ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

Ήρθε η ώρα να τρέξουμε για να απαλλάξουμε τους ωκεανούς από το πλαστικό

Το πλαστικό είναι ο μεγαλύτερος κίνδυνος για τις θάλασσες. Σύμφωνα με έρευνες, ως το 2050 τα πλαστικά απορρίμματα σε αυτές θα είναι περισσότερα από τα ψάρια. Έφτασε η στιγμή να αναλάβουμε δράση.

Η πλαστική ρύπανση αποτελεί την κύρια περιβαλλοντική απειλή για τον πλανήτη. Καθημερινά οι άνθρωποι παγκοσμίως παράγουν τόνους από πλαστικά σκουπίδια, η πλειοψηφία των οποίων δυστυχώς καταλήγουν στα νερά της θάλασσας. Οι εικόνες με τα σκουπίδια που έχουν δημιουργήσει ολόκληρα νησιά στη Μεσόγειο και τον Ειρηνικό Ωκεανό σοκάρουν. 

Το μέλλον αναμένεται ακόμη πιο δυσοίωνο, καθώς, αν συνεχίσουμε με αυτούς τους ρυθμούς, το 2050 αναμένεται, σύμφωνα με έρευνες, τα πλαστικά σκουπίδια στους ωκεανούς να είναι περισσότερα από τα ψάρια. Οι συνέπειες για τη ζωή των έμβιων όντων της θάλασσας και κατά συνέπεια του ανθρώπου είναι ήδη τεράστιες. 

Χαρακτηριστικό είναι πως σήμερα αρκετές θαλάσσιες χελώνες, δελφίνια και φάλαινες ξεβράζονται νεκρές στις παραλίες, καθώς πνίγονται από το πλαστικό που καταναλώνουν. Το ίδιο συμβαίνει και με τον άνθρωπο, ο οποίος, σύμφωνα με έρευνες, καταναλώνει καθημερινά μέσω των θαλασσινών, μικροποσότητες πλαστικού, οι οποίες σε βάθος ενός χρόνου φτάνουν τη μάζα ενός πλαστικού κράνους πυροσβέστη. Όλοι αντιλαμβανόμαστε πως έχει φτάσει η ώρα να αλλάξει αυτό. 

Πώς μπορούμε να απαλλαγούμε από τα πλαστικά στις θάλασσες

Σε αυτή τη λογική, η adidas συνεργάζεται με το «Κοινωφελές Ίδρυμα Αθανάσιος Κ. Λασκαρίδης» και μέσα από το πρόγραμμα «Typhoon Project» ταξιδεύει με το νορβηγικής κατασκευής πλοίο 72 μέτρων ιδιοκτησίας του Ιδρύματος και πραγματοποιεί μεγάλης κλίμακας παράκτιους καθαρισμούς στην Ελλάδα.

Από τις 23 Μαΐου έως τις 8 Ιουνίου, λοιπόν, για κάθε 10 λεπτά δραστηριότητας, η αdidas και το «Κοινωφελές Ίδρυμα Αθανάσιος Κ. Λασκαρίδης» θα απομακρύνουν το ισοδύναμο βάρος ενός πλαστικού μπουκαλιού από τις ελληνικές θάλασσες και ακτές. Στη μάχη για τον καθαρισμό των θαλασσών από το πλαστικό μπαίνει και η INTERSPORT η οποία στηρίζει για τέταρτη χρονιά την παγκόσμια πρωτοβουλία της adidas. 

Με σκοπό να συγκεντρωθούν ακόμη περισσότερα λεπτά που μεταφράζονται σε πλαστικά μπουκάλια, η INTERSPORT με την adidas σε καλούν να τρέξεις και να καταγράψεις λεπτά μέσα από το επίσημο running group της INTERSPORT στην εφαρμογή adidas running. 

Η διαδικασία είναι απλή: κατεβάζεις την εφαρμογή adidas Running, μπαίνεις στο «RFTO Challenge», αναζητάς το group «INTERSPORT Runners» και κάνεις join. Έτσι με τρέξιμο 10 λεπτών αφαιρείς 1 πλαστικό μπουκάλι από τις ελληνικές θάλασσες. Και ο λογαριασμός αυξάνεται, όσο περισσότερο τρέξεις. Στα 40 λεπτά – τόσο διαρκεί ένα επεισόδιο σειράς του Netflix – αντιστοιχούν 4 πλαστικά μπουκάλια και στα 90 λεπτά – τόσο διαρκεί μια κλασική βόλτα για ψώνια – 9. 

Τρέχουμε 10 λεπτά και σώζουμε τους ωκεανούς από 1 πλαστικό μπουκάλι

intersport

Η δράση «Run for the Oceans» θα κορυφωθεί στις 2 Ιουνίου με μια εκδήλωση στην Παραλία του Μπάτη στο Φάληρο, που θα πραγματοποιηθεί στις 2 Ιουνίου στις 19:00. Εκεί η INTERSPORT team παρέα με τους adidas Runners Athens θα προσπαθήσουν να μαζέψουν όσο το δυνατόν περισσότερα running minutes για τον καθαρισμό των θαλασσών. Πριν, όμως, φτάσουμε εκεί, η INTERSPORT σε συνεργασία με τους adidas Runners προσφέρει στο κοινό οργανωμένα running sessions με coaches, καθ’όλη τη διάρκεια της πρωτοβουλίας. Αφετηρία θα είναι στα INTERSPORT Stores της Ερμού, της Γλυφάδας και του The Mall Athens. Δες το πρόγραμμα των προπονήσεων και κλείσε τη θέση σου εδώ

Σε όλη αυτή την προσπάθεια, σύμμαχος στον δρόμο προς ένα μέλλον απαλλαγμένο από το πλαστικό είναι η sustainable συλλογή adidas Parley που μπορεί να βρει κανείς στην INTERSPORT, κατασκευασμένη από Parley Ocean Plastic, ένα υλικό αποτελούμενο από πλαστικά απόβλητα που αναχαιτίζονται από παραλίες και ακτές.

Intsersport

Από το 2015 μέχρι σήμερα, η adidas υπολογίζεται πως έχει φτιάξει περισσότερα από 50 εκατομμύρια ζευγάρια παπούτσια με Parley Ocean Plastic και σχεδόν 18 εκατομμύρια ζευγάρια μόνο το 2021, τα οποία έχουν φορέσει περισσότερο από 8,2 εκατομμύρια δρομείς παγκοσμίως, τρέχοντας συνολικά περισσότερα από 81,7 εκατομμύρια χιλιόμετρα, μέσω της πρωτοβουλίας «Run for the Oceans». 

Ο αριθμός των δρομέων που τρέχουν για τους καθαρούς από πλαστικά ωκεανούς είναι στο χέρι μας να αυξηθεί ακόμη περισσότερο. Γιατί μόνο έτσι θα μπορέσουμε να τους απαλλάξουμε από το πλαστικό που τους κυριεύει μέρα με τη μέρα.