iStock
SUMMER '22

Κίμωλος: Πού θα φας, πού θα πιεις και πού θα κολυμπήσεις

Τεκνικολόρ τιρκουάζ νερά, πολύ καλό φαγητό και πραγματική ξεκούραση.

Η Κίμωλος είναι ένα μικρό νησάκι με μια έμφυτη κομψότητα (που έχουν διατηρήσει οι ντόπιοι), το οποίος όμως παρά το μέγεθός του έχει υψηλά στάνταρ σε διαμονή, φαγητό και ποτό. Και έχει και τα Πράσσα, μια από τις ωραιότερες παραλίες των Κυκλάδων.

Και την ελληνική πίτσα, τη -δεν θα μπορέσεις να σταματήσεις να τρως – λαδένια. Θα φτάσεις είτε με απευθείας καράβι από τον Πειραιά, ενώ μια εναλλακτική -με συχνότερα και ταχύτερα δρομολόγια- είναι να πας Μήλο, να οδηγήσεις μέχρι την Πολλώνια (το πίσω λιμανάκι της Μήλου) και να περάσεις απέναντι στην Κίμωλο με το τοπικό ferry boat που κάνει 5-6 δρομολόγια τη μέρα.

Πού θα κολυμπήσεις

Σίγουρα στα Πράσσα με την κατάλευκη (λόγω των τοπικών πετρωμάτων) άμμο και τα τιρκουάζ νερά. Και θα κολυμπήσεις ξανά και ξανά. Όχι όμως αν έχει πολλά μποφόρ γιατί θα ζήσεις αμμοβολή. Έχει beach bar και ξαπλώστρες (ένα κομμάτι τους μπορείς και να το προκρατήσεις, οι υπόλοιπες είναι first come first served και αν πας μετά τις 12 δύσκολα θα βρεις). Έχει και -μικρό- ελεύθερο κομμάτι με λίγα αλμυρίκια. Έχει και δανειστική βιβλιοθήκη πάνω στην άμμο.

Τα τρία κολπάκια Καράς, Γούπα, Ρέμα (ιδανικά για όταν φυσάει) είναι μια μαγεία. Στον Καρρά θα ρίξεις βουτιές από ψηλά ή χαμηλά βραχάκια σε συγκλονιστικά νερά και θα κάτσεις κάτω από τη σκιά στο αλμυρίκι πάνω στον μεγάλο βράχο. Ακριβώς δίπλα (πας και περπατητά) είναι το λιμανάκι της Γούπας με τις βάρκες και τα καΐκια.

Μπορείς να βουτήξεις ή να βγάλεις την καθιερωμένη φωτογραφία. Και στο Ρέμα (ή περίφημο «ελέφαντα» λόγω ενός βράχου που είναι ακριβώς σαν ελέφαντας) θα βουτήξεις και πάλι από flat πλάκες και θα βρεις ίσκιο στα υπόσκαφα που διατηρούν εκεί οι ψαράδες).

Άλλη καλή επιλογή με πεζοπορία μετά την παραλία Μοναστήρια (ως εκεί φτάνεις με αυτοκίνητο) ή δια θαλάσσης, είναι το Σούφι που και απάνεμο είναι και πολλή φυσική σκιά έχει λόγω των πολλών αλμυρικιών. Από τις λιγότερο πολυσύχναστες, παίζει και να το ζήσεις σχεδόν μόνος σου σαν γαλάζια λίμνη.

Ρετρό κούκλα παραλία είναι το Καλαμίτσι, με το ταβερνάκι από πάνω να αναλαμβάνει ένα τέλειο μεσημεριανό με ζαρζαβατικά από το μποστάνι τους, μικρά ψαράκια που έχουν βγάλει και iconic κεφτεδάκια.

Στην Μπονάτσα θα βρεις χρυσή άμμο και ξαπλώστρες, ενώ στις τεράστιες αμμουδερές παραλίες Δέκας, Ελληνικά (σε μικρή απόσταση από την ακτή, βούτα με μάσκα για να δεις αρχαίους τάφους, ερείπια και τείχη της αρχαίας Κιμώλου), Μαυροσπήλια θα χαρείς μπάνιο (στα Μαυροσπήλια πήγαινε για «σβήσιμο» και για να δεις τον ήλιο να δύει μπροστά σου κάνοντας τα πάντα χρυσά).

Αν έχεις φουσκωτό φυσικά θα πας στα συγκλονιστικά νερά της Πολυαίγου, του μεγαλύτερου ακατοίκητου νησιού των Κυκλάδων (και θα σταματήσεις στα «μπλε» νερά, ένα σημείο που λόγω ενός τεράστιου κατάλευκου βράχου που φτάνει ως τον βυθό, η θάλασσα είναι οριακά αφύσικα τιρκουάζ. Αν δεν έχεις θα συνεννοηθείς ποια μέρα θα πας με τον Βαγγέλη και το Δελφίνι του (είναι στο λιμανάκι της Ψάθης, ρώτα τον για το ποια μέρα δεν θα έχει καιρό και θα πάει προς εκεί).

