NDP Photo agency
ΗΜΟΥΝ ΕΚΕΙ

Κάπνισμα μετά τις 3: Τα μπουζούκια μετά τον κορονοϊό

Μιλήσαμε με έναν θαμώνα του YTON στο οποίο εμφανίζεται ο Νίκος Βέρτης, για τις νέες συνθήκες που έφερε η πανδημία στη νυχτερινή διασκέδαση.

Όπως κυκλοφορείς εκεί έξω και είναι, όχι σαν να μπαίνει η άνοιξη, αλλά σαν να μην υπήρξε ποτέ κορονοϊός (πολλώ δε, υπάρχει ακόμα), με τους ανθρώπους στις ουρές να έρχονται όλο και πιο κοντά και τα μέτρα ασφαλείας που ‘χουν αποφασιστεί να τηρούνται κατόπιν τσακωμών, σκέφτηκα ότι δεν έχουμε εικόνα από τα μπουζούκια.

Θα ομολογήσω ότι έχουν περάσει τουλάχιστον 10 χρόνια από την τελευταία μου επίσκεψη σε νυχτερινή πίστα. Και στις πλείστες όσες παρουσίες μου, κατά το παρελθόν, γινόταν λαϊκό προσκύνημα. Του τύπου να σηκώνεις όλη τη σειρά της μεριάς που καθόσουν, για να καταφέρεις να απεγκλωβιστείς από τη θέση σου και να πιάσεις θέση στην ουρά της τουαλέτας -για να μη σου περιγράψω τι γινόταν εκεί, γιατί δεν ξέρω και σε τι φάση σε βρίσκω.

Εν πάση περιπτώσει, όταν ο φίλος Κώστας ‘πόσταρε’ στο Instagram μια φωτογραφία του Νίκου Βέρτη στην πίστα του ΥΤΟΝ, έκρινα πως είχε έλθει η ώρα να ικανοποιήσω τις απορίες μου.

  • Το ΥΤΟΝ ήταν η πρώτη πίστα που άνοιξε, το Σάββατο 13/6. Την εβδομάδα που ακολούθησε έκαναν opening και διάφοροι άλλοι.
  • Αν έκανες click στο video που προηγήθηκε, θα είδες πως στο χώρο, προ εμφάνισης Covid-19 στον πλανήτη, ήταν ο ένας πάνω στον άλλον. Πλέον υπάρχουν μόνο τραπέζια έως και 6 ατόμων (μέχρι πρότινος έφταναν και τα 10 άτομα), στην απόσταση που ορίζει ο νόμος. Τα μπαρ δεν λειτουργούν.
  • Το 90% του κόσμου που φιλοξενεί κάθε μπουζουκτσίδικο (ή music show) πια, εξασφαλίζει την παρουσία του μέσω κράτησης. Δεν υπάρχει αυτό το ‘πάμε’ χωρίς να ‘χεις προνοήσει, γιατί κατά πάσα πιθανότητα, όπως θα πας, θα φύγεις.
  • Μολονότι οι χώροι λειτουργούν με -40% χωρητικότητας, δεν έχει αυξηθεί η τιμή της φιάλης. Σε πολλές περιπτώσεις, έχει και μικρή μείωση.
  • Στην είσοδο υπάρχουν όλα τα προειδοποιητικά για τα όσα πρέπει να κάνει όποιος εισέρχεται -όπως αυτά που βρίσκεις παντού, από καφετέριες έως ζαχαροπλαστεία και καταστήματα ρούχων.
  • Στα τραπέζια δεν υπάρχουν αντισηπτικά. Υπάρχουν στις τουαλέτες, όπου επίσης δεν επιτρέπεται το σύστημα ‘ο ένας πάνω στον άλλον’.
  • Οι σερβιτόροι και οι μετρ φορούν μάσκες και η δουλειά τους ολοκληρώνεται στο να φέρουν την παραγγελία -ενώ προ κορονοϊού σέρβιραν και το πρώτο ποτό.
  • Οι ξηροί καρποί δεν έρχονται σε μπολάκια, αλλά σε κλειστές -αεροστεγώς- συσκευασίες, μιας χρήσης. Φρούτα και λοιπά συνοδευτικά δεν υπάρχουν.
  • Αν φτάσεις στο τσακίρ κέφι, υπάρχει η δυνατότητα να στείλεις λουλούδια στον καλλιτέχνη που είναι στην πίστα. Δεν υπάρχει αυτή του να του τα πετάξεις. Καλείς τις κυρίες που έχει το κάθε κατάστημα, για αυτήν τη δουλειά και αφήνει αυτά που πληρώνεις στα πόδια του καλλιτέχνη. Προφανώς και τα πανέρια με τα λουλούδια δεν έρχονται σε επαφή με το τραπέζι.
  • Θες να χορέψεις; Πολύ καλά κάνεις. Θα το κάνεις όμως, στο τραπέζι σου. Στο χώρο σου. Δεν μπορείς να πας στην πίστα. Όπως δεν μπορείς να περιφέρεσαι ασκόπως μέσα στο χώρο -ή με σκοπό να πας σε άλλες παρέες. Αυτό είναι κάτι που δεν γίνεται πια.
  • Στα του καπνίσματος ισχύει ό,τι ίσχυε και προ κορονοϊού, μετά την επιβολή του σχετικού νόμου: περιορισμένα γίνεται μια κάποια δουλειά, που γίνεται πιο εύκολα μετά τις 03.00.

Στην πρεμιέρα, ομολογουμένως υπήρχε ένα ‘μούδιασμα’ από τον κόσμο που είχε πάει να τιμήσει τον Βέρτη. Σύντομα όμως, αποτέλεσε παρελθόν. Βοήθησε και ο καλλιτέχνης, ο οποίος ‘άνοιξε’ το πρόγραμμα του λέγοντας ‘ας μείνουμε στις θέσεις μας και ας κρατήσουμε τις αποστάσεις, ώστε να μη γίνει αυλαία η πρεμιέρα’. Έκτοτε κάθε μέρα καλησπερίζει κατά ανάλογο τρόπο τους ανθρώπους που ‘χουν πάει να τον δουν.

Ο Κώστας διαβεβαίωσε πως τα νέα δεδομένα δεν στερούν κάτι από το κέφι. “Αντιθέτως, η παραμονή στο χώρο είναι πιο άνετη και πιο ανθρώπινη. Όπως είναι και πιο ανθρώπινο να μην ‘τρώει’ ο καλλιτέχνης τα λουλούδια στο πρόσωπο. Σίγουρα έρχεται πιο ακριβά στον καθ’ ένα η έξοδος στα μπουζούκια, καθώς ισχύει το μια φιάλη ανά τέσσερα άτομα, με τα έξι που επιτρέπει πια ο νόμος να υποχρεούνται να καταναλώσουν τουλάχιστον μια φιάλη, αλλά θα επαναλάβω ότι είναι πιο ανθρώπινες οι συνθήκες”.