© 2021 / Andy Wong / Associated Press
ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Κι όμως, η Κίνα κατασκευάζει τη δικιά της Area 51

Εξωγήινοι με λέιζερ ή πολεμικά ρομπότ; Τα πράγματα ίσως είναι πιο απλά από ότι νομίζουμε.

Πριν το 2000 η εικόνα ενός κινεζικού διαστημόπλοιου ή ακόμα καλύτερα ενός Κινέζου αστροναύτη να καρφώνει τη σημαία της Λαϊκής Δημοκρατίας στο φεγγάρι ήταν ξεκάθαρα επιστημονική φαντασία. Φυσικά, στο ενδιάμεσο ο Γίγαντας της Άπω Ανατολής έκανε τεράστια τεχνολογικά άλματα και κατάφερε να κοιτάξει στα μάτια τους Αμερικανούς μετά από περίπου δύο δεκαετίες όπου έπαιζαν δίχως αντίπαλο. Έτσι, ήρθε το πλήρωμα του χρόνου για την Κίνα να στοχεύσει και προς τα αστέρια.

Όχι, το Chang’e 4 δεν προσγειώθηκε στη σκοτεινή πλευρά του Φεγγαριού, στις 3 Ιανουάριου 2019, πρώτο πριν από οποιοδήποτε άλλο σκάφος οποιασδήποτε άλλης χώρας τυχαία. Η Κίνα ετοιμάζει κάτι εντυπωσιακό στη δική της Αrea 51 και κανείς δε γνωρίζει τι ακριβώς θα είναι αυτό.

Το κινεζικό διαστημικό πρόγραμμα ξεκίνησε κάποια στιγμή στη δεκαετία του 1950, και αν στην αρχή ήταν πρωτόγονο, σήμερα έχει μεγάλα σχέδια για το μέλλον: ένας μόνιμος διαστημικός σταθμός με τη σημαία της Λαϊκής Δημοκρατίας μέχρι το 2022, επανδρωμένες διαστημικές αποστολές αλλά και -γιατί όχι;- περαιτέρω εξερεύνηση του ηλιακού μας συστήματος· εκεί που δεν έχει φτάσει κανείς μέχρι σήμερα. Καθόλου άσχημα δηλαδή.

Area 51 στην Κίνα;

“Possibly I’ve seen too much / Hangar 18, I know too much” τραγουδούσαν οι Megadeth αναφερόμενοι στο περιβόητο υπόστεγο όπου οι φανατικοί των θεωριών συνωμοσίας συνεχίζουν να πιστεύουν μέχρι σήμερα πως υπήρχε ένα πτώμα εξωγήινου, το οποίο οι αμερικανικές αρχές έκρυβαν από την κοινή γνώμη.

Σίγουρα, ό,τι συμβαίνει στην Area 51 μένει στην Area 51, καθώς αποτελεί μία περιοχή της Νεβάδα την οποία η Αεροπορία των ΗΠΑ χρησιμοποιεί για να τεστάρει καινοτόμα αεροσκάφη και (ίσως) μυστικά όπλα. Σε κάθε περίπτωση πάντως, όσο εντυπωσιακές και αν είναι οι ιστορίες για πλάσματα από το απώτερο διάστημα που βρέθηκαν αιχμάλωτα στα υπόστεγα της βάσης, δεν υπάρχει κανέναν ακράδαντο στοιχείο για να τις αποδείξει.

Φυσικά, η άκρα μυστικότητα που κρατούν οι ΗΠΑ επί του θέματος (αφού μόλις πρόσφατα αποφάσισαν να ανοίξουν λίγο το στόμα τους σχετικά με τις πιθανές επαφές με εξωγήινους) έχει δημιουργήσει μέσα από τα χρόνια πολλές απορίες. Και ως γνωστόν οι απορίες του κοινού γεννούν πολύ συχνά τέρατα και θεωρίες συνωμοσίας που κάνουν τα σενάρια του Χόλιγουντ να μοιάζουν φτωχά.

Τι σχέση όμως έχει με όλα αυτά και -κυρίως- με την Area 51 η Κίνα; Τους τελευταίους μήνες κάπου στη μέση του κινεζικού πουθενά έχει παρατηρηθεί μία ασυνήθιστη δραστηριότητα, όπως μεταδίδει το αμερικανικό NPR.

Η αλήθεια είναι ότι μπορεί ακόμα να μην έχουν εμφανιστεί κτίρια στην περιοχή, οι θιασώτες του κινεζικού Area 51 όμως υποστηρίζουν ότι οι κατασκευαζόμενοι αεροδιάδρομοι είναι κάτι παραπάνω από εμφανείς στο έδαφος.

Κάτι παράξενο φαίνεται να φτιάχνεται από ψηλά αλλά, όπως ήταν αναμενόμενο, δεν υπάρχει η παραμικρή πληροφορία ή εξήγηση για το τι μπορεί να συμβαίνει.

Φυσικά, πριν αρχίσουμε τα σενάρια για εξωγήινους με λέιζερ και ρομπότ με τη χαρακτηριστική κόκκινη σημαία στο στέρνο, καλό θα ήταν να σκεφτούμε το εξής: τα τελευταία χρόνια η Κίνα εξελίσσει συνέχεια την αεροπορία της.

Μάλιστα, οι φήμες λένε ότι το Xian H-20 θα είναι το πρώτο βομβαρδιστικό το οποίο θα μπορεί να κοντράρει τεχνολογικά το αμερικανικό stealth.

Τελικά, κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει -ούτε καν ο πιο δαιμόνιος ρεπόρτερ- τι ακριβώς ετοιμάζει η Κίνα στη δικιά της Area 51. Το μόνο σίγουρο είναι ένα: η μεγαλύτερη πληθυσμιακά χώρα του πλανήτη δεν αστειεύεται πια.