ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Η Instax Mini 90 είναι το Wii της φωτογραφίας

Γιατί η συγκεκριμένη “polaroid” της Fujifilm δεν είναι απλά μια μόδα που θα περάσει.

Τα τελευταία χρόνια έχουν δει τα μάτια μας σπουδαία φωτογραφικά gadgets. Η -dSLR τσέπης- Olympus PEN 1 έφερε μια μικρή επανάσταση καταργώντας τους καθρέφτες, τον όγκο και το βάρος των “καλών” μηχανών. Με ένα τρικ στο λογισμικό, το iPhone μας έκανε όλους φωτογράφους  καταργώντας την ανάγκη για compact. Το Ιnstagram πήγε το sharing σε άλλη διάσταση.

Και ενώ οι ψηφιακές “polaroid” δεν είναι κάτι καινούριο, ο ενθουσιασμός γύρω από τη Fujifilm Instax Mini 90 τη βάζει στην ίδια κατηγορία. Αυτή που μας εμπνέει να γράψουμε υποπτευόμενοι μια αλλαγή στην ποπ κουλτούρα. Βλέπεις η Mini 90 είναι ένα γκάτζετ που το ερωτεύεσαι αμέσως. Vintage αισθητική χάρη σε αυτό το βιομηχανικό μέταλλο και το σαγρέ πλαστικό, καθαρές γραμμές, ευθείες και κύκλοι.

 

Εκεί που δεν είναι ρετρό είναι και στις δυνατότητες. Δεν πρόκειται για dSLR, μάλλον για ενδιάμεση κατηγορία, με λειτουργία διπλής έκθεσης, παρατεταμένης έκθεσης για νυχτερινές λήψεις, high speed shutter για action φωτογραφία, ενσωματωμένο flash για οικογενειακές λήψεις και macro για πολύ κοντινά. Οι ρυθμίσεις γίνονται ηλεκτρονικά με την επιλογή του κατάλληλου mode.

Αυτά μπορούσες να βγάλεις με τα προηγούμενα μοντέλα.

Και αυτά μπορείς να βγάλεις με μία Mini 90.

 

Βέβαια, ο ενθουσιασμός πολλές φορές δεν αρκεί. Το ερώτημα είναι αν μπορεί μια αναλογική μηχανή να επιβιώσει στην ψηφιακή εποχή. Tο ακριβώς προηγούμενο μοντέλο, η Instax Mini 8, πέρασε απαρατήρητο. Αλλά αυτό ήταν γιατί βασίστηκε σε μια διαφορετική λογική: Look ψηφιακής μηχανής, περιορισμένες δυνατότητες, πολύ πλαστικό. 

Αντίθετα η Mini 90 είναι η δικαίωση όλων των εστέτ φωτογράφων που ψάχνουν δύο πράγματα. Κάτι cool για να κρατούν στα χέρια τους και ένα απλό εργαλείο που να είναι εξαιρετικά δημιουργικό. Δεν μπερδεύει με ρυθμίσεις διαφράγματος, κλείστρου και ευαισθησίας που θέλουν χρόνια εμπειρίας αλλά βασίζεται στα modes που χρησιμοποιούν έτοιμες ρυθμίσεις.

 

Από εκεί και πέρα η χρήση instant film δεν επιτρέπει το ποστάρισμα στο social media. Αλλά δεν είναι εκεί το θέμα. Το στοίχημα για τη Fujifilm είναι αν μπορεί να αναβιώσει το φυσικό sharing.

Εκείνο που έβγαζες μια φωτογραφία, τη έδινες εκεί που αγαπούσες, μετά από χρόνια ρωτούσες αν υπάρχει ακόμα για να τη σκανάρεις ή που τις έβγαζες όλες διπλές, μια για να κρατήσεις και μία για να δώσεις.

Και κατά τα φαινόμενα, η Instax Mini 90 είναι μια μόδα που θα αναβιώσει.