© iStock
HOW TO

Κι όμως, ο τρόπος που δένεις τα κορδόνια σου είναι λάθος

Το λάθος δε βρίσκεται στο τελευταίο βήμα του κόμπου, αλλά στο πρώτο. Καιρός να μάθεις τη διαφορά μεταξύ granny και square knot.

Όταν ήμασταν μικροί, το δέσιμο των παπουτσιών έμοιαζε με κανονικό άθλο: για να περάσεις από τα παπούτσια με σκρατς σε εκείνα με τα κορδόνια, έπρεπε (όπως φαντάζομαι να σου είχαν πει και οι δικοί σου γονείς) να γνωρίζεις τουλάχιστον έναν κόμπο να εκτελείς, προκειμένου να μην μπουρδουκλωθείς από τα λυμένα κορδόνια και να καταλήξεις ο περίγελος του σχολείου.

Η πιο απλή μέθοδος ήταν και παραμένει το δέσιμο με τη μέθοδο του κουνελιού: περνάς το ένα σχοινί μέσα στο άλλο σταυρωτά, σφίγγεις κι έπειτα σχηματίζεις το «αυτάκι», τυλίγοντάς το για να καταλήξει σε θηλιά, σωστά; Υπάρχουν πολλές παραλλαγές και μέθοδοι που βασίζονται στην ίδια πάνω-κάτω λογική, όπως εκείνη που κάνεις δύο αυτάκια εκατέρωθεν και τους σφίγγεις μεταξύ τους, είτε η λεγόμενη μέθοδος Cheerio, που φαίνεται πιο δύσκολη αλλά είναι ουσιαστικά η ανάποδη διαδικασία από τον απλό φιόγκο.

Αλλά καμία από αυτές τις μεθόδους, που μικρούς μας έβγαζαν ασπροπρόσωπους, δεν αποδείχθηκε αρκετά αποτελεσματική στην ενήλικη ζωή μας, που συχνά πυκνά πρέπει να σταματάμε στην άκρη του δρόμου για να διαχειριστούμε τα λυμένα κορδόνια. Η λεπτομέρεια που κάνει τη διαφορά στο debate για τον τρόπο που πρέπει να δένουμε τα κορδόνια δεν έγκειται, τελικά, στην τελευταία κίνηση του φιόγκου, αλλά στην πρώτη.

Το κόλπο για να μη λύνονται τα κορδόνια (και τα σκοινιά)

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή. Υπάρχουν δύο ειδών κόμποι, που είναι οι απλούστεροι όλων, είτε μιλάμε για δέσιμο παπουτσιών είτε για δέσιμο δύο οποιονδήποτε σχοινιών: είναι ο απλός σταυρόκομπος (granny knot) και ο ανάποδος σταυρόκομπος (square knot), από τους οποίος ο πρώτος είναι πιο εύκολος αλλά χωρίς να εξασφαλίζει καμία σιγουριά.

Εκείνος ο κόμπος που αντέχει είναι ο δεύτερος, ο square knot, οπότε πάμε να δούμε ποια είναι τα βήματα αναλυτικά, όπως δείχνει και το βίντεο παραπάνω:

  • Περνάς σταυρωτά το δεξιά σχοινί πάνω από το αριστερά και αντίστοιχα το αριστερά πάνω απ΄ το δεξιά
  • Τραβάς και έχεις το πρώτο βασικό πλέξιμο. Τώρα είναι η κρίσιμη απόφαση.
  • Αντί να επαναλάβεις την ίδια διαδικασία (κάνοντας έναν square knot), περνάς το αριστερά σχοινί πάνω απ’ το δεξιά.
  • Αφού το περάσεις μέσα στη θηλιά και τραβήξεις, θα δεις ότι μετά το δέσιμο κάθε σχοινί έχει επιστρέφει στην πλευρά απ’ όπου ξεκίνησε

Με αυτό τον τρόπο, το δέσιμο είναι πολύ πιο αποτελεσματικό στο να δέχεται πίεση και να μη χαλαρώνει ή λύνεται, επομένως είναι καλή ιδέα να το κάνεις στο δέσιμο των παπουτσιών.