iStock
LIFE

Κάθε πότε πρέπει να αλλάζουμε τα σεντόνια στο κρεβάτι

Έρευνα στο Ηνωμένο Βασίλειο έδειξε απογοητευτικά αποτελέσματα για τους ανύπαντρους Βρετανούς και τις συνήθειες της καθαριότητάς τους.

Για πολλούς ανθρώπους δεν υπάρχει πιο μεγάλη ευχαρίστηση από το κυριακάτικο άλλαγμα των σεντονιών στο κρεβάτι, ενώ για άλλους δεν υπάρχει πιο βαρετή αγγαρεία από αυτήν και επιλέγουν να τα αλλάζουν μόνο όταν η κατάσταση φτάσει στο απροχώρητο. Υπάρχει άραγε σωστός χρόνος για την αλλαγή τους ή ο καθένας μας πρέπει να τα αλλάζει όποτε ο ίδιος κρίνει;

Τι έδειξε έρευνα για το Ηνωμένο Βασίλειο

Οι άντρες στο Ηνωμένο Βασίλειο ανέφεραν πριν από δύο χρόνια σε σχετική έρευνα της Pizuna Linens ότι το άλλαγμα των σεντονιών είναι μια από τις δουλειές του σπιτιού που βαριούνται περισσότερο από κάθε άλλη, ενώ το 12% των άγαμων αντρών το πήγε στο επόμενο επίπεδο, δηλώνοντας ότι πλένει τα σεντόνια μόνο όταν το θυμάται.

Η εταιρεία σεντονιών Pizuna Linens διεξήγαγε έρευνα σε 2.250 ενήλικες άνω των 18 ετών στο Ηνωμένο Βασίλειο και διαπίστωσε ότι το 62% των ανύπαντρων γυναικών άλλαζαν τα κλινοσκεπάσματα μία φορά κάθε δύο εβδομάδες, την ώρα που στην αντίστοιχη κατηγορία των αντρών, το ποσοστό έφτανε μόλις στο 29%.

Για να αντιληφθούμε την κατάσταση, φτάνει να αναφέρουμε σχεδόν οι μισοί (45%) από τους ανύπαντρους άντρες δήλωσαν ότι έπλεναν τα σεντόνια τους μόνο κάθε τρεις έως τέσσερις μήνες.

Τι σημαίνει η μη αλλαγή των σεντονιών μας

© Priscilla Du Preez / Unsplash

Όταν η αλλαγή στα σεντόνια του κρεβατιού μας δεν είναι τακτική, εγκυμονούν αρκετοί κίνδυνοι. Κατά τη διάρκεια του ύπνου, ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες, συνεχίζουμε να ιδρώνουμε, κάτι που συνεπάγεται την απελευθέρωση των ελαίων του σώματος και των ρύπων που μπορεί αυτό να έχει συλλέξει μέσα στη μέρα.

Το να μην πλένουμε συχνά τα σεντόνια και τις μαξιλαροθήκες μας, επιτρέπει στα υγρά να εισχωρήσουν στα μαξιλάρια και τα στρώματα και αυτά είναι πολύ δύσκολο να καθαριστούν όταν τα πετάμε σε ένα πλυντήριο.

Ωστόσο, δεν είναι μόνο αυτό το πρόβλημα που συντελείται από την παραμονή των σεντονιών για εβδομάδες ή και μήνες στο ίδιο κρεβάτι. Ένας μέσος άνθρωπος αποβάλλει περίπου 500 εκατομμύρια κύτταρα του δέρματος καθημερινά, ενώ παράγει επίσης περίπου 100 λίτρα ιδρώτα το χρόνο και πολλά από αυτά καταλήγουν στο κρεβάτι, μαζί με το τρίχωμα των κατοικίδιων ζώων, τη γύρη και τη βρωμιά που μαζεύεται καθημερινά.

Επιπλέον, υπάρχουν και τα ακάρεα της σκόνης. Τα σεντόνια αγαπούν την οικιακή σκόνη, το κύριο συστατικό της οποίας, είναι αποβαλλόμενες νιφάδες δέρματος. Οι περιοχές γύρω από το κρεβάτι, όπως τα κρεβάτια και τα έπιπλα, θα έχουν επίσης πολύ υψηλότερους πληθυσμούς ακάρεων. Τα ακάρεα της σκόνης μπορούν να προκαλέσουν αναπνευστικά ή δερματολογικά προβλήματα, συμπεριλαμβανομένου του άσθματος και του εκζέματος.

Σύμφωνα με τον Philip Tierno, μικροβιολόγο από το Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης, ο οποίος μίλησε στο Business Insider για το θέμα αυτό, η καθημερινή στενή επαφή με αυτή τη συσσώρευση μπορεί να έχει επιζήμιες επιπτώσεις στην υγεία μας. «Ακόμα και αν δεν έχεις αλλεργία αυτή καθαυτή, μπορεί να έχετε αλλεργική αντίδραση», λέει. Στο ίδιο άρθρο προτείνεται η αλλαγή των σεντονιών τακτικά κάθε 4-5 ημέρες.