ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Κάποια παιδιά εκεί έξω κάνουν τον Τόνι Σταρκ να βουρκώνει

Οι βραβευμένοι νεαροί εφευρέτες του Cosmote Hackathon μας δείχνουν το μέλλον σε Full HD.

Δεν μιλάω πληροφορική. Ούτε τεχνολογία. Η σχέση μου μαζί τους είναι συγκεκριμένη και χωρίζεται χοντρά-χοντρά σε δύο σκέλη.

Στο κομμάτι των απολύτως απαραιτήτων συσκευών που διευκολύνουν την καθημερινότητά μου (και σώζουν τη ζωή μου, καλησπέρα και καλή βραδιά στα air-condition αυτού του πλανήτη), και στη φοβερή περιέργεια που τρέφω για τους ανθρώπους που κρύβονται πίσω τους. Αυτή είναι που με στέλνει στη λαγουδότρυπα της Wikipedia ή άλλης αρθρογραφίας σχετικής με τα επιτεύγματά τους, με αποτέλεσμα πολλές φορές να ξημερώνομαι ψάχνοντας τρόπο να μπω στο μυαλό τους.

Αν είμαι πιο τυχερή η αρχή μπορεί να γίνει με κάποιο biopic, από αυτά τα τυποποιημένα που ακόμα κι αν δεν έχουν να προτείνουν κάτι κινηματογραφικά υπηρετούν άψογα τον ρόλο του παραπεμπτικού σε καλύτερες πηγές, ή με κάποιο ντοκιμαντέρ που ξέρει όχι μόνο να προσγειώνει τον μύθο τέτοιων ανθρώπων αλλά και να εξηγεί με εύπεπτο τρόπο τις εφευρέσεις τους στους κοινούς θνητούς.

Σαν κι εμένα υπάρχουν πολλοί. Είμαστε αυτοί που εκτεθήκαμε πολύ νωρίς στην ποπ κουλτούρα και μάθαμε να βλέπουμε τον κόσμο μέσα από τα δικά της μάτια. Εάν μου μιλήσεις αναλυτικά για κώδικα θα προσπαθήσω να σε παρακολουθήσω, αλλά σιγά-σιγά θα δεις τα γρανάζια μου να φρενάρουν. Εάν όμως μου μιλήσεις για τους developers του ‘Silicon Valley’ και τη δουλειά που προσπαθούν να πετύχουν στη σειρά, μου καθαρίζεις το σύννεφο όπως τα κατοστάρικα στη Ρένα Βλαχοπούλου.

Σε περίπτωση που μου μοιάζεις λοιπόν, γνωρίζεις ότι στη σφαίρα της δραματοποιημένης αφήγησης ενός biopic, ή στην αγνή μυθοπλασία ενός ‘Good Will Hunting’ ή ακόμα κι ενός Donatello – το πιο κρυφά κουλ Χελωνονιντζάκι και αγαπημένο εφευρέτη των παιδικών σου χρόνων – υπάρχει ένας βασικός, συνήθως αμετακίνητος παράγοντας. Αυτός του μέντορα. Του συμμάχου. Του υποστηρικτή. Είναι σχεδόν πάντα ο ρόλος που πηγαίνει στον βετεράνο ηθοποιό που αναλαμβάνει να καθοδηγήσει τον πρωταγωνιστή, να του μάθει όσα ξέρει, να του μεταδώσει την πίστη του στις δυνατότητές του και να τον κοιτά περήφανος στην τρίτη πράξη της ταινίας.

Αυτόν τον ρόλο ανέλαβε για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά η COSMOTE στο COSMOTE HACKATHON. Τον μαραθώνιο διαγωνισμό καινοτομίας και τεχνολογίας που έχει στόχο να δώσει βήμα σε ταλαντούχους ανθρώπους που ειδικεύονται σε θέματα προγραμματισμού, design, επικοινωνίας και επιχειρηματικότητας και να αναδείξει ιδέες που θα κάνουν τον κόσμο καλύτερο. Επειδή το τελευταίο μπορεί να σου ακούγεται κλισέ, σου παραθέτω τις τρεις φετινές νικήτριες ιδέες: Ένα wearable κινητικής σταθεροποίησης, μια εφαρμογή 3D design σε VR και AR περιβάλλον και μία έξυπνη λύση για τον εντοπισμό δασικών πυρκαγιών.

Πριν περάσω σε λεπτομέρειες για το καθένα ξεχωριστά, επίτρεψέ μου να σου προσφέρω τον ειδικό φακό μου. Αυτόν που παίρνει τη θέση των κατοστάρικων που λέγαμε πιο πάνω. Περιλαμβάνει τον Iron Man, το September Foundation που ίδρυσε για να ενισχύσει την εκπαίδευση και τις ιδέες των επόμενων μεγάλων κεφαλιών της τεχνολογίας, και φυσικά το αγαπημένο του ‘Back In Black’ των AC/DC. Είπαμε, δεν μιλάω πληροφορική. Μιλάω όμως υπερήρωες.