Πού θα φας

Στο λιμανάκι της Κιμώλου, την Ψάθη, βρίσκεται μια από τις ωραιότερες ταβέρνες των Κυκλάδων, το Κύμα. Από σεβίτσε μπαρμπουνιού μέχρι τέλεια ψημένα ψάρια κι από φοβερή πάστα με θαλασσινά (κωλοχτύπες, αστακούς, καβούρι) μέχρι λαδένια και κολοκυθοκάππαρη, το Κύμα με τα τραπεζάκια πάνω στην άμμο θα το τιμήσεις πάνω από μια φορές. Tip: επειδή έχει και εξαιρετικά μαγειρευτά, δοκίμασέ το και μετά το μπάνιο.

Στο Χωριό (έτσι λέγεται η Χώρα που είναι σε πολύ κοντινή απόσταση από την Ψάθη) η πρώτη σου στάση θα είναι στην Καλή Καρδιά ή καφενείο του Μποχώρη ή αλλιώς στον Αποστόλη (μορφή του νησιού). Υπάρχει από το 1920 και έχει κρατήσει τη λογική του καφενείου -οι ντόπιοι μαζεύονται και το πρωί εκεί για ελληνικό και πρέφα. Κατσικάκι γιουβέτσι, λεμονάτο, κοκκινιστό, κεφτεδάκια, παστίτσιο, ό,τι και να πάρεις θα θέλεις να μπεις να δώσεις συγχαρητήρια στη μαγείρισσα.

Η Αυλή του Σάμπλου έχει τραπεζάκια στην πλατεία του Χωριού, παραδοσιακές κιμωλιάτικες γεύσεις και φρέσκα κρέατα, τυριά (δοκίμασε μανούρα) και ζαρζαβατικά από τη φάρμα του ιδιοκτήτη (και αρκετές vegetarian επιλογές).

Το Μελτέμι, από τότε που πέρασε στα χέρια του εγγονού (με σπουδές σεφ) Αυγουστή, κρατάει τον τοπικό χαρακτήρα του εστιατορίου και τις Κιμωλιάτικες συνταγές με ευχάριστο «πείραγμα». Ρώτα τον και για το και το καΐκι του παππού του που επιδιόρθωσε και μπορείς να κάνεις τον γύρο της Κιμώλου με δικό του φαγητό on board.

Το Πρασονήσι είναι μια πολύ καλή επιλογή για μετά το μπάνιο στα Πράσσα με θαλασσινά, πολύ ελαφρύ τηγάνι (εξαιρετικά καλαμαράκια), αλλά και πιο γκουρμέ πιάτα.

Η ταβέρνα του Σάρδη στην παραλία της Αλυκής έχει πεντανόστιμους μεζέδες με ψάρια που πιάνει ο μπαμπάς (παράγγειλε από πριν κακαβιά ή αστακομακαρονάδα), μαγειρευτά που φτιάχνει η μαμά και μεζέδες για ένα τσίπουρο μετά το μπάνιο.

Πού θα πιεις

Στην Agora θα πιεις εξαιρετικά κοκτέιλ (ιδίως αν είσαι των classic negroni, paloma αλλά άκου τις προτάσεις τους και δοκίμασε τα πειραγμένα τους με φρέσκα φρούτα, όπως π.χ. φραγκόσυκο) και θα ακούσεις σούπερ μουσική. Οι μαξιλάρες της είναι το τέλειο σημείο στην περατζάδα του νησιού.

Η Συνάντηση είναι ένα παραδοσιακό καφενείο με αγάπη στο έντεχνο και παλιό ελληνικό ρεπερτόριο (ναι, δίκαια σου βγάζει vibe Αρχάγγελου).

Στο Stavento θα πιεις ολόσωστα απογευματινά Aperol και πρώτα ποτά.

Στου Φραγκούλη στην πλατεία του Χωριού (θα την ακούσεις και σαν Κάμπο) έχει δροσερή αυλή με μια μεγάλη ροδιά αν θέλεις πρωινό, αλλά και αν θέλεις το βράδυ να ακούσεις funk-blues πίνοντας daiquiri με χυμό από Κιμωλιάτικα φραγκόσυκο.

Μη χάσεις

Απογευματάκι, να έχει πέσει η πολλή ζέστη, κάνε την (εύκολη) διαδρομή μέχρι το Σκιάδι, τον βράχο «μανιτάρι» της Κιμώλου, ένα σπάνιο γεωλογικό φαινόμενο σύμφωνα με τους ειδικούς, που δημιουργήθηκε από τη διάβρωση που προκάλεσε ο αέρας στη βάση του βράχου.

Ψάξε το μετακινούμενο θερινό σινεμά της Κιμώλου, Cine Kαλησπερίτης. Τι εννοώ μετακινούμενο; Θα το βρεις σε διαφορετικά σημεία να προβάλει εξαιρετικά επιλεγμένες ταινίες σε ατμόσφαιρα που δύσκολα θα ξεχάσεις (με φαναράκια, δάδες, μαξιλάρες). Από το εσωτερικό του μεσαιωνικού Κάστρου, μέχρι την παραλία της Αλυκής ή των Πράσσων κι από το προαύλιο του Ι.Ναού του Αγίου Χρυσοστόμου μέχρι τον παλιό μώλο της Ψάθης αναζήτησε αν έχει προβολή τις μέρες που θα είσαι εκεί.