FITNESS

Καινούριες τάσεις στο γυμναστήριο σου

Νέοι συνδυασμοί, νέα εργαλεία και νέα προγράμματα που θα κρατήσουν το ενδιαφέρον σου σε υψηλά επίπεδα!

Σου φαίνεται πολύ δύσκολο να ακολουθείς τις ρουτίνες του στις 9 η ώρα το βράδυ που πας στο γυμναστήριο; Βαρετό, μήπως, όσο και το να μετράς επαναλήψεις στα βάρη ή να τρέχεις χωρίς νόημα στο διάδρομο με τα μάτια καρφωμένα στους Νέους Φακέλους (με τον ήχο κλειστό φυσικά); Μήπως, η μουσική του spinning είναι εκκωφαντική; Μήπως, γενικά, έχεις χάσει το ενδιαφέρον σου;

Τα καλά νέα είναι αυτός ο κόσμος του fitness και του γυμναστηρίου δεν ησυχάζει ποτέ. Ναι, όπου και να πας θα βρεις μηχανήματα και ελεύθερα βάρη (γιατί αυτά είναι που δίνουν τα μέγιστα ωφέλη) αλλά κάθε χρονιά θα δεις νέα προγράμματα, συνδυασμούς και εργαλεία προπόνησης που δημιουργούνται για έναν και μόνο λόγο: Να κάνεις κάτι διαφορετικό.

Zumba

Αυτό είναι το hot νέο προϊόν στα ομαδικά και συνδυάζει τα ‘’συμβατικά’’ προγράμματα με λάτιν χορούς όπως σάλσα, μερένγκε, ρέγκετον, σάμπα, χιπ-χοπ, τσα-τσα και φλαμένκο. Ουσιαστικά πρόκειται για ένα χορογραφημένο πάρτι μέσα σε κλειστή αίθουσα και σε πολύ υψηλό τέμπο.

Η ετυμηγορία: Έχει όλα τα πλεονεκτήματα (καρδιαγγειακή αναζωογόνηση, κατανάλωση θερμίδων) και τα μειονεκτήματα (επιβάρυνση στα γόνατα) με τα αεροβικά προγράμματα. Η βασική του διαφορά είναι ότι είναι πολύ πιο διασκεδαστικό και κρατάει το ενδιαφέρον αφού δε θυμίζει προπόνηση σε κλειστό χώρο.

Που θα το βρεις: Προγράμματα Zumba υπάρχουν πλέον σε όλα τα γυμναστήρια. Ψάξε το πρόγραμμα με τα ομαδικά!

Ιμάντες

Η προπόνηση με ιμάντες ενσωματώνει όλα τα θετικά της λειτουργικής προπόνησης προσφέροντας ισορροπία, δύναμη και ευλυγισία. Ουσιαστικά πρόκειται για την εφαρμογή φυσικών/καθημερινών κινήσεων σε ένα πρόγραμμα προπόνησης.

Η ετυμηγορία: Πρόκειται για εξαιρετικής ποιότητας άσκηση αρκεί να γίνεται σε συνδυασμό τα συμβατικά προγράμματα ενδυνάμωσης και να λειτουργεί συμπληρωματικά. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι οι ενημερωμένοι προπονητές χρησιμοποιούν την προπόνηση με ιμάντες για αθλητές απαιτητικών αθλημάτων όωπς ποδόσφαιρο, μπάσκετ, πολεμικές τέχνες.

Που θα το βρεις: Μάλλον θα περιμένεις αρκετά στα συνοικιακά γυμναστήρια αλλά τα πιο μαζικά έχουν σχεδόν όλα!

Real Ryder

To Real Ryder είναι το πάντρεμα του spinning με τη λειτουργική προπόνηση και τη φυσική κίνηση του ποδηλάτου. Ουσιαστικά πρόκειται για spinning με στατικό ποδήλατο που στρίβει και αλλάζει κλίση δίνοντας μια άλλη διάσταση στη συγκεκριμένη προπόνηση.

Η ετυμηγορία: Προσφέρει πάρα πολύ δυνατή αερόβια προπόνηση γιατί επιβαρύνει πολλές περισσότερες μυικές ομάδες συγχρόνως από το ποδήλατο και το spinning.

Που θα το βρεις: Στα γυμναστήρια όχι ακόμα. Υπάρχει στα προχωρημένα fitness studios όμως.

Σχοινιά

Αυτή είναι μεν μόδα που ξεκίνησε από σελέμπριτι (Καρντάσιαν, Τζέι Λο και σία) αλλά αυτή τη φορά είναι για καλό. Όχι σαν τότε με τις δονήσεις (και τη Μαντόνα). Τα σχοινιά είναι ουσιαστικά ένα εργαλείο στα χέρια του γυμναστή σου και έχει άπειρες δυνατότητες όπως ένας αλτήρας. Είναι ότι πιο μινιμάλ υπάρχει στη λειτουργική προπόνηση και πρέπει να χρησιμοποιείται πάντα σε συνεργασία με γυμναστή ή personal.

Η ετυμηγορία: Σούπερ χρήσιμο αρκεί να ξέρεις τι κάνεις. Οι ασκήσεις θεωρητικά είναι ατελείωτες. Φαντασία να υπάρχει.

Που θα το βρεις: Τα σχοινιά πάνε συνήθως με τους ιμάντες!

Κυκλική γυμναστική

Είναι η καψωνογυμναστική που έκανες στο στρατό στο λίγο πιο επιστημονικό ώστε να ακολουθεί τις αρχές της λειτουργικής προπόνησης: Μπορεί να περιλαμβάνει οτιδήποτε από ασκήσεις με αλτήρες, επιτόπιες ταχύτητες, άλματα, μεταφορές αντικειμένων, έλξεις, κάμψεις.

Η ετυμηγορία: Ο πλουραλισμός είναι αυτό που σε κάνει να μην το βαριέσαι ποτέ!

Που θα το βρεις: Υπάρχει σε πολλά personal studios και σπάνια τη βρίσκεις σε γυμναστήρια. Cross training επισης θα βρείς σε outdoor τμήματα γυμναστικής, υπό την καθοδήγηση trainer. Σε όλα σχεδόν τα μεγάλα πάρκα της Ευρώπης θα παρατηρήσεις τέτοιου είδους γκρουπάκια. Οσονούπω και στη χώρα μας!

Μιχάλης Πανδής