© 2021 / Πέτρος Γιαννακούρης / Associated Press
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΚΟ

Η υπερπανσέληνος σε φωτογραφίες από κάθε γωνιά του πλανήτη

Εντυπωσιακά κάδρα από την Αθήνα μέχρι τη Βραζιλία.

«Κάποια πράγματα τραβούν το βλέμμα σου, θα πρέπει όμως να ακολουθείς μόνο όσα τραβούν την ψυχή σου». Η φράση αποδίδεται σε κάποιον ανώνυμο Ινδιάνο της Βορείου Αμερικής. Μια παροιμία, δηλαδή, από τη φυλή που έδωσε την ονομασία σε αυτό που παρακολουθήσαμε χθες στο βράδυ στον ουρανό: το φεγγάρι των λουλουδιών. Το σπάνιο φαινόμενο θύμιζε περισσότερο εντυπωσιακό πλάνο από ταινία παρά πραγματικότητα, έτσι εύκολα μπορεί να καταλάβει κανείς γιατί αιχμαλώτισε τη φαντασία ενός λαού που ζούσε πάντα σε αρμονία με τη φύση. Μήπως άραγε έχουμε να μάθουμε κάτι από τη συλλογική σοφία των Ινδιάνων;

 

Η συγκεκριμένη υπερπανσέληνος του Μαΐου ήταν γνωστή σε αυτούς ως Flower Moon καθώς πρόκειται για μία περίοδο του χρόνου όπου η βλάστηση πραγματικά οργιάζει. Τα λουλούδια και τα φυτά κάνουν ό,τι μπορούν για να αλλάξουν το τοπίο – και τα καταφέρνουν. Ακόμα και στη τσιμεντένια Αθήνα η ανοιξιάτικη ατμόσφαιρα έχει κάτι το διαφορετικό.

Τι όμως είδαν χθες το βράδυ οι άνθρωποι που κατοικούν στις διαφορετικές γωνιές της Γης; Το κόκκινο χρώμα του φεγγαριού έριξε την αντανάκλασή του πάνω από πόλεις, πάνω από χωριά, πάνω από βουνά, πάνω από παραλίες αλλά και πάνω από εντυπωσιακά μνημεία φτιάχνοντας έτσι φωτογραφικές αναμνήσεις.

Υπερπανσέληνος: Ο γύρος του κόσμου

Το φεγγάρι ήρθε ένα βήμα πιο κοντά στη Γη, η μεγαλύτερη υπερπανσέληνος της χρονιάς έγινε πραγματικότητα, ενώ το γεγονός ότι όλο αυτό συνέπεσε με μία ολική έκλειψη της Σελήνης (η οποία έγινε ορατή σε κάποια σημεία του πλανήτη αλλά όχι την Ελλάδα) δημιούργησε τα ιδανικά κάδρα για να τα αποθανατίσουν οι επαγγελματίες φωτογράφοι όλου του κόσμου.

Από την Ταϊλάνδη μέχρι την Τουρκία, και από την Αθήνα μέχρι το Μέριλαντ, χθες το βράδυ τα κλείστρα των μηχανών πήραν φωτιά.

ΗΠΑ, Καλιφόρνια

 

Υπερπανσέληνος © 2021 / Ringo H.W. Chiu /Associated Press
Υπερπανσέληνος © 2021 / Ringo H.W. Chiu /Associated Press

© 2021 / Ringo H.W. Chiu /Associated Press

Κόσοβο

Κόσοβο © 2021 / Visar Kryeziu / Associated Press

Χονγκ Κονγκ

© 2021 / Kin Cheung / Associated Press

Μεξικό

Μεξικό © 2021 / Marco Ugarte / Associated Press

Βραζιλία

Υπερπανσέληνος © 2021 / Eraldo Peres / Associated Press

© 2021 / Eraldo Peres / Associated Press

Ταϊλάνδη

Ταϊλάνδη © 2021 / Sakchai Lalit / Associated Press

Ινδονησία

Ινδονησία © 2021 / Kasan Kurdi / Associated Press

Τουρκία

Υπερπανσέληνος © 2021 / Emrah Gurel / Associated Press

Κίνα

Κίνα © 2021 / Mark Schiefelbein / Associated Press

ΗΠΑ, Μέριλαντ

© 2021 / Julio Cortez / Associated Press