©2012, Eric Risberg/ Associated Press
BUSINESS

Η Wikipedia σκέφτεται να βάλει Google και Amazon να πληρώνουν

Mετά από πολλά χρόνια πλήρους παροχής δωρέαν υπηρεσίων, η Wikipedia αρχίζει να σκέφτεται το κέρδος. Μόνο όμως από τους τεχνολογικούς κολοσσούς.

Tη στιγμή που μιλάμε η Wikipedia είναι το 8ο site με τις περισσότερες επισκέψεις στις ΗΠΑ. Είναι επίσης το 13ο στην αντίστοιχη κατηγορία παγκοσμίως. Το ίδιο το site αναφέρεται στον εαυτό του ως «δωρεάν εγκυκλοπαίδεια» που σκοπό έχει να δώσει δωρεάν πρόσβαση στη γνώση για όποιον το επιθυμεί. Ωστόσο, η μη κερδοσκοπική οργάνωση που κρύβεται πίσω της, η Wikimedia Foundation, ελπίζει ότι κάποιες από τις εταιρείες που χρησιμοποιούν τις υπηρεσίες της, θα αρχίσουν να πληρώσουν γι’αυτές.

 

 

Σύμφωνα με ένα δημοσίευμα του Wired, φαίνεται ότι δημιουργείται ένα ειδικό τμήμα στην Wikimedia που θα πάρει το όνομα Wikimedia Enterprise. Θα είναι το πρώτο τμήμα της οργάνωσης που θα προσφέρει υπηρεσίες αλλά επί πληρωμή. Μην ανησυχείτε, αυτό δεν αφορά εσάς. Αφορά όμως τις μεγάλες εταιρείες που αυτή τη στιγμή χρησιμοποιούν τη Wikipedia τελείως δωρεάν. Πρώτα από όλες, η Google, η Amazon και η Apple.

Ένα παράδειγμα είναι ότι οι χρήστες του Google δεν χρειάζεται καν να βγουν από το περιβάλλον του search engine ψάχνοντας πληροφορίες. Το YouTube από την άλλη, χρησιμοποιεί πολύ συχνά τα άρθρα της Wikipedia προκειμένου να αντιμετωπίσει την παραπληροφόρηση στην πλατφόρμα του. Μέχρι τώρα αυτές οι εταιρείες απολάμβαναν εντελώς δωρεάν όλα αυτά τα προνόμια. Ουσιαστικά, αυτό που θα συμβαίνει είναι ότι οι εταιρείες αυτές θα πρέπει να πληρώσουν προκειμένου να διατηρήσουν τις ευκολίες που τους προσφέρει η χρήση της Wikipedia.

Προς το παρόν, το μπάτζετ ύψους πάνω από 100 εκατομμύρια δολάρια καλύπτεται εξ ολοκλήρου από δωρεές. Κάποιοι από τους τεχνολογικούς κολοσσούς που καλούνται τώρα να πληρώσουν συχνά έχουν κάνει και αυτοί μεγάλες δωρεές στην οργάνωση. Η Google για παράδειγμα το κάνει ανά τακτά χρονικά διαστήματα, σε αντίθεση όμως με την Amazon που δεν το έχει κάνει ποτέ.

Τι θα γίνει με τους εθελοντές;

Ποιο είναι όμως το σημαντικό σε όλα αυτά; Η αντίδραση των εθελοντών που έχει πίσω της η Wikipedia; Η ίδια η οργάνωση εξαρτήθηκε και εξαρτιέται ακόμα από χιλιάδες εθελοντές που δημιουργούν περιεχόμενο, κάνουν έρευνες και προχωρούν σε fact-checking. Δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένο ότι όλοι αυτοί οι άνθρωποι θα δουν με θετικό μάτι αυτή τη στροφή της Wikipedia προς το κέρδος.

Η αλήθεια, λοιπόν, είναι ότι οι μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας εκμεταλλεύτηκαν τη μη κερδοσκοπική φύση της Wikipedia. Αν όμως αποζημιωθεί για τις υπηρεσίες της, αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να αποζημιωθούν και οι χιλιάδες εθελοντές της που δουλεύουν δωρεάν όλα αυτά τα χρόνια;