύ χαρούμενος με το αποτέλεσμα, το ίδιο και εκείνος”.

Είναι σαφές πως η vegan διατροφή γίνεται από τον άνθρωπο ως ένα μέσο άμυνας ενάντια στην κακομεταχείριση των ζώων. Σε μια εποχή που μόνο στην Αγγλία σφάζονται τουλάχιστον ένα δισεκατομμύριο ζώα για εμπορική κατανάλωση, η άρνηση αγοράς ζωικών προϊόντων προκαλεί την μείωση της εμπορικής τους ζήτησης, κάτι που σημαίνει πώς λιγότερα ζώα καταλήγουν να βιώνουν μαρτυρικό θάνατο σε σφαγεία. Το όφελος μιας vegan διατροφής αποτελεί μια αντικειμενική αλήθεια, παρά τις πολλές και διαφορετικές γνώμες που υπάρχουν πάνω στο συγκεκριμένο θέμα. Τι γίνεται όμως όταν ο βιγκανισμός εφαρμόζεται και στα ζώα, όπως το κατοικίδιο του Lewis Hamilton;

Ρίσκο;

Σύμφωνα με το BBC, η υιοθέτηση μιας vegan διατροφής για ένα κατοικίδιο ζώο αποτελεί ρίσκο που μπορεί να θέσει σε απειλή ακόμα και την ίδια του τη ζωή. Ο σχετικός νόμος στην Μεγάλη Βρετανία, προβλέπει πως ο κάθε ιδιοκτήτης ζώου μπορεί να εφαρμόζει για τον εαυτό του κάθε είδους διατροφή, όμως όταν πρόκειται για το κατοικίδιο του, είναι υποχρεωμένος να σέβεται τις διατροφικές του ανάγκες. Αυτό μεταφράζεται στο εξής: Όταν πρόκειται για γάτα, είσαι υποχρεωμένος να της παρέχεις τροφές όπως βοδινό και κοτόπουλο, διότι μέσω αυτών παράγουν πρωτεΐνες όπως ταυρίνη και τα αμινοξέα που τους είναι απαραίτητα για την επιβίωση τους.

Από την άλλη, ο σκύλος όπως και ο λύκος, δυο ζώα με κοινό πρόγονο το προϊστορικό ζώο canis etruscus, μπορούν να επιβιώσουν με μια πιο πολυδιάστατη δίαιτα η οποία πέρα από τις τροφές με κρέας, μπορεί να περιλαμβάνει αυγά, χόρτα και όχι μόνο. Όμως, σύμφωνα με τον πρόεδρο της ένωσης κτηνιάτρων της Βρετανίας, Ryan Dos Santos, μια τέτοια επιλογή διατροφής συνήθως εφαρμόζεται τελείως λάθος, αν δεν υπάρχει κάποια καθοδήγηση από κτηνίατρο. Σε κάθε περίπτωση, αυτό που επιλέγεις για την δική σου διατροφή, δύσκολα μπορεί να ταυτιστεί με τις διατροφικές ανάγκες του κατοικίδιου σου. Καλύτερα να μην πειραματιστείς. Ποτέ.