ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Και συ μπορείς να χάσεις τα περιττά κιλά (των διακοπών) με exergames

Τα exercise videogames σου δίνουν αυτό που δεν μπορεί το γυμναστήριο: Ενδιαφέρον για να σηκωθείς από τον καναπέ και να μην ξανακάτσεις ποτέ!

Σε περίπτωση που ζούσες σε σπηλιά τα δύο τρία τελευταία χρόνια ή ήσουν κλεισμένος σε κάποιο σιδεράδικο κοιτώντας τα βάρη και σκεπτόμενος “τι κάνω εδώ”, μάλλον έχασες την “επανάσταση” στα exergames. Τα videogames που κάνουν την προπόνηση παιχνίδι.

Ξεκίνησε με το Wii και μάλλον χλιαρές αντιδράσεις που, όμως, οφείλονταν στην έλλειψη τίτλων. Με τα χρόνια στο παιχνίδι μπήκαν το Kinect Xbox 360 ενώ τελευταία κυκλοφορούν παιχνίδια και για Playstation (αν δε θες να αλλάξεις πλατφόρμα). To σημαντικό όμως έιναι ότι οι τίτλοι έχουν εξελιχθεί σε τέτοιο βαθμό που πλέον θεωρούνται εργαλεία προπόνησης.

Τι σημαίνει αυτό για σένα; Αν τόσα χρόνια “ξεκινούσες γυμναστήριο κάθε Δευτέρα”, γραφόσουν για ένα μήνα και μετά τα παρατούσες, αυτή είναι η ευκαιρία σου. Να σηκωθείς από τον καναπέ και να μην ξανακάτσεις ποτέ. Με τα exergames μπορείς και συ να χάσεις τα παραπανίσια κιλά (των διακοπών).

Wii Fit Plus – Wii

Το Wii Fit ήταν το exergame που έκανε τους σκεπτικιστές γυμναστές να αλλάξουν γνώμη για τη χρήση των videogames στη σοβαρή προπόνηση και επανέφερε ξεχασμένες “αξίες” όπως ασκήσεις ισορροπίας και ελαστικότητας. Το Wii Fit Plus πάει μερικά βήματα παρακάτω αφού περιλαμβάνει 6 επιπλέον προγράμμα δύναμης, 15 επιπλέον προγράμματα αεροβικής ενώ κάποια από τα παλιά έχουν ξανασχεδιαστεί.

Your Shape – Fitness Evolved 2012 – Xbox 360, Wii

Εδώ έχουμε σχεδόν αποκλειστικά αερόβια προγράμματα με έμφαση στο χάσιμο βάρους και την απώλεια θερμίδων. Η διαφορά είναι, όμως, ότι τα προγράμμα είναι σχεδιασμένα για όσους θέλουν να φτάσουν σε πολύ υψηλά επίπεδα fitness και όχι όσους θέλουν απλώς να σηκωθούν από τον καναπέ. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι στο σχεδιασμό έχει εμπλακεί και η NASA και το Men’s Health.  Εσύ φυσικά ξεκίνα το και όπου φτάσεις.

Dance Central 2 – Xbox 360

 

Εδώ μόνο Xbox 360 και μόνο χορός. Αλλά ο χορός είναι ιδανικός για να τονώσεις τους μύες σου και να χάσεις βάρος κάνοντας κάτι διασκεδαστικό που θα κρατήσει το ενδιαφέρον ψηλά για μεγάλο διάστημα. Μη σκέφτεσαι απώλεια θερμίδων. Σκέψου εκμάθηση χορού.

EA Sports Active 2 – Xbox 360, PS 3, Wii

Αυτό είναι η φεράρι της κατηγορίας γιατί αγκαλιάζει τη δυτική σκέψη στη προπόνηση: Στόχοι, προγράμματα, cardio, strength. Κάτω από τον ίδιο τίτλο και στο ίδιο κουτί θα βρεις μια σειρά παιχνιδιών που έχουν σχεδιαστεί από ειδικούς (μέχρι και ο celebrity personal Bob Greene έχει βάλει το χεράκι του) με στόχο να προσφέρουν αληθινή άσκηση αξιοποιώντας τις ιδιαιτερότητες του Wii.

Grand Slam Tennis 2 – PS 3, Xbox 360

 

Εντάξει, ούτε σοβαρό Exergame είναι ούτε το ίδιο με το πραγματικό τένις. Είναι, όμως, εξαιρετικά διασκεδαστικό και θα κολλήσεις για ώρες καίγοντας πραγματικές θερμίδες. Το μυστικό είναι στα πολλά gaming modes: Single και multiplayer, training, match και tournament, career mode και  Grand Slam Classics όπου θα βρεθείς αντίπαλος με τις μεγάλες δόξες του αθλήματος.

UFC Personal Trainer – PS 3, Xbox 360, Wii

Αν και κυκλοφορεί για τις περισσότερες πλατφόρμες είναι πιο εντυπωσιακό στο Xbox 360. Χρησιμοποιώντας το Kinect μπορείς να κάνεις όλες τις σκιαμαχίες που χρειάζεται για να μάθεις την τέχνη του mixed martial artist, όλο το cardio και το fitness που χρειάζεσαι, ασκήσεις με το βάρος του σώματος για να δυναμώσεις και ένα σωρό drills που ούτε στο γυμναστήριο δεν πρόκειται να βρεις.