Τώρα που είσαι έτοιμος, να σου συστήσω τους TremorFreeMe, την ομάδα που πήρε το 1ο βραβείο, μαζί με χρηματικό έπαθλο ύψους €10.000, για την ιδέα ‘A Novel Approach in confronting hand tremor’. Πρόκειται για μία wearable συσκευή, η οποία βοηθά την κίνηση των ανθρώπων με ανεξέλεγκτο τρέμουλο στα χέρια. Μέσω ηλεκτρικής διέγερσης σε συνδυασμό με τη χρήση Α.Ι., επιτυγχάνει την παρακολούθηση και καταστολή της έντασης και συχνότητας του τρέμουλου, κατασκευάζοντας ένα patient-specific μοντέλο. Η ομάδα αποτελείται από τους Θωμά Μπίκια και Μπασιάν Λέσι.

Το 2ο βραβείο και χρηματικό έπαθλο ύψους €5.000 απονεμήθηκε στην ομάδα MaGOS για την ιδέα ‘Unleash your Creativity’. Μιλάμε για ένα set από γάντια ειδικά εξοπλισμένα ώστε να επιτρέπουν στο χρήστη να αλληλεπιδρά με το τρισδιάστατο περιβάλλον, με σκοπό να δημιουργήσει – για παράδειγμα – εικονικά γλυπτά από ηλεκτρονικό πηλό. Η ομάδα αποτελείται από τους Γρηγόρη Αγριόπουλο, Κωνσταντίνο Αναστασάκη, Έλενα Βέλη, Βασιλαπόστολο Ουρανή και Γιώργο Προφητηλιώτη.

Τρίτοι με χρηματικό έπαθλο ύψους €2.500 ήταν οι COSMOKE για την ιδέα ‘Smart forest survives’. Η λύση έχει ως στόχο τον εντοπισμό δασικών πυρκαγιών και χρησιμοποιεί αλγορίθμους τεχνητής νοημοσύνης για την αναγνώριση μοτίβων πυρκαγιάς μέσω εικόνας και βίντεο σε πραγματικό χρόνο, καθώς και ενδείξεις αισθητήρων ανίχνευσης συγκέντρωσης σωματιδίων καπνού και θερμοκρασίας. Στην ομάδα βρίσκεις τους Νίκο Κόβα, Φωτεινή Κοντοπριά, Ευθύμιο Κουφογιάννη, Αβέρκιο Σιγάλα και Γιάννη Μαΐστρο.

Οι νικητές επικράτησαν ανάμεσα στις 12 ταλαντούχες ομάδες που έφτασαν στην τελική φάση και δούλεψαν για περισσότερες από 28 ώρες σε έναν ειδικά διαμορφωμένο χώρο στην ΟΤΕ Academy, προκειμένου να τρέξουν κώδικα και να ολοκληρώσουν την πρότασή τους. Εκτός συναγωνισμού αλλά με τον ίδιο ζήλο δούλεψε και η ομάδα CoinInfo που αποτελείτο από μαθητές γυμνασίου που δεν πληρούσαν το κριτήριο της ηλικίας.

Περισσότεροι από 20 εξειδικευμένοι μέντορες από την επιχειρηματική και ακαδημαϊκή κοινότητα στήριξαν τις ομάδες, προσφέροντας πρακτικές συμβουλές και καθοδήγηση καθ’ όλη τη διάρκεια του τελικού.

Επιπλέον, λίγο πριν τον τελικό, οι ομάδες του COSMOTE HACKATHON είχαν την ευκαιρία να πάρουν γνώσεις και έμπνευση για τις απεριόριστες δυνατότητες που ανοίγει η νέα ψηφιακή εποχή, μέσα από την επαφή τους με προσωπικότητες του χώρου, όπως ο Κωνσταντίνος Δασκαλάκης, αναπληρωτής Καθηγητής του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Επιστήμης Υπολογιστών του Μ.Ι.Τ. (Massachusetts Institute of Technology), ο Ηλίας Σούσης, Head of Domestic Market & YouTube της Google Ελλάδας, Κύπρου και Μάλτας, ο Rustam Ziganshin, Agency Partner CEE, Facebook και η Κατερίνα Πραματάρη, αναπληρώτρια Καθηγήτρια στο Τμήμα Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας και επιστημονική υπεύθυνη του Κέντρου Στήριξης Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας (ACEin) του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Και επειδή ο ρόλος του βετεράνου ηθοποιού δεν τελειώνει όταν ο ήρωας ανοίγει τα φτερά του (δηλαδή εσύ φαντάζεσαι τον Robin Williams να μη σηκώνει τα τηλέφωνα στον Matt Damon, ας πούμε;), η ομάδα MaGOS, η COSMOKE, αλλά και η Octably για την ιδέα ‘Micro-Influencer Marketing’, θα έχουν δωρεάν φιλοξενία, coaching και εξατομικευμένες συμβουλευτικές υπηρεσίες διάρκειας 6 μηνών από το Κέντρο Στήριξης Επιχειρηματικότητας και Καινοτομίας (ACEin) του Οικονομικού Πανεπιστήμιου Αθηνών.

Τώρα μπορείς να βγάλεις τον φακό. Το μέλλον έχει έρθει πιο κοντά και το βλέπεις με ευκρίνεια.