Shutterstock
LIFE

Ύπνος: 3 σημάδια που φωνάζουν ότι πρέπει να ζητήσεις βοήθεια

Όλο και περισσότεροι άνθρωποι πάσχουν από κάποια διαταραχή ύπνου. Μήπως είσαι και εσύ ένας απ' αυτούς;

Ξυπνάς και δεν βλέπεις ούτε μια αχτίδα φωτός μέσα στο δωμάτιο σου. Κοιτάς το κινητό σου, δεν είναι ούτε 5 το πρωί και καταλαβαίνεις ότι για άλλη μια μέρα θα βρεθείς πίσω από ένα φλιτζάνι καφέ χωρίς να έχεις χορτάσει τον ύπνο σου.

Ή ακόμα χειρότερα, σε ξυπνάει μέσα στη νύχτα ο άνθρωπος που κοιμάται δίπλα σου γιατί δεν αντέχει το ροχαλητό σου. Υπάρχουν τόσοι τρόποι, τόσες ενδείξεις για να καταλάβεις ότι κάτι δεν πήγε καλά με τον ύπνο σου το προηγούμενο βράδυ, που αν αρχίζουμε να της αναφέρουμε όλες η λίστα απλώς δεν θα έχει τέλος. Οπότε εδώ προκύπτει ένα πολύ βασικό ερώτημα:

Ποια είναι εκείνα τα συμπτώματα που δείχνουν ότι αντιμετωπίζεις ένα σοβαρό πρόβλημα με τον ύπνο σου και ότι δεν πέρασες απλά μία κακή στιγμή; Πότε πρέπει να απευθυνθείς σε έναν ειδικό και να ζητήσεις βοήθεια;

Ακολουθούν τα τρία πιο βασικά σημάδια:

1. Υπνηλία κατά τη διάρκεια της ημέρας

«Αν είσαι στη δουλειά σου και διαβάζοντας κάτι στον υπολογιστή και παλεύεις για να κρατήσεις τα μάτια σου ανοιχτά, τότε αυτό δεν είναι κάτι το φυσιολογικό», δήλωσε ο Δρ. Sanjay Patel, ιατρικός διευθυντής του Προγράμματος Συνολικών Διαταραχών Ύπνου του Πανεπιστημίου του Pittsburgh. «Πολλοί άνθρωποι θα βρουν κάποια δικαιολογία του τύπου ότι αυτό που διάβαζαν ήταν βαρετό και γι’ αυτό νύσταξαν, αλλά όταν βαριέσαι, το φυσιολογικό είναι να ονειροπολείς ή να σκέφτεσαι κάτι άλλο. Δεν είναι το φυσιολογικό να κοιμάσαι».

2. Υπνηλία ενώ οδηγείς

Περιττό να πούμε πόσο επικίνδυνο είναι να κλείνουν τα μάτια σου όσο βρίσκεσαι πίσω απ’ το τιμόνι, πόσο σοβαρά πρέπει να πάρεις υπόψη σου αυτό το καμπανάκι κινδύνου που ακούς να κουδουνίζει. Σκέψου μόνο ότι σύμφωνα με κάποιες εκτιμήσεις, το 21% των θανατηφόρων τροχαίων ατυχημάτων που συμβαίνουν στις ΗΠΑ σχετίζονται με τον έναν ή τον άλλον τρόπο με την οδήγηση υπό υπνηλία.

Ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες αυτό το φαινόμενο γίνεται ακόμη εντονότερο λόγω των υψηλότερων θερμοκρασιών και της έντονης ακτινοβολίας. Αν λοιπόν για παράδειγμα, κατά την οδήγηση διαπιστώσεις ότι επαναφέρεις το αυτοκίνητό σου συχνά στη λωρίδα σου χωρίς να θυμάσαι πότε ξέφυγε, σπεύσε οπωσδήποτε να λάβεις βοήθεια.

3. Ροχαλητό ή δυσκολία στην αναπνοή

Πολύ συχνά συμβαίνει να μην είσαι εσύ αυτός που καταλαβαίνει ότι αντιμετωπίζει πρόβλημα με τον ύπνο του, αλλά ο άνθρωπος που κοιμάται δίπλα σου. «Αν το ροχαλητό σου είναι τόσο δυνατό που ο/η σύζυγός σου δεν μπορεί να κοιμηθεί, θα πρέπει να το ελέγξεις”, σημείωσε ο Patel.

Ο άνθρωπός σου μπορεί να είναι και εκείνος επίσης που θα παρατηρήσει ότι σταματάς να αναπνέεις κατά διαστήματα όταν κοιμάσαι. Όταν η αναπνοή διακόπτεται για πάνω από δέκα δευτερόλεπτα και αυτό συμβαίνει κατ’ επανάληψη, τότε πάσχεις από υπνική άπνοια.

Αν κοιμάσαι μόνος σου και δεν υπάρχει κάποιος να στο πει, δες αυτά τα πολύ σοβαρά σημάδια για να το ψάξεις με τον γιατρό σου: συνήθως, οι άνθρωποι που τους κόβεται η αναπνοή την επόμενη μέρα, παρά το οκτάωρο ύπνου, νιώθουν ότι νυστάζουν. Πολύ συχνά επίσης νιώθουν ξηροστομία ή πονόλαιμο με το που ξυπνήσουν ή ακόμη χειρότερα πετάγονται μέσα στον ύπνο τους λαχανιασμένοι ή με την σκληρή αίσθηση ότι πνίγονται. Μην το αφήσεις να συνεχιστεί επ’ αόριστον, μίλησε με έναν ειδικό.