©2020/Rajanish Kakade/Associated Press
ΤΑΞΙΔΙ

Η ζωή στην πιο βροχερή πόλη του πλανήτη

Στο Mawsynram της Ινδίας βρέχει μόνο τον Ιούλιο το διπλάσιο από όσο βρέχει ολόκληρο τον χρόνο στα Ιωάννινα. Αυτή είναι και η πιο βροχερή πόλη του πλανήτη.

Ότι η Ελλάδα είναι μία χώρα με ήλιο και καλοκαιρία δεν είναι νομίζω κάτι που πρέπει να το επαναλάβουμε. Καμία φορά όμως βολεμένοι στην άνεση του προνομίου μας ξεχνάμε πόσο σημαντικό είναι να ζεις σε μία χώρα με τέτοιες κλιματολογικές συνθήκες. Μάλλον για να το καταλάβουμε θα πρέπει να μιλήσουμε με τους κατοίκους μίας περιοχής που η κανονικότητα είναι τελικά η βροχή.

Σύμφωνα με έναν χάρτη και δεδομένα που μας δίνει η Παγκόσμια Τράπεζα φαίνεται ότι οι πιο βροχερές χώρες του πλανήτη ως αναμενόταν είναι εκείνες που βρίσκονται κοντά στον Ισημερινό. Για παράδειγμα, όσες βρίσκονται στη βόρεια Λατινική Αμερική, την κεντρική και δυτική Αφρική και φυσικά στα νησιά της νοτιοδυτικής Ασίας. Δεν υπάρχουν όμως πιο συγκεκριμένα δεδομένα ως προς τις πόλεις.

Αν επικεντρωθούμε στις μεγαλύτερες από αυτές, η μεγάπολη της Mumbai στην Ινδία μάλλον είναι και η πλέον βροχερή όλων με έναν ετήσιο μέσο όρο που φτάνει τα 2.386mm μαζί με την πόλη της Σιγκαπούρης που είναι οριακά δεύτερη με το εξίσου εντυπωσιακό 2.378mm. Eνδεικτικά, υπολογίζεται ότι η ωραιότερη πόλη της Ελλάδας, η Αθήνα, έχει περίπου 365mm, ενώ τα Γιάννενα 1.082mm, το οποίο πρακτικά σημαίνει ότι η ποσότητα βροχής που πέφτει στη Mumbai είναι υπερδιπλάσια από την αντίστοιχη στα Ιωάννινα. Aυτό όμως αφορά μόνο τις πολύ μεγάλες πόλεις.

Το Quibdo της Κολομβίας

Στην Κολομβία που είναι ούτως ή άλλως μία από τις πιο βροχερές χώρες του κόσμου, υπάρχει μία πόλη που ονομάζεται Quibdo και είναι αυτή που αναφέρεται συχνότερα από κάθε άλλη ως η πιο βροχερή πόλη του κόσμου. Πρόκειται για την πρωτεύουσα της επαρχίας Choco που βρίσκεται στο κεντρικό μέρος της χώρας. Με μέσο όρο βροχοπτώσεων τα 7.328mm βροχής ανά χρόνο, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του τοπικού μετεωρολογικού κέντρου, η Quibdo είναι η πιο βροχερή πόλη του μεγέθους της (125.000 κάτοικοι).

Πρόκειται για μία περιοχή που παλαιότερα ήταν μέρος όπου γίνονταν σκλαβοπάζαρα. Χτισμένη στις όχθες του Ποταμό Atrato και, όπως θα περίμενε κανείς, περιστοιχισμένη από πολύ πυκνή τροπική βλάστηση. Δεν είναι καθόλου σπάνιο για πολλούς μήνες του χρόνου να βρέχει κάθε μέρα και κάποιες φορές όλη τη μέρα. Αυτό που είναι όμως πάρα πολύ παράξενο είναι ότι το πόσιμο νερό είναι ελάχιστο.

Υπολογίζεται ότι ένα ποσοστό μεγαλύτερο του 80% των κατοίκων πίνει νερό το οποίο μαζεύει από τις οροφές των κτηρίων όπου ζει. Όσοι έχουν τα χρήματα- αγοράζουν μπουκάλια με νερό αλλά όσοι δεν έχουν τα χρήματα, μαζεύουν το νερό της βροχής, το βράζουν και με αυτό συντηρούνται. Είναι κάτι σαν μέρος της ζωής τους.

Έτσι, μπορεί η συνεχής κακοκαιρία να βοηθάει στην επιβίωσή τους αλλά όχι και στο lifestyle τους. Οι κάτοικοι της πόλης είναι αναγκασμένοι να σπαταλούν μεγάλο μέρος της ημέρας τους σπίτι καθώς, εκτός από το ότι οι βροχές είναι διαρκείς, είναι και πάρα πολύ ισχυρές.

Η πραγματικά πιο βροχερή όλων

Αν τώρα πάμε σε ακόμα μικρότερες πόλεις, τότε η πρωτοκαθεδρία επιστρέφει στην Ινδία και στην κωμόπολη Mawsynram των με ετήσιο μέσο όρο βροχόπτωσης στα 11.872mm (χοντρικά εκεί βρέχει 33 φορές περισσότερο από ό,τι στην Αθήνα). Τον χειμώνα ελάχιστα αλλά τους καλοκαιρινούς μήνες ασταμάτητα, ώστε τον Ιούλιο μόνο να ρίχνει 2 φορές την ποσότητα βροχής που δέχονται τα Ιωάννινα όλον τον χρόνο.

Δεν λέω και ο καύσωνας κακός είναι, ιδίως όταν περνάει τους 40 βαθμούς και συνδυάζεται με υγρασία. Σκεφτείτε όμως να ήσασταν Ιούλιο μήνα στο Mawsynram.