AP Photo Ebrahim Noroozi
ΥΓΕΙΑ

Κι όμως, η μάσκα σε κάνει πιο ευάλωτο στον κορονοϊό

Γιατί εδώ που τα λέμε η μάσκα δεν είναι πανάκεια για κάθε ιό εκεί έξω.

Λίγο να οργανωθούμε. Άλλη η μάσκα προστασίας από ιούς, όπως καλή(;) ώρα για τον κορονοϊό, άλλη αυτή που προστατεύει δυσάρεστες οσμές, άλλη υπάρχει για αναθυμιάσεις, άλλη για προστασία αναπνοής και τα λοιπά και τα λοιπά. Το λέω αυτό, γιατί τις τελευταίες ημέρες έχει γίνει sold out σε χειρουργικές μάσκες που δεν είναι η λύση στο πρόβλημα. Χωρίς να θέλω να σε τρομάξω, προκειμένου να πάρεις μια τέτοια μάσκα, είναι προτιμότερο -και πιο αποτελεσματικό- να φοράς γάντια. Υγεία να υπάρχει και όλα θα τα δούμε.

Fact #1

Η μάσκα που προστατεύει από μικρόβια, είναι προορισμένη για αυτόν που νοσεί. Όχι για τον υγιή, ο οποίος αν τη χρησιμοποιεί (τη χειρουργική έτσι;) άνευ λόγου, αυξάνει κατακόρυφα το ρίσκο να νοσήσει σε περίπτωση που πέσει επάνω σε ασθενή που μεταδίδει σταγονίδια. Η μετάδοση γίνεται από το στόμα ή/και τη μύτη, μέσω της ομιλίας, του βήχα ή του φταρνίσματος. Τα δε, σταγονίδια μπορούν να φτάσουν έως και 2 μέτρα μακριά, ενώ είναι πιο ‘δυνατά’ το πρώτο διήμερο -τον μεταδίδεις, πριν εκδηλωθούν συμπτώματα (καταρροή, πονόλαιμος, πυρετός και βήχας).

Fact #2

Σου είπα πως ο ιός μεταδίδεται μέσω σταγονιδίων (από ομιλία, βήχα ή φτάρνισμα) που ‘αφήνει’ στον αέρα ο ασθενής και μέσω των ματιών, του στόματος ή της μύτης. Αν αγγίξεις δηλαδή, κάτι από τα παραπάνω (ή εκκρίσεις αυτών). Τα σταγονίδια μπορούν να διανύσουν διαδρομή έως και δύο μέτρων. Το θέμα είναι να μη σε πετύχουν κάπου -όχι μόνο στο στόμα ή τη μύτη ή τα μάτια.

Fact #3

Βάζεις λοιπόν, μια χειρουργική μάσκα (που ‘χει κάνει sold out και στην Ελλάδα), για να τα κρατήσεις υπό έλεγχο. Εσύ ο ασθενής. Αν βάλεις μάσκα εσύ ο υγιής, αυξάνεις κατακόρυφα τις πιθανότητες που υπάρχουν να νοσήσεις -καθώς τα αερομεταφερόμενα σωματίδια περνούν είτε μέσα, είτε γύρω από τη μάσκα που τα εγκλωβίζει, γιατί δεν είναι αεροστεγής.

Fact #4

Σημείωσε δε, πως αν δεν τη βάζεις/βγάζεις με καθαρά χέρια, πλυμένα με νερό και σαπούνι ή αλκοολούχο διάλυμα -γιατί κάτι πιάνεις, κάτι κάνεις και δεδομένου ότι ο κορονοϊός είναι ανθεκτικός στις επιφάνειες, ποτέ δεν μπορείς να είσαι σίγουρος-, πάλι δουλειά δεν κάνεις. Επίσης, η μάσκα δεν πρέπει να βρέχεται.

Fact #5

Θα σε γυρίσω στην ανθεκτικότητα του κορονοϊού, όταν πέφτει σε επιφάνειες για να καταλάβεις πως καμία μάσκα δεν θα σε ‘σώσει’, άπαξ και έλθεις σε επαφή με ‘προβληματικά’ σταγονίδια.

Τώρα, αν επιμένεις να αγοράσεις κάτι, θα σου πρότεινα να επιλέξεις μια από αυτές που ακολουθούν -οι οποίες παρουσιάζονται ως οι πιο αποτελεσματικές. Η γενική οδηγία είναι ότι δεν βοηθά αν είναι από ύφασμα και αν δεν είναι αεροστεγής. Πάντα βοηθά να είναι λειτουργική -να μη σου κόβει την ανάσα ή την όραση.

Για την ενημέρωση σου, εμπιστευτήκαμε το Amazon, όπου στο ΤΟΡ10 των προϊόντων που ‘χουν κάνει θραύση, στην κατηγορία tools and home improvement, τα επτά είναι μάσκες. Τα πέντε είναι χειρουργικές μάσκες, σε ‘πακέτα’ των 50 που κοστίζουν από 50 έως 129 δολάρια. Τα άλλα δυο θα τα δεις από κάτω.

01

 

North Safety 770030L 7700

Είναι από σιλικόνη, βλέπεις πως πιάνει το μισό πρόσωπο και κοστίζει 28 δολάρια, στο Amazon.

amazon

02 

SPRING SEAON

Με 26.99 δολάρια έχεις κάτι πρωτότυπο και λειτουργικό, αφού ναι μεν η μάσκα είναι από κοτόν, αλλά εσωτερικά τοποθετείς ειδικό φίλτρο -που είναι μιας χρήσης.

amazon

03

SolidWork N95

Βγαίνει σε ‘πακέτα’ των 5, των 10 και των 20 μασκών. Προς το παρόν, δεν υπάρχουν αποθέματα. Κάνε όμως, ένα refresh.

amazon

04

Aniwon 3 Pack

Είναι από τα best seller του Amazon. Κοστίζει 19.99 δολάρια και μέσα στο πακέτο υπάρχουν τρεις μάσκες, οι οποίες πλένονται.

05

UBRU Reusable Respirators N95

Aπό όλα τα προϊόντα που υπάρχουν στο Amazon, αυτό είναι στο Νο2 των πωλήσεων αυτήν τη στιγμή (στο Νο1 είναι ένα καθαριστικό πλυντηρίων). Έχει φίλτρα πέντε ‘στρωμάτων’ (τα οποία πρέπει να αλλάζεις, αλλιώς δεν έχει νόημα να την πάρεις) και εργονομικό σχεδιασμό. Κάνει 36.99 δολάρια.

Βοnus

Κit για επιβίωση από καταστροφές

Η ολιστική -και κομματάκι- ακραία λύση κοστίζει 56.99 δολάρια, ΑΛΛΑ έχει τα πάντα.