© AP / Thanassis Stavrakis
ΕΡΕΥΝΑ

Η εμφάνιση Long Covid είναι θέμα ψυχολογίας, σύμφωνα με το Χάρβαρντ

Περισσότερη σημασία έχει το άγχος και η κατάθλιψη παρά το άσθμα και η παχυσαρκία, όπως φάνηκε από μια μεγάλη έρευνα που ξεκίνησε το 2020 και ολοκληρώθηκε τώρα. Οπότε, χρειάζεται ψυχραιμία.

Πάνω που συμπληρώθηκε το δίχρονο παρουσίας του κορονοϊού στη ζωή μας, όταν και έλεγαν οι αρχικές εκτιμήσεις ότι κάμπτεται η εξάπλωση του ιού και από πανδημία μεταλλάσσεται σε ενδημία, ένας νέος όρος ξεπετάχτηκε: Long Covid.

Και κάπως έτσι δόθηκε η εξήγηση για μια σειρά από συμπτώματα που συνεχίζουν να ταλαιπωρούν περίπου το 30% των ασθενών που έχουν νοσήσει (σύμφωνα με τα στοιχεία από το Πρότυπο Κέντρο Αναφοράς στον Ευαγγελισμό), ακόμη και δώδεκα εβδομάδες μετά τη νοσηλεία τους.

Κόπωση, διαταραχές ύπνου, ταχυκαρδίες και νευρολογικά συμπτώματα είναι μόνο μερικές από τις ενδείξεις ότι ο ιός δεν έφυγε τελείως από το σώμα μας αλλά συνεχίζει να προκαλεί υπολειμματικές βλάβες. Σε μερικές περιπτώσεις Long Covid ασθενών, η ταλαιπωρία είναι εξίσου μεγάλη με την περίοδο της οξείας νόσησης.

Ευθύνεται άραγε η φύση του SARS-CoV-2 και ικανότητά του να μεταλλάσσεται μέσα στον οργανισμό που έχει προσβάλει; Έχει σχέση με το αν το άτομο ήταν εμβολιασμένο καθώς και με το πόσο σοβαρά νόσησε; Είτε καθαρά με το ανοσοποιητικό σύστημα του ασθενούς και την αποσταθεροποίηση την οποία προκάλεσε η προσβολή του ιού;

Για όλα τα παραπάνω ερωτήματα έχουν διατυπωθεί αντίστοιχες επιστημονικές θεωρίες, συνοδευόμενες από μελέτες που τις επιβεβαιώνουν, χωρίς να έχει προκύψει ακόμη σαφής εικόνα για τους παράγοντες που κρύβονται πίσω από την εμφάνιση Long Covid.

Σε αυτή τη λίστα ήρθε να προστεθεί το ψυχολογικό στρες, το αίσθημα μοναξιάς και η κατάθλιψη. Κοντολογίς, οι ψυχολογικοί παράγοντες έχουν καίρια σημασία, όπως έδειξε η μεγάλη μελέτη με την υπογραφή του Χάρβαρντ.

Τι έδειξε η έρευνα

Πρόκειται για τον καρπό μιας διαδικασίας που ξεκίνησε στην καρδιά την πανδημίας, τον Απρίλιο του 2020. Μια ομάδα από τη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, με επικεφαλής την ερευνήτρια Siwen Wang, απευθύνθηκε τότε σε 54.960 άτομα.

Από αυτό το σύνολο, οι 3.193 συμμετέχοντες διαγνώστηκαν με κορονοϊο και μελετήθηκαν εκτενώς, ως προς τα συμπτώματα και τη διάρκεια της νοσηλείας τους.

Το αποτέλεσμα εξέπληξε ακόμη και τους ίδιους: «Οι ψυχολογικοί παράγοντες συνδέονται πιο στενά με την ανάπτυξη Long Covid απ’ ό,τι οι παράγοντες της φυσικής υγείας, όπως η παχυσαρκία, το άσθμα και η υπέρταση», δήλωσε η επικεφαλής της έρευνας στο επιστημονικό περιοδικό Jama Psychiatry, όπου και δημοσιεύτηκαν τα απρόσμενα συμπεράσματα: εξετάζοντας τους ασθενείς με Covid και εκείνους με Long Covid, διαπίστωσαν ότι ψυχικές διαταραχές όπως το άγχος, η θλίψη και η κατάθλιψη αυξάνουν την πιθανότητα για μακροχρόνια νόσηση 32-46%.

Προσοχή, «τα αποτελέσματά δεν πρέπει να θεωρηθεί ότι υποστηρίζουν πως τα post-covid συμπτώματα στους ασθενείς ήταν ψυχοσωματικά», εξηγεί σε ένα σημείο το κείμενο της έρευνας. Επίσης, τα δεδομένα της ψυχικής υγείας των ασθενών μετρήθηκαν προτού συμβεί η μόλυνση – έχει σημασία λοιπόν το σε τι ψυχική κατάσταση βρίσκεται ο ασθενής τη στιγμή που προσβάλλεται.

Άλλες έρευνες έχουν επισημάνει τον ρόλο της ψυχικής υγείας στο πόσο έντονα και επικίνδυνα είναι τα συμπτώματα κατά τη διάρκεια της οξείας νόσησης.

Οπότε, σε κάθε περίπτωση, ψυχραιμία.