© Up Drones
ΠΑΡΑΛΙΕΣ

To μυστικό νησί της Αττικής με τη φυσική πισίνα

Σε απόσταση μίας ώρας από το κέντρο της πόλης, η παραλία με το κοντινό ερημονήσι στην Κερατέα είναι ένας παράδεισος για εξερεύνηση, μέσα και έξω από τον βυθό.  

Αντέχεις να κολυμπήσεις γύρω στα 100 μέτρα; Τόσο απέχει το μικρό ερημονήσι από την ακτογραμμή της Κερατέας, το οποίο δανείζεται το όνομά του από την κοντινότερη παραλία, την Κακιά Θάλασσα. Καμία σχέση με τους συνειρμούς που γεννά η δυσοίωνη φράση: ο παραθαλάσσιος οικισμός που απέχει περίπου 50 χιλιόμετρα από το κέντρο της πρωτεύουσας είναι ένα ανέλπιστο δώρο άγριας φυσικής ομορφιάς – ένας απότομος βράχος υψώνεται κατακόρυφα πίσω από την ακτογραμμή, ενώ όχι μία, αλλά δύο μεγάλες παραλίες σχηματίζονται στους κόλπους.

Η μία προς τον νότο είναι οργανωμένη παραλία με ξαπλώστρες και τα σχετικά κομφόρ, ενώ η άλλη προς τον βορρά είναι ελεύθερη· ωστόσο, και οι δύο έχουν ψιλό βότσαλο αλλά αμμουδιά στον βυθό. Με άλλα λόγια, ο τέλειος συνδυασμός για τους περισσότερους.

Μόνο τις ημέρες που έχει υψηλά μποφόρ και έντονο βοριά, είναι δύσκολο το κολύμπι σε αυτή την τοποθεσία, αλλά δεν ευθύνεται εκεί το αρνητικό όνομα της περιοχής, αλλά στη μυθολογία: κατά τη διάρκεια ναυμαχίας των αρχαίων Αθηναίων, λέγεται ότι έγινε επίκληση για θεία παρέμβαση και ο Ποσειδώνας προκάλεσε τιτάνια κύματα για να τους βοηθήσει.

Πίσω στα βράχια, ειδικά νωρίς τα πρωινά, θα δεις δράση: αναρριχητές απλώνουν τα σχοινιά τους και σκαρφαλώνουν μέχρι τα πιο απρόσιτα μέρη – η Κακιά Θάλασσα είναι στάνταρ προορισμός για τους φαν του είδους.

Αλλά η εξερεύνηση δεν τελειώνει εκεί: πρακτικά, η βραχώδης ακτογραμμή με τα τιρκουάζ νερά αποτελείται από δεκάδες μικρές εκπλήξεις για όποιον βάλει τη μάσκα και δει τον βυθό, κολυμπώντας.

Θα ανακαλύψει βράχους για βουτιές, πολλές σπηλιές, πλούσια ζωή μέσα στη θάλασσα, μικρα ερημικά spot για να ξαποστάσει, όπως και ένα ολόκληρο νησί, μονάχα για πάρτη του.

Το άγνωστο νησάκι στην Κακιά Θάλασσα

Δεν έχει καν δικό του όνομα: είναι ούτε 4.000 τετραγωνικά μέτρα σε έκταση, ένα βραχονήσι, το οποίο από τη στεριά της Κακιάς Θάλασσας, όταν κοιτάς προς τον ορίζοντα, φαίνεται σαν ξαπλωμένη φλούδα στεριάς. Με λίγη υπομονή και στοιχειώδη φυσική κατάσταση, εάν η θάλασσα είναι ήρεμη, οι απλωτές αρκούν για να φτάσεις σε αυτό το μικρό ερημονήσι, που είναι σε σχήμα δαγκάνας.

Από την πίσω μεριά, στην πλευρά του Αιγαίου, τα ρεύματα της θάλασσας έχουν σχηματίσει ένα σπάνιο φαινόμενο: μια φυσική πισίνα.

Ο βράχος έχει φαγωθεί αρκετά μέτρα, τόσο που το άνοιγμα καλύπτει περίπου το 1/5 του νησιού, ενώ το νερό αυτής της πισίνας ανακυκλώνεται μέσω ενός δεύτερου ανοίγματος, οπότε οι λιγοστοί επισκέπτες θα ανταμειφθούν απόλυτα για τον κόπο τους. Ο βυθός είναι και πάλι αμμώδης, αλλά το σχετικά ρηχό κομμάτι μεταξύ βραχονησίδας και ακτής προσφέρεται για μάσκα και παρατήρηση βυθού.

Βολεύει να ακούσουμε ξανά τον μύθο, κολυμπώντας μέχρι εκεί και πάλι πίσω με τη σκέψη ότι το νησί με τη φυσική πισίνα στην Κακιά Θάλασσα κρατάει από τη στιγμή που ο Ποσειδώνας ξέσπασε την οργή του.