AP Photos
ΕΓΚΛΗΜΑ

Καλλιόπη Παΐσιου: Η δολοφονία της γυναίκας που έλεγε την ώρα στο 141

Το τραγικό τέλος της εκφωνήτριας που όλοι είχαν ακούσει τη φωνή της αλλά ελάχιστοι ήξεραν ποια είναι.

Εδώ και πέντε ημέρες η Καλλιόπη Παΐσιου βρισκόταν πίσω στο σπίτι της. Θα ήταν ένα ευτυχές γεγονός για την οικογένεια της, τον άντρα και την κόρη της, αν το εγκεφαλικό επεισόδιο που την είχε στείλει εξ αρχής στο νοσοκομείο είχε ξεπεραστεί. Δυστυχώς όμως τα πράγματα ήταν πολύ διαφορετικά. Αυτό το επεισόδιο είχε αφήσει κατάκοιτη την 86χρονη, με τους γιατρούς να αποκλείουν κάθε πιθανότητα να επανέλθει. Η ατμόσφαιρα στο σπίτι ήταν απελπιστική.

Στις 19 Μαρτίου 2010, ο 90χρονος σύζυγός της, θα περιμένει ώσπου να φύγουν απ’ το διαμέρισμά τους στα Βριλήσσια, η κόρη και η μικρή εγγονή του. Όταν θα σιγουρευτεί ότι η βρίσκονται στον δρόμο για το σχολείο της μικρής, θα μπει στο δωμάτιο που κοιμόταν η γυναίκα του. Θα σφίξει το πρόσωπό της με ένα μαξιλάρι, ώσπου να πεθάνει από ασφυξία και στη συνέχεια θα δώσει τέλος και στη δική του ζωή. Θα τοποθετήσει κάθετα στο δάπεδο ένα μαχαίρι και θα πέσει με δύναμη πάνω του.

«Η απελπισία και η απόγνωση με οδήγησαν στη λύση αυτού του δράματος», θα γράφει το σημείωμα που θα αφήσει πίσω του ο δολοφόνος και αυτόχειρας. «Είμαι ο θύτης και το θύμα. Ειδοποιήστε την κόρη μου και την αδελφή μου. Επείγον! Στις 12.30 σχολάει η εγγονή μου. Ενημερώστε την μάνα της, τη Λήδα, να πάει να την πάρει. Ό,τι έχω τα αφήνω στην κόρη μου. Τα χρήματα είναι για την εγγονή μου».

Ο Τάκης Παΐσιος στις 08.20 είχε τηλεφωνήσει στην Άμεση Δράση, όμως οι αστυνομικοί δεν ήξεραν τι να πιστέψουν. Καλού κακού θα στείλουν ένα περιπολικό, το οποίο όμως θα φτάσει πολύ αργά στο διαμέρισμα. Ο ηλικιωμένος, λίγο πριν δώσει τέλος στη ζωή του, είχε αφήσει την πόρτα του διαμερίσματος ανοιχτή για τους αστυνομικούς, αλλά τελικά θα τους προλάβει η κόρη του. Θα μπει, και προχωρώντας προς την κρεβατοκάμαρα θα αντικρίσει, εντελώς ανυποψίαστη, τους γονείς της νεκρούς.

Το ζευγάρι έζησε μαζί 67 χρόνια. Η «Πιπίτσα» γνώρισε τον μέλλοντα σύζυγό της όταν η ίδια ήταν μόλις 19 χρονών και εκείνος 23. Μουσικός και μετέπειτα λογιστής εκείνος, η εμβληματικότερη φωνή της ΕΡΤ εκείνη.

Η Καλλιόπη Παΐσιου ήταν η γυναίκα που όλοι είχαν ακούσει τη φωνή της αμέτρητες φορές αλλά κανείς δεν την είχε δει. Ήταν εκείνη που όταν καλούσες το 141, σε ενημέρωνε για την ώρα, ήταν η φωνή πίσω απ’ το χαρακτηριστικό «στον επόμενο τόνο».

Λίγο μετά την Κατοχή, το 1948 επιλέχθηκε ως εκφωνήτρια του “Ραδιοσταθμού των Ενόπλων”, μιας προσπάθειας δημιουργίας ραδιοσταθμού από μια ομάδα ερασιτεχνών οδηγών του 781 Λόχου Γενικών Μεταφορών [1], που θεωρείται πρόδρομος του ΕΙΡ. Η «Πιπίτσα» Παΐσιου έγινε σύντομα γνωστή ως η «Βελούδινη Φωνή» και για τα επόμενα 32 χρόνια εργάστηκε ως εκφωνήτρια του Εθνικού Ιδρύματος Ραδιοφωνίας και της ΕΡΤ.

Το 1960 χρησιμοποιήθηκε ως εκφωνήτρια, για τη εγκατάσταση του αυτοματοποιημένου τηλεφωνικού συστήματος εκφώνησης της ώρας, που εγκαθιστούσε ο ΟΤΕ ως υπηρεσία εξυπηρέτησης συνδρομητών, στο γνωστό τηλεφωνικό νούμερο 141. Επελέγη ανάμεσα σε δέκα υποψήφιες εκφωνήτριες.

«Πότε να ‘ταν; Παλιά… Τόσο που δεν θυμάμαι. Στα τέλη της δεκαετίας του ’50, γράψτε» είχε πει στο Βήμα. «Μας φώναξαν από τη διεύθυνση της Ελληνικής Ραδιοφωνίας δέκα εκφωνήτριες. “Σας θέλουμε για ένα δοκιμαστικό. Να μας πείτε την ώρα”. Λιγάκι παράξενο μας φάνηκε, μα γιατί όχι; Το κάναμε… Δυο τρεις ημέρες αργότερα με ειδοποίησαν. “Εσάς διαλέξαμε, κυρία Παϊσίου”. Βρέθηκα στο στούντιο της ΕΡΤ. Ηχογράφηση…».

Η διαδικασία κράτησε περίπου δύο ώρες.

«Είπα πρώτα “η ώρα θα είναι μία”, μετά “δύο”, “τρεις” κ.ο.κ., με αποστάσεις. Μετά “και 10 δευτερόλεπτα”, “και 20”, “και 30″… Ένα “ακριβώς” και τελειώσαμε. Τόσο απλά. Όλα τα υπόλοιπα, θέμα μοντάζ».

Η φωνή της παρέμεινε στην υπηρεσία έως το 1971, οπότε και αντικαταστάθηκε από τη φωνή της Ιφιγένειας Ξένου.