© y.o.r.i.s / Instagram
SUMMER 2023

Καστός: Tο άγνωστο νησί που είναι το μικροσκοπικό διαμάντι του Ιονίου

Λίγα χιλιόμετρα μακριά από τη Λευκάδα βρίσκεται ένα μέρος που μοιάζει σαν να βγήκε από καρτ-ποστάλ η οποία διαφημίζει το ελληνικό καλοκαίρι.

Η Ζάκυνθος είναι διάσημη για την ξέφρενη διασκέδαση του Λαγανά, η Κεφαλλονιά τραβάει όλα τα οινικά βλέμματα τα τελευταία χρόνια με τα εξαιρετικά κρασιά που παράγει, η Κέρκυρα συνεχίζει να είναι το πλέον αρχοντικό ελληνικό νησί, ενώ η Λευκάδα παραμένει top προορισμός αν αυτό που ψάχνεις είναι παραλίες με σπάνια ομορφιά.

Το Ιόνιο έχει πολλά και διαφορετικά πρόσωπα για να ανακαλύψει κανείς. Υπάρχουν, μάλιστα, και οι Παξοί, η Ιθάκη, το Μεγανήσι. Όλα αυτά, όμως, είναι λίγο έως πολύ γνωστά. Ο Καστός πάλι είναι ένα μικροσκοπικό διαμάντι που σχεδόν κανείς (πέρα από τους ντόπιους και κάποιους έμπειρους ταξιδιώτες με σκάφος) δεν γνωρίζει.

Μάλιστα, συναγωνίζεται με νησιά όπως η Ψέριμος, τα Αντικύθηρα, και οι Αρκοί για έναν ιδιότυπο τίτλο: το πιο μικρό κατοικημένο νησί της Ελλάδας. Πόσους κατοίκους είχε στην απογραφή του 2011; Μόλις 78.

Ο μικροσκοπικός Καστός

O Καστός είναι χωρίς αμφιβολία το πιο μικρό κατοικημένο νησί στο Ιόνιο Πέλαγος και τα Επτάνησα. Πού ακριβώς βρίσκεται όμως; Αν κοιτάξεις τον χάρτη θα το βρεις περίπου έξι χλμ. από τον Μύτικα Αιτωλοακαρνανίας στα νοτιανατολικά της Λευκάδας και μόλις ένα μίλι μακριά από ένα άλλο, όχι και τόσο γνωστό νησάκι, που ακούει στο όνομα Κάλαμος.

Κάπου εκεί, λοιπόν, σε ένα νοητό τρίγωνο που σχηματίζεται από την Ιθάκη, τη Λευκάδα, και τις ακτές της Στερεάς Ελλάδας, βρίσκεται ένα μικροσκοπικό διαμάντι που μπορεί να προσεγγίσει κανείς είτε με καΐκια από τον Μύτικα είτε ακτοπλοϊκώς από τη Λευκάδα. Προσοχή όμως: δεν θα μπορέσεις να περάσεις το αγαπημένο σου αυτοκίνητο μαζί. Το νησί προτιμά την πεζοπορία και δε δείχνει (ευτυχώς) διάθεση να αλλάξει.

Το τοπίο που συναντάς θα μπορούσε να αποτελεί καρτ-ποστάλ από λεύκωμα για διακοπές στην Ελλάδα: μικρά σπίτια με κεραμίδια, ψαράδες να φτιάχνουν τα δίχτυα τους, αραγμένα ιστιοπλοϊκά σε ένα ήρεμο λιμάνι, και ένας χαρακτηριστικός ανεμόμυλος που δεσπόζει από μακριά.

Πέρα όμως από το γραφικό τοπίο, τι άλλο μπορεί να κάνει κανείς πάνω στον Καστό; Καταρχάς, έχε υπόψη σου ότι τα ενοικιαζόμενα δωμάτια είναι ελάχιστα και οι ανέσεις που προσφέρουν μάλλον βασικές. Το νησάκι παραμένει σχετικά απάτητο από τους τουρίστες και αυτό είναι που του δίνει εξτρά γοητεία.

Ένα μπακάλικο, μερικά καφέ-μπαρ και μια χαρακτηριστική εκκλησία με αρχαιολογικό ενδιαφέρον αποτελούν τα απολύτως απαραίτητα για τις καλοκαιρινές διακοπές. Μάλιστα, τα καφέ-μπαρ είναι ανοιχτά μόνο τους θερινούς μήνες.

Αν τώρα αναρωτιέσαι πού και πώς θα κάνεις τα μπάνια σου; Τα βαρκάκια -ή τα πόδια σου- θα σε πάνε σε παραλίες όπως τα Αμπελάκια, ο Άγιος Αιμιλιανός, η Λίμνη, το Καμίνι, το Βρισίδι ενώ η απογευματινή βόλτες στους καταπράσινους ελαιώνες του νησιού είναι κάτι που αξίζει να δοκιμάσεις καθημερινά.

Τελικά, ο Καστός έχει όλα όσα θα μπορούσε να ζητήσεις για ήσυχες και μακριά από τον πολύ κόσμο διακοπές. Μία μικρογραφία του Ιονίου που μοιάζει να ξεχάστηκε από τον χρόνο.