Φωτογραφίες: Jehad Alshrafi/AP Photo
ΚΟΣΜΟΣ

Κόλαση επί Γης – Οι Ισραηλινοί βομβάρδισαν καταυλισμό προσφύγων στη Ράφα

«Ο πιο ηθικός στρατός στον κόσμο» στοχοποίησε για άλλη μια φορά τον άμαχο πληθυσμό της Γάζας και άφησε πίσω του καμένη γη και δεκάδες νεκρούς, με τις εικόνες να προκαλούν φρίκη και αποτροπιασμό.

«Η Γάζα είναι μια κόλαση επί Γης. Οι χτεσινές εικόνες το επιβεβαιώνουν για άλλη μια φορά». Αυτό έγραψε στον επίσημο λογαριασμό του στο X ο UNRWA (Υπηρεσία Αρωγής και Έργων του ΟΗΕ για τους Παλαιστινίους Πρόσφυγες στην Εγγύς Ανατολή) και οι εικόνες όντως αποδεικνύουν πως το δράμα των Παλαιστίνιων της Γάζας μοιάζει να μην έχει τέλος και πως ο ισραηλινός στρατός δε θα σταματήσει, ακόμα κι αν πια έχει χάσει την όποια στήριξη είχε από την κοινή γνώμη μετά τις 7 Οκτωβρίου 2023.

«Οι πληροφορίες που έρχονται μέσα από τη Ράφα για περαιτέρω επιθέσεις σε οικογένειες που αναζητούν καταφύγιο, είναι τρομακτικές. Υπάρχουν αναφορές για μαζικούς θανάτους, ενώ ανάμεσα στους νεκρούς υπάρχουν παιδιά και γυναίκες», ανέφερε επίσης το tweet του UNRWA. Ο ισραηλινός στρατός αυτή τη φορά στοχοποίησε κέντρο υποδοχής εκτοπισμένων κοντά στη Ράφα, ισχυριζόμενος πως εκεί δρούσαν «σημαντικοί τρομοκράτες».

«Η επιδρομή έγινε εναντίον θεμιτών στόχων δυνάμει του διεθνούς δικαίου, με τη χρήση πυρομαχικών ακριβείας, στη βάση ακριβών πληροφοριών για τη χρήση της περιοχής από τη Χαμάς», δήλωσε σε ανακοίνωσή του ο ισραηλινός στρατός, ο οποίος από την 7η Μαΐου διεξάγει επιχειρήσεις για να καταστρέψει τα τελευταία, κατ’ αυτόν, τάγματα του στρατιωτικού βραχίονα της Χαμάς στη Ράφα.  Σύμφωνα με την ίδια πηγή, στόχος ήταν δυο αξιωματούχοι της Χαμάς στη Δυτική Όχθη, ο Γιασίν Ραμπία και ο Χαλέντ Ναγκάρ.

Κόλαση επί Γης: Οι Ισραηλινοί βομβάρδισαν καταυλισμό προσφύγων στη Ράφα

Κόλαση επί Γης: Οι Ισραηλινοί βομβάρδισαν καταυλισμό προσφύγων στη Ράφα

Από τη μεριά του το Υπουργείο Υγείας της Γάζας έκανε λόγο για 35 νεκρούς και δεκάδες τραυματίες, ενώ η παλαιστινιακή Ερυθρά Ημισέληνος ανέφερε πως ασθενοφόρα της διακόμισαν «μεγάλο αριθμό» νεκρών και τραυματιών στην κλινική Tal as Sultan, αλλά και στα υπαίθρια νοσοκομεία που έχουν δημιουργηθεί στη Ράφα.

Στην περιοχή είναι πια ελάχιστα τα λειτουργικά νοσοκομεία και δεν μπορούν να ανταποκριθούν στον τεράστιο αριθμό τραυματιών που φτάνει σε αυτά καθημερινά, ενώ μετά τη χτεσινή αποτρόπαια επίθεση του IDF, χιλιάδες άνθρωποι έμειναν εγκλωβισμένοι στην περιοχή και δεν έχουν που αλλού να βρουν καταφύγιο.

Οι νεκροί στη Λωρίδα της Γάζας κοντεύουν πια να φτάσουν τους 40.000, με τη συντριπτική πλειονότητα να είναι άμαχος πληθυσμός, ενώ πάνω από 15.000 είναι τα νεκρά παιδιά. Τα βίντεο που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο από τη χτεσινή επίθεση στη Ράφα μπορούν να χαρακτηριστούν το λιγότερο φρικιαστικά, με γονείς να κουβαλάνε τα άψυχα σώματα των νεκρών παιδιών τους και δεκάδες άλλους ανθρώπους να ψάχνουν τους δικούς τους στα συντρίμμια.

Κόλαση επί Γης: Οι Ισραηλινοί βομβάρδισαν καταυλισμό προσφύγων στη Ράφα

Η επίθεση αυτή έρχεται μόλις δύο μέρες πριν την αναγνώριση του Παλαιστινιακού κράτους από τις Ιρλανδία, Ισπανία και Νορβηγία, με την ανθρωπιστική κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας παραμένει καταστροφική, καθώς ο σημείο διέλευσης στη Ράφα, στα σύνορα με την Αίγυπτο, που ως τις αρχές του μήνα, ήταν η βασική πύλη από την οποία εισερχόταν η ανθρωπιστική βοήθεια, παραμένει κλειστό αφότου άρχισε η χερσαία επιχείρηση του ισραηλινού στρατού.