Chris O'Meara / AP
ΚΟΣΜΟΣ

Καρχαρίες στους δρόμους και τείχη με τσουβάλια: Ο κυκλώνας σαρώνει τη Φλόριντα

Οι εικόνες αποκάλυψης από τις πλημμυρισμένες πόλεις κάνουν τις τελευταίες ώρες τον γύρο του διαδικτύου.

Έναν από τους πιο ισχυρούς κυκλώνες στη σύγχρονη ιστορία της Φλόριντα αντιμετώπισαν την 28η Σεπτεμβρίου οι κάτοικοι της πολιτείας. Οι εικόνες και τα βίντεο με τους πλημμυρισμένους δρόμους και τα σκάφη που εξαφανίστηκαν από τις μαρίνες των πόλεων, κάνουν τις τελευταίες ώρες τον γύρο του διαδικτύου, με τους ντόπιους να αγανακτούν με τις τεράστιες καταστροφές στις προσωπικές τους περιουσίες.

Το μένος του κυκλώνα Ian που χτύπησε τη Φλόριντα ήταν τόσο μεγάλο, που ένας χρήστης του Twitter ανέβασε στο κοινωνικό δίκτυο ένα βίντεο στο οποίο φαίνεται ένας καρχαρίας να κολυμπά στους πλημμυρισμένους δρόμους, έχοντας χάσει τη ρότα του από την καταιγίδα.

Ο κυβερνήτης της πολιτείας επεσήμανε πως πρόκειται για έναν από τους «ισχυρότερους κυκλώνες που έπληξαν ποτέ τη Φλόριντα», ενώ σύμφωνα με τους μετεωρολόγους «πρόκειται για ένα φαινόμενο για το οποίο θα μιλάμε για πολλά χρόνια».

Ο πρωτόγνωρος τυφώνας που έπληξε τη Φλόριντα

Φλόριντα Wilfredo Lee / AP

Οι κάτοικοι της πολιτείας είχαν ενημερωθεί για το μένος του κυκλώνα που επρόκειτο να χτυπήσει τη Φλόριντα, ήδη από την περασμένη Τρίτη, όταν αυτός «έδειξε τα δόντια του» πρώτα στην Κούβα.

Χαρακτηριστικό είναι πως τις δύο τελευταίες ημέρες κυκλοφόρησαν στο διαδίκτυο εικόνες με αρκετούς Αμερικανούς να δημιουργούν μερικά αυτοσχέδια τείχη με τσουβάλια άμμου για να προστατεύσουν τα σπίτια τους από μια πιθανή πλημμύρα.

Τελικά, ο κυκλώνας έφτασε και μάλιστα με τεράστια δύναμη. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία των μετεωρολόγων, ο κυκλώνας Ian άγγιξε τα 241 χιλ./ώρα, ενώ οι παράκτιες πόλεις καλύφθηκαν σχεδόν αμέσως από το νερό της θάλασσας.

Εκατοντάδες αυτοκίνητα, ακόμη και σκάφη, παρασύρθηκαν, ενώ σε μερικές περιοχές η στάθμη του νερού έφτασε μέχρι και τα 3 μέτρα, αγγίζοντας τις στέγες των σπιτιών, σύμφωνα με τον κυβερνήτη της πολιτείας, Ron DeSantis.

Οι ανυπολόγιστες καταστροφές που αφήνει πίσω του

Τα αεροδρόμια έκλεισαν, με όλες τις πτήσεις της Πέμπτης να ακυρώνονται, ενώ, κατά τα ρεπορτάζ των αμερικανικών τηλεοπτικών δικτύων, εξαιτίας του μένους του κυκλώνα, ξεριζώθηκαν πάρα πολλά δέντρα, δρόμοι κόπηκαν στη μέση, ενώ δύο εκατομμύρια νοικοκυριά και επιχειρήσεις έμειναν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα για αρκετές ώρες.

Οι μεγαλύτερες καταστροφές σημειώιηκαν στην πόλη Πορτ Σαρλότ, με το ισόγειο και τη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του τοπικού νοσοκομείου να πλημμυρίζουν και τους γιατρούς να αναγκάζονται να μεταφέρουν τους ασθενείς σε άλλο, ασφαλή χώρο του κτιρίου.

Φλόριντα Dr. Birgit Bodine / AP

Αρκετά κλιμάκια της πυροσβεστικής βρίσκονται στους δρόμους, ωστόσο, σύμφωνα με τον κυβερνήτη της Φλόριντα, ο τελικός απολογισμός των συνολικών ζημιών θα γίνει εντός των επόμενων ημερών ακόμη και εβδομάδων.

Και μπορεί ο κυκλώνας Ian να έχει περάσει, ωστόσο, αρκετοί Αμερικανοί μετεωρολόγοι κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, υποστηρίζοντας πως στο μέλλον πρόκειται να έχουμε λιγότερες καταιγίδες, αλλά μεγαλύτερες και ακόμη σφοδρότερες.