ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ
SPONSORED

Καλοκαίρι: Ώρα για φωτογραφίες – Ο απόλυτος οδηγός για beginners

Το καλοκαίρι ξεκίνησε, μεγάλες μέρες με πλούσιο φως και νέα διάθεση. Ιδανική περίοδος για φωτογραφικές εξορμήσεις. Αν νιώθεις αρχάριος φωτογράφος είμαστε εδώ για να σε βοηθήσουμε στα πρώτα σου βήματα.

Το βασικό συστατικό για κάθε φωτογραφία είναι το φως. Το καλοκαίρι και ειδικά το Ελληνικό καλοκαίρι προσφέρει άπλετο φως για πολλές ώρες και με διαφορετικές εντάσεις. Τόσο η ένταση του φωτός όσο και η κατεύθυνση είναι πολύ σημαντικά στοιχεία για κάθε λήψη. Σαν φωτογράφος πρέπει να αποκτήσεις μια νέα συνήθεια, να παρατηρείς το φως κριτικά. Έχει σύννεφα που δημιουργούν διάχυση; Με τι γωνία πέφτει το φως στο υποκείμενο σου; Πόσο έντονο είναι και τι σκιές δημιουργεί; Η κριτική παρατήρηση και ο πειραματισμός είναι βασικά συστατικά. Όσο αποκτάς εμπειρία τόσο πιο αυτόματα θα συμβαίνει, αλλά στα πρώτα σου βήματα είναι σημαντικό να δουλέψεις σε αυτό.

Παράλληλα πρέπει να αποκτάς και νέες συνήθειες σχετικά με τις φωτογραφικές μηχανές. Δεν έχει σημασία τι μηχανή έχεις επιλέξει. Ο πρώτος κανόνας είναι να πειραματιστείς με τις ρυθμίσεις της ώστε να ξέρεις τι μπορεί να κάνει. Ο δεύτερος κανόνας είναι να σε μάθεις να κρατάς σωστά τη μηχανή σου. Όταν λέμε σωστά εννοούμε σταθερά, με ασφάλεια και άνετη πρόσβαση στα χειριστήρια της. Οι φωτογραφικές μηχανές έχουν διάφορα επίπεδα εργονομίας στον σχεδιασμό τους και κάθε κατασκευαστής έχει διαφορετικές σχεδιαστικές επιλογές. Αν δεν έχεις πάρει ακόμα μηχανή καλό θα ήταν να περάσεις αρκετό χρόνο σε ένα κατάστημα για να βρεις ποια ταιριάζει στο χέρι σου. Αν έχεις ήδη τότε θα πρέπει να εξασκηθείς στη χρήση της.

Τι συμβαίνει αν χρησιμοποιείς κυρίως το κινητό σου; Αρχικά να πούμε τα σύγχρονα smartphones είναι πολύ αποτελεσματικά για φωτογραφίες. Βέβαια δεν έχουν την εργονομία μιας φωτογραφικής εκτός και αν πάρεις κάποια θήκη που δίνει grip και χειριστήρια. Και πάλι όμως πρέπει να μάθεις να το κρατάς σταθερά όταν βγάζεις φωτογραφίες και να ξέρεις τα διάφορα modes της κάμερας. Ξεκίνα με το pro mode στο camera app και αν δε σε καλύπτει υπάρχουν πολλές εφαρμογές για καλύτερο έλεγχο των λήψεων σου.

Τρίγωνο της Έκθεσης

Σταμάτα να χρησιμοποιείς το auto στη μηχανή σου και κατανόησε το «τρίγωνο της έκθεσης». Μην τρομάζεις δεν είναι κάτι δύσκολο! Υπάρχου τρεις βασικές παράμετροι που επηρεάζουν την τελική εικόνα. Το ISO, το διάφραγμα (fstop) και η ταχύτητα κλείστρου (shutter speed). Και τα τρία επηρεάζουν το πόσο φως θα περάσει στον αισθητήρα και άρα τι εικόνα θα έχεις στο τέλος. Το ISO περιγράφει το πόσο ευαίσθητος είναι ο αισθητήρας στο φως. Όσο περισσότερο φως υπάρχει τόσο πιο χαμηλή ρύθμιση θες στο ISO. Τα υψηλά ISO επιτρέπουν λήψεις με χαμηλό φως αλλά μπορεί να δημιουργήσουν θόρυβο στις τελικές λήψεις.

Το διάφραγμα επηρεάζει πόσο φως θα περάσει από τον φακό. Τέλος η ταχύτητα κλείστρου επηρεάζει πόση ώρα θα εκτεθεί ο αισθητήρας στο φως. Δουλεύοντας σε manual ρυθμίσεις οι επιλογές σου σε αυτά τα τρία βασικά αλλάζουν το χρώμα, τη φωτεινότητα και την καταγραφή της κίνησης. Θα βρεις πολλά βιντεάκια με παραδείγματα αλλά η συμβουλή μας είναι απλή. Πειραματίσου! Διάλεξε ένα θέμα, στήσε το κάδρο σου και βγάλε την ίδια φωτογραφία με διαφορετικές ρυθμίσεις. Είναι ο πιο αποδοτικός τρόπος να συνηθίσεις τη μηχανή σου αλλά και να κατανοήσεις πως συμπεριφέρονται οι τρεις βασικές μεταβλητές.

Σύνθεση Κάδρου

Αυτό είναι ένα τεράστιο κεφάλαιο και υπάρχουν πολλοί κανόνες για μια επιτυχημένη σύνθεση. Κανόνες που λειτουργούν στο σύνολο των εικαστικών τεχνών. Δεν υπάρχει χώρος για όλη τη θεωρία εδώ, υπάρχουν όμως μερικές συμβουλές για αρχή. Πρώτα από όλα μη φοβάσαι να δοκιμάσεις και να πειραματιστείς, αρκεί να το κάνεις κριτικά. Όταν τραβάς τοπία να προτιμάς ευρυγώνιους φακούς και κλειστό διάφραγμα. Βγάζε το ίδιο τοπίο με διαφορετικές συνθέσεις και κυρίως όταν φωτογραφίζεις να κοιτάς πάντα μέσα από τον φακό για να διαλέξεις τι δείχνει όμορφο. Αντίθετα στα πορτρέτα θες φακό normal ή τηλεφακό, ανοιχτό διάφραγμα και να μην φοβάσαι να πλησιάσεις το υποκείμενο σου. Είναι πιο δύσκολο να ζητήσεις από έναν άνθρωπο να κάνει υπομονή όσο ψάχνεις το σωστό κάδρο, αλλά όχι αδύνατο! Ο πειραματισμός είναι απαραίτητος!

Καλοκαιρινές Ιδέες.

Τι διαφορετικό μπορείς να δοκιμάσεις όμως μόνο το καλοκαίρι; Αρχικά αν έχεις τη σωστή μηχανή ή θήκη μπορείς να πειραματιστείς με την υποβρύχια φωτογράφιση. Το φως είναι αρκετό και η ζέστη βοηθάει να περάσεις ώρα κάτω από το νερό και να τραβήξεις διάφορες εικόνες!

Νυχτερινές λήψεις με μεγάλους χρόνους έκθεσης. Η καλοκαιρινή φύση και τα πιο γλυκά βράδια θα σου επιτρέψουν να στήσεις ένα τρίποδο για σταθερότητα και να αποτυπώσεις εικόνες με μεγάλο χρόνο έκθεσης. Θα εκπλαγείς με τα αποτελέσματα. Ειδικά αν πετύχεις πυγολαμπίδες!

Διάλεξε ένα θέμα και φωτογράφιζε το σε διαφορετικές ώρες και με διαφορετικά κάδρα για μια εβδομάδα!

Τέλος το καλοκαίρι έχει πολλές εκδηλώσεις και κόσμο έξω, μια τέλεια ευκαιρία για να πειραματιστείς με τη φωτογραφία δρόμου!

Καλές καλοκαιρινές φωτογραφικές εξορμήσεις